Αξίζει φυσικά συγχαρητήρια η “Αττική Οδός” για τις δύο διεθνείς διακρίσεις που πήρε πρόσφατα αναφορικά με τη “διαχείριση του περιβάλλοντος” και την “αειφόρο κατασκευή”.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι αυτές οι διακρίσεις θα ήταν σημαντικότερες και περισσότερες, αν λαμβάνονταν μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό τόσο των σηράγγων όσο και των άλλων τμημάτων της Οδού.
Από το Νοέμβριο του 2004 το ΥΠΕΧΩΔΕ εναρμόνισε με την εθνική μας νομοθεσία το κοινοτικό πρότυπο ΕΝ 13201 για τον οδοφωτισμό και τις οδηγίες της Διεθνούς Επιτροπής Φωτισμού (CIE), για το φωτισμό σηράγγων, εγκρίνοντας έμμεσα την επί τόπου διεξαγωγή φωτομετρήσεων λαμπρότητας με βάσει την επεξεργασία εικόνας που καταγράφεται από κατάλληλα διακριβωμένη ψηφιακή κάμερα.
Από σχετικές φωτομετρήσεις που πραγματοποίησε το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ (ΚΔΕΠ) εξακριβώθηκε έως και 10/πλάσια στάθμη λαμπρότητας στις σήραγγες της Αττικής Οδού έναντι των όμορων ανοικτών τμημάτων της, παρά τη διακοπή λειτουργίας σειράς ενδιάμεσων φωτιστικών σωμάτων, σε βάρος της ομοιογενούς κατανομής των λαμπροτήτων επί του οδοστρώματος.
Εξακριβώθηκε επίσης υπερδιαστασιολόγηση της λαμπρότητας στο κατώφλι των σηράγγων Υμηττού σε σχέση με τη μέση λαμπρότητα.
Μετρήθηκαν ακόμη στάθμες φωτισμού, ιδιαίτερα στους κόμβους, έως και τριπλάσιες σε σχέση με τις προκύπτουσες από την εφαρμογή του προτύπου.
Όλα αυτά αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός τεράστιου δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο είναι γνωστό τόσο στους υπεύθυνους της Αττικής Οδού όσο και στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.
Η εφαρμογή των προτύπων φωτισμού διασφαλίζει πρωταρχικά την ασφάλεια στην κυκλοφορία και δευτερευόντως, εφόσον έχουν γίνει υπερβολές στην τοποθέτηση και προμήθεια των φωτιστικών σωμάτων, σημαντική μείωση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας με την οικονομική και περιβαλλοντική τους διάσταση, τόσο κρίσιμη στις μέρες μας.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την πρωταρχική ευθύνη να σταθμίσει σοβαρά τις προαναφερόμενες επισημάνσεις μας και να δώσει τις αναγκαίες κατευθύνσεις για τη λήψη μέτρων βελτίωσης, αποδεικνύοντας την ευαισθησία του για την ασφάλεια των πολιτών και για το περιβάλλον.