50 αγριογούρουνα έπεσαν σε αρδευτικό κανάλι

Μαραθώνια επιχείρηση για να σωθεί το κοπάδι των αγριογούρουνων τα οποία υπό άγνωστες συνθήκες “αυτοπαγιδεύτηκαν”

Επίχειρηση διάσωσης κοπαδιού αγριογούρουνων από αρδευτικό κανάλι.
Μέσα σε αρδευτικό κανάλι έπεσαν 50 αγριογούρουνα, στην περιοχή των διαμερισμάτων Λυγαριάς και Βέργης του δήμου Βισαλτίας Σερρών.

Για τη διάσωσή τους στήθηκε μαραθώνια επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σερρών και Νιγρίτας, υπάλληλοι του δασαρχείου, κάτοικοι της περιοχής, καθώς και μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κοπάδι των αγριογούρουνων έχασε τον προσανατολισμό του και αφού διέσχισε το όρος Βερτίσκο, έφτασε στα πεδινά και υπό άγνωστες συνθήκες κατέληξε το πρωί στο αρδευτικό κανάλι.

Περίπου 30 αγριογούρουνα από τα συνολικά 50 κατάφεραν να βγούνε ζωντανά. Όσα διασώθηκαν θα μεταφερθούν αύριο στο εκτροφείο θηραμάτων της Χρυσοπηγής.

Στο σημείο θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας θηροφύλακες, καθώς στο αρδευτικό κανάλι εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο ένα αγριογούρουνο με τα μικρά του.

Με απόφαση του δασάρχη Νιγρίτας στην περιοχή θα ισχύσει από αύριο απαγόρευση του κυνηγιού. Πηγή: enet.gr

 

Στην ανακοίνωση της η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης μεταξύ άλλων αναφέρει: Μετά από πολύωρη και ολονύκτια συνεχή επιχείρηση απεγκλωβίστηκαν δεκάδες αγριογούρουνα που είχαν πέσει σε αρδευτική διώρυγα (Κ5) στην περιοχή Νιγρίτας Σερρών.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου 2011 όταν ο θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ)  κ. Κώστας Γερακούδης αντιλήφθηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, τα εγκλωβισμένα αγριογούρουνα. Αμέσως ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Δασική Υπηρεσία και τους υπόλοιπους συναδέλφους που διατηρεί η ΚΟΜΑΘ στο ν. Σερρών. Παράλληλα στην περιοχή έσπευσαν προς βοήθεια κυνηγοί και άλλοι πολίτες.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού, με σχοινιά, καλάθια και άλλες δράσεις τελείωσε αργά το απόγευμα, ενώ όλη τη νύκτα θηροφύλακες της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ παρέμειναν στην περιοχή για την προστασία των ζώων.

Το κοπάδι των αγριόχοιρων διασώθηκε με τεράστια επιτυχία, καθώς μόλις δύο (2) ζώα εξουθενωμένα δεν επέζησαν, ενώ σε καλή κατάσταση ήταν όλα τα υπόλοιπα. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο τα περισσότερα μεταφέρθηκαν στη Χρυσοπηγή Σερρών με οχήματα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και της Δασικής Υπηρεσίας.

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει την επιχειρησιακή ικανότητα της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων, την οποία όσο και αν την αποσιωπούν ορισμένα μέσα και οργανώσεις, είναι αναγνωρισμένη από τις τοπικές κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι η θηροφυλακή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Έλληνα κυνηγό και μόνο.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top