Η τριήμερη διεθνής έκθεση άμυνας της Αθήνας (DEFEA) ξεκίνησε στις 13-15 Ιουλίου 2021 στην Αθήνα με διεθνείς εταιρείες που εκθέτουν συστήματα άμυνας, ναυτικής, αεροδιαστημικής, εθνικής και κυβερνοασφάλειας.
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικών Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού και διοργανώνεται από την ROTA Exhibitions Greece.
Η Ελλάδα με πλούσια ιστορία στον πολιτισμό, την πολιτική και τη στρατιωτική, είναι πράγματι μια ιδανική και στρατηγική τοποθεσία για μια έκθεση άμυνας και ασφάλειας που παρέχει μια πύλη για την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και στρατιωτική συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και διαθέτει επίσης μια αυξανόμενη επένδυση στην άμυνα και την ασφάλεια.
Με την καθιερωμένη ιστορία της και τη συνεχή επένδυσή της στην άμυνα, η Ελλάδα έχει σημαντικό αριθμό εταιρειών που έχουν μακροπρόθεσμες και κερδοφόρες διεθνείς συνεργασίες. Μεταξύ αυτών είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, οπότε μια αμυντική εκδήλωση στην Αθήνα προσφέρει μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία στην ευρύτερη βιομηχανία.
Το DEFEA υποστηρίζεται πλήρως από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στους εκθέτες να παρουσιάσουν την τελευταία τεχνολογία, τον εξοπλισμό και τα συστήματα σε όλη την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Ο στρατηγικός εταίρος της DEFEA είναι η SEKPY-Hellenic Manufacturers of Defense and Security Material Association που εκπροσωπεί περισσότερες από 243 πιστοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Διοργανώνεται στο Metropolitan Expo, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη.
Η DEFEA βρίσκεται επίσης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας με την υποστήριξη του Ελληνικού Ομίλου Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (HASDIG) και της Ελληνικής Ένωσης Διαστημικής Βιομηχανίας.
Μια σειρά από συνέδρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης δίνοντας την ευκαιρία στους εκθέτες που αποτελούνται από μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αμυντικού εξοπλισμού στον κόσμο να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και θεωρώντας ότι ο κόσμος ανακάμπτει αργά από το θανατηφόρο Covid 19 πανδημία, σίγουρα είναι μια ευκαιρία για πολλά έθνη να ενισχύσουν την άμυνα τους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται μερικά από τα κορυφαία προϊόντα κατασκευαστών αμυντικού εξοπλισμού και έτσι δίνεται η ευκαιρία σε αγοραστές και πωλητές ποιοτικών προϊόντων. Συνολικά 32 αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες θα εκθέσουν στο περίπτερο των ΗΠΑ που διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αίθουσας, τα εκθέματα θα περιλαμβάνουν ένα ελικόπτερο Black Hawk UH-60, ένα ελικόπτερο AH-64E Apache και τρία οχήματα: ένα κοινό ελαφρύ όχημα τακτικής (JLTV), ένα θωρακισμένο όχημα ασφαλείας M1117 (ASV) και μια οικογένεια φορτηγού φορτηγών μέσων τακτικών οχημάτων (FMTV) (M1078). Επιπλέον, στην περιοχή του αεροδρομίου, θα εμφανιστεί ένα αεροσκάφος Beechcraft King Air 350ER (με πλήρεις δυνατότητες επιτήρησης στον αέρα) και ένα Cessna Citation Latitude (το νούμερο ένα μεσαίο τζετ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις).
Μεταξύ των εταιρειών των οποίων τα προϊόντα εκτίθενται είναι οι BAE, Boeing, Advent Technologies και Bell (όλες οι ΗΠΑ), Airbus και Dassault Aviation, κατασκευαστές μαχητικών αεροσκαφών Rafale (Γαλλία), Aitech, Aeronautics και Elbit Systems (Ισραήλ), Babcock (Ηνωμένο Βασίλειο) ), Atlas Electronik (Γερμανία) και Barracuda από τη χώρα υποδοχής Ελλάδα που κατασκευάζουν φουσκωτά σκάφη.
Στα εγκαίνια της έκθεσης είναι προσκεκλημένος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος που θα φιλοξενήσει μια «Υπουργική Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για τις Ευρωπαϊκές Αμυντικές Πρωτοβουλίες», κατά τη διάρκεια της οποίας οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν τη σημασία των Αμυντικών Πρωτοβουλιών της ΕΕ (PESCO, CARD, EDF) στην προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.
Θα ακολουθήσει το “Εργαστήριο με τη βιομηχανία: Ευκαιρίες που προσφέρονται από εργαλεία ανάπτυξης ικανοτήτων άμυνας της ΕΕ”. Αυτό το εργαστήριο στοχεύει στην προώθηση της ανάγκης για μια ευρωπαϊκή τεχνολογική και βιομηχανική βάση άμυνας με γνώμονα τις ικανότητες στο πλαίσιο των κύριων αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ.
Τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιείται συνέδριο που διοργανώνουν οι ΡΟΤΑ Α.Ε. και ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού με θέμα «Η Ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας» με τον κύριο ομιλητή Αντώνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συντονιστή του δημοσιογράφου Νίκου Υφοφάντη .
Θα δούμε επίσης την Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων & Τεχνολογικής Έρευνας – Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων & Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος που α διοργανώσει την «Ημέρα Πληροφόρησης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας». Παρουσιάσεις από την GDDIA / D: “Ο GDDIA ο χάρτης πορείας για το EDIDP και το EDF” και το EC / DG DEFIS: “Οι ευκαιρίες του ΕΤΑ για τη βιομηχανία”.
Την τελευταία ημέρα, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με βασικούς ομιλητές Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Παπαδάκη, Αναπληρωτή Γενική Διεύθυνση Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (GDDIA), Αναστάσιος Ροζώλης, Πρόεδρος Σύνδεσμος Ελληνικών Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού με τίτλο «Ικανότητα και Ανάπτυξη Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων – Απαιτήσεις & Εφαρμογή»
Η έκθεση παρέχει στους ηγέτες της Βιομηχανίας την ευκαιρία όχι μόνο να προβάλλουν τα προϊόντα τους αλλά και να έχουν διασύνδεση με άλλους κορυφαίους βιομηχανικούς οίκους από άλλα έθνη. Αυτή είναι πράγματι μια ευκαιρία, καθώς οι διοργανωτές της έκθεσης είπαν ότι μπορούν να επωφεληθούν από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους μέσω επαφών με την ελληνική και διεθνή αμυντική κοινότητα.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει εκθέτες από περισσότερες από 21 χώρες, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες, δίνοντας την ευκαιρία για νέες συνεργασίες και συνεργίες.
Με επίσημες αντιπροσωπείες από περισσότερες από 67 χώρες που παρευρίσκονται στην έκθεση σε επίπεδο Υπουργού, Γενικού Γραμματέα, Αρχηγού Στρατού, Πολεμικής Αεροπορίας, Ναυτικού και Εξοπλισμού, ανοίγει πράγματι τις πόρτες για τις εταιρείες να εντυπωσιάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από έθνη όφελος από την αγορά των προϊόντων τους.
Θα παρέχει επίσης στις εταιρείες την δυνατότητα για συναντήσεις B2B με τις αντιπροσωπείες και να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις Matchmaking. Η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία σε αυτές τις εταιρείες να πραγματοποιήσουν εταιρικές παρουσιάσεις και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις Δικτύωσης δημιουργώντας νέες επαφές.