Την αποκαλούν «Σιβηρία» της Ελλάδας, αφού είναι διάσημη για το κρύο της. Έχει 7 μήνες χειμώνα με πολικό ψύχος και θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -30 βαθμούς Κελσίου!
Ο λόγος για το Κάτω Νευροκόπι που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Δράμας και είναι διάσημη για το κρύο της, αφού καταγράφει πολικές σχεδόν θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες, αποτελώντας συχνά σημείο αναφοράς για τους μετεωρολόγους. Δεν φτάνει βέβαια την πιο κρύα πόλη του κόσμου, αλλά τη συναγωνίζεται επάξια.
Το παγωμένο Νευροκόπι
Ο χειμώνας στο Νευροκόπι διαρκεί 7 μήνες και το κρύο είναι τσουχτερό. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στο γεγονός ότι τα γύρω βουνά εμποδίζουν την είσοδο θερμών αέριων μαζών στο λεκανοπέδιο. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται καιρικές συνθήκες όμοιες με της σιβηριανής στέπας.
Οι θερμοκρασίες εδώ κυμαίνονται από -15 έως και -30 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν είναι σπάνιες οι χιονοπτώσεις τον Μάιο, ακόμα και στα τέλη Ιουνίου έχει χιονίσει στην περιοχή όπως συνέβη το 1996. Φέτος με τη βαρυχειμωνιά που έρχεται, κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα πέσει ο υδράργυρος!
Η ζωή το χειμώνα
Για τους 8026 κατοίκους ο σκληρός χειμώνας είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Η θερμοκρασία πέφτει σιγά-σιγά από τα μέσα του Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινούν τα πρώτα κρύα, συνεχίζοντας στο ίδιο καιρικό μοτίβο μέχρι και τον Απρίλιο.
Οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με το κρύο και έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες της πιο παγωμένης πόλης της Ελλάδας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ποτέ δεν έχουν αποκλειστεί από το χιόνι!
Μπορεί να λέγεται “Σιβηρία” της Ελλάδας, καταγράφοντας τις πιο κρύες μέρες του χρόνου, ωστόσο η πόλη έχει απίστευτα “ζεστούς” και φιλόξενους ανθρώπους, που υποδέχονται τους επισκέπτες με χαμόγελο.
Στα βασικά αξιοθέατα της περιοχής, το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, ο παραδοσιακός οικισμός στο χωριό «Γρανίτης», οι τεχνητές λίμνες και τα ποτάμια με το μοναδικό φυσικό κάλλος, οι θεαματικές διαδρομές στα δάση και οι παλιές εκκλησίες.