Απογείωση τιμών πλέον για το σιτάρι στον κάμπο, αλλά και απογοήτευση των παραγωγών καλαμποκιού για τις πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, συνθέτουν το τελευταίο διάστημα το παζλ των ανάμεικτων συναισθημάτων των παραγωγών. Σε ότι αφορά το καλαμπόκι με το ξεκίνημα του αλωνισμού σε αρκετές περιοχές των τέως δήμων Κραννώνα και Κοιλάδας και ειδικά σε Αμυγδαλέα, Κραννώνα, Ραχούλα, Κουτσοχερου, Κοιλάδα, οι παραγωγοί διαπιστώνουν μία μείωση της τάξης του 60% σε σχέση με την παραγωγή που ανέμεναν.
Αιτία η ανεξέλεγκτη δράση των αγριογούρουνων, όπως κατήγγειλαν, ενώ την ίδια εικόνα συναντάται στις περιοχές του Δέλτα του Πηνειού (Ομόλιο, Πυργετός κλπ), αλλά και των δήμων Παλαμά (Μεταμόρφωση, Βλοχός) αλλά και δήμου Φαρκαδόνας (Ζάρκο).
Για το θέμα της ανεξέλεγκτης δράσης των αγριογούρουνων έχουν υπάρξει οχλήσεις προς τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Σκρέκα και από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της Θεσσαλίας, ενώ ο περιφερειάρχης ζητούσε να υπάρξει εγκύκλιος προκειμένου να επιτραπεί η σύσταση ομάδων κυνηγών, ώστε να επέλθει η σχετική πληθυσμιακή ισορροπία. Η απαγόρευση του κυνηγιού επί ένα σχεδόν χρόνο λόγω της πναδημίας, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους και οι αγρότες ανησυχούν, πως όταν τελειώσει ο θερισμός του καλαμποκιού, θα βρουν τροφή σε αμπέλια και βαμβάκια.
Ήδη οι τιμές του καλαμποκιού, όπως και όλων των δημητριακών έχουν εκτοξευθεί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρουμπίνο να κάνει έκκληση προς τους αγρότες για αυτοσυγκράτηση στις τιμές, αφού αυτές που ακούγονται για 27 και 28 λεπτά το κιλό, είναι απαγορευτικές για τους συναδέλφους του.
Πάει για 50 λεπτά το κιλό το σκληρό…
Την ίδια ώρα η ιλιγγιώδης αύξηση στην τιμή των σιτηρών, φέρνει σοβαρές ανατιμήσεις σε ψωμί, μακαρόνια και αρτοσκευάσματα, της τάξης του 20%, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές που βλέπουν να έρχεται ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο συνεταιρισμό της Χάλκης και σε μία ομάδα παραγωγών της Γλαύκης προσφέρονται τιμές από τους εμπόρους στα 47 λεπτά το κιλό, τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο δείκτης Φότζια, οδεύει προς τα 500 ευρώ ο τόνος.
Γιατί ανεβαίνει ξέφρενα το σκληρό σιτάρι.
Πολλές είναι οι αιτίες για την φρενήρη άνοδο των σιτηρών. Η πρώτη είναι η χαμηλή παραγωγή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη (Γαλλία και Ιταλία). Η δεύτερη είναι η πολύ χαμηλή παραγωγή φέτος στον Καναδά. Από τα 6,6 εκατομμύρια τόνους πέρυσι έπεσε φέτος λόγω ξηρασίας και καύσωνα στα 3,8 εκατομμύρια τόνους. Ωστόσο ο ίδιος ο Καναδάς καταναλώνει ετησίως περί τους 600.000 τόνους μόλις και οι υπόλοιπες ποσότητες πάνε για εξαγωγή. Ωστόσο φέτος έχουν εκτοξευθεί και τα μεταφορικά κόστη από τα ναύλα, γεγονός που καθιστά ασύμφορη τη μεταφορά σιτηρών από τον Καναδά στην Ευρώπη και την Αφρική. Έτσι η ζήτηση υπερισχύει κατά πολύ της προσφοράς, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τιμές ρεκόρ, ενώ η εκτίμηση είναι πως οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν…
Αξίζει να τονιστεί πως καταγράφονται συνεχή ιστορικά ρεκόρ τιμών στο σκληρό, ενώ από κοντά ακολουθούν και τα υπόλοιπα δημητριακά, το μαλακό (εξ ου και η άνοδος στις τιμές του ψωμιού). το κριθάρι, το καλαμπόκι και τα σανεοειδή (τριφύλλι). Το βέβαιο είναι πως αυτές οι αυξήσεις συμπαρασύρουν σε κύμα ανατιμήσεων πολλά διατροφικά είδη και το θέμα απασχόλησε χθες και το υπουργικό συμβούλιο, καθώς προβλέπεται δύσκολος χειμώνας ακρίβειας για τους καταναλωτές.