klimatiki_allagi

Κλιματική αλλαγή

Το ίδρυμα Bellona προτρέπει τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση

Το ίδρυμα Bellona, ένας νορβηγικός ΜΚΟ με διεθνές κύρος, αναπτύσσει τους τελευταίους μήνες δραστηριότητες και στη χώρα μας. Με στόχο να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ επιστημονικής γνώσης και πολιτικής βούλησης, παραθέτει 6 προτάσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι πλέον επίκαιρες και εύστοχες αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι το περιβάλλον αποτέλεσε σημαντικό τμήμα του προεκλογικού πολιτικού λόγου. Πλέον η νέα κυβέρνηση καλείται να αναλάβει θαρραλέα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της Bellona, Ηλίας Βαζαίος.
Οι προτάσεις είναι οι εξής:

Ισχυρό Υπουργείο Περιβάλλοντος

Είναι απαραίτητη η δημιουργία αυτόνομου και ισχυρού Υπουργείου Περιβάλλοντος που θα διαθέτει αρμοδιότητα και για θέματα ενέργειας. Ο παραπάνω συνδυασμός αρμοδιοτήτων θα επιτρέψει στο νέο υπουργείο να αναπτύξει μια πιο ολοκληρωμένη και συνεπή πολιτική για την μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο που θα ενσωματώνει τις ενεργειακές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας.

Ρεαλιστική μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική

Ένα λεπτομερές ενεργειακό πλάνο θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καταγράψει και να εφαρμόσει εφικτούς τρόπους ριζικής μείωσης των ρύπων του θερμοκηπίου με ορίζοντα το 2050. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να εμπεριέχει χωριστούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, καθώς και συγκεκριμένους τρόπους επίτευξής τους. Καθώς η χώρα θα κληθεί, ως αποτέλεσμα αυστηρότερης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να μειώσει του παραγόμενους ρύπους, για πρώτη φορά δημιουργείται η ανάγκη ενεργειακού πλάνου που θα ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Αποτελεσματική αντιπροσώπευση στα διεθνή φόρα

Η Ελλάδα, ως μια κλιματικά ευάλωτη χώρα της νότιας Ευρώπης με μια μεγάλη ακτογραμμή και μοναδικό φυσικό πλούτο, χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή παρουσία σε διεθνή φόρα και επιτροπές όπου συζητούνται και αποφασίζονται λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον μιας χώρας η οποία παραδοσιακά στερείται φωνής σε αυτά τα ζητήματα.

Καλλιέργεια της συνειδητοποίησης για την κλιματική αλλαγή

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των Ελλήνων, κυρίως μεταξύ της νεότερης γενιάς. Καθώς το έδαφος είναι πλέον γόνιμο, παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία για την καλλιέργεια ευρύτερης δημόσιας συνειδητοποίησης για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην χώρα, αλλά και τρόπων αντιμετώπισής της. Τέτοιες κινήσεις ήδη συμβαίνουν σε χώρες όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Πρόγραμμα Αντίκτυπου Αλλαγής Κλίματος, που προβλέπεται να επηρεαστούν λιγότερο από την ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Παρά τις μοναδικές προοπτικές της, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να αναπτύξει το ηλιακό και αιολικό της δυναμικό. Επιπροσθέτως οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και η μεγάλη ακτογραμμή καθιστούν την καλλιέργεια άλγεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων σημαντική προοπτική για τη χώρα. Η έντονη γραφειοκρατία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης έχουν συμβάλει στην αποτροπή μικρότερων επενδυτών και μεγάλων εταιριών στο να προχωρήσουν σε σημαντικότερες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων. Η κατάλυση της γραφειοκρατίας, η δημιουργία κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση της δημόσιας συζήτησης και αποδοχής είναι σημαντικές ώστε να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τις δυνατότητές της σε αυτόν τον τομέα.

Γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει παραδοσιακές δυσκολίες στη γρήγορη και σωστή ενσωμάτωση των σχετικών με το περιβάλλον οδηγιών της ΕΕ στην εθνική της νομοθεσία. Η χώρα έχει επανειλημμένα λάβει πρόστιμα εξαιτίας αυτού του λόγου, όπως στην περίπτωση παραβιάσεων διάφορων βασικών απαιτήσεων της οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα. Η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή οδηγιών που θα μπορούσαν να δώσουν μια ρεαλιστική απάντηση στην προσπάθεια της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά την εφαρμογή της οδηγίας για τη γεωλογική αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα που ακόμη εκκρεμεί. Η εφαρμογή της οδηγίας αυτής θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την εκτίμηση των προοπτικών της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης (CCS) στην Ελλάδα -μιας τεχνολογίας που θα μπορούσε να δώσει μεσοπρόθεσμη λύση στην εξάρτηση της χώρας από το ρυπογόνο λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας.

Ηρώ Γκίζα
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top