Παίρνουμε τα βουνά με προορισμό πέντε από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας. Χτισμένα σε υψόμετρο άνω των 1.300 μέτρων, αυτά τα χωριά μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό.
Ταξιδεύουμε στις πλαγιές του Σμόλικα, του Γράμμου και της Τύμφης για να πάρουμε βαθιές ανάσες ομορφιάς και καθαρού αέρα σε μερικά από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας. Χτισμένα σε μεγάλο υψόμετρο σε άγριες και επιβλητικές βουνοκορφές, πνιγμένα στη βλάστηση, αλλά στο χιόνι το χειμώνα, άλλα μικρότερα και άλλα κεφαλοχώρια, αποτελούν μικρά διαμάντια που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητά τους.
Σαμαρίνα, Γρεβενά
Στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, στο νομό Γρεβενών, σε μια ωραιότατη τοποθεσία ανάμεσα σε πυκνά δάση, βρίσκεται η Σαμαρίνα, ένα από τα πιο γνωστά βλαχοχώρια της Ελλάδας. Το υψόμετρο του χωριού «παίζει» μεταξύ 1.450 και 1.600. Η Σαμαρίνα φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της, τα άφθονα κρύα νερά και το υγιεινό κλίμα της. Για αυτά της τα προσόντα άλλωστε τη βάφτισαν και «Ωραία Σαμαρίνα». Η απόσταση που τη χωρίζει από την πόλη των Γρεβενών είναι 50 χλμ., ενώ πολύ κοντά της είναι και το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας (15 χλμ.). Οι γυναίκες του χωριού υφαίνουν χοντρά μάλλινα υφάσματα, κουβέρτες και χαλιά, ενώ υπέροχες είναι οι «δριστέλες» του χωριού ή αλλιώς «τα πλυντήρια της φύσης», τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο στα μέσα του 19ου αιώνα και μέσω αυτών γίνονταν ο καθαρισμός των ρούχων με τη βοήθεια της υδραυλικής ενέργειας. Λόγω του υψόμετρου, όπως είναι φυσικό, κάθε χειμώνα η Σαμαρίνα «στολίζεται» με χιόνι, όμως το χωριό είναι πανέμορφο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Αετομηλίτσα, Ιωάννινα
Σκαρφαλωμένη στις νότιες πλαγιές του Γράμμου, σε υψόμετρο 1.430 μέτρων, η Αετομηλίτσα είναι το βορειότερο χωριό του νομού Ιωαννίνων στα σύνορα με την Αλβανία. Το χωριό απέχει 50 χλμ. από την Κόνιτσα και η διαδρομή για να το προσεγγίσει κανείς είναι πανέμορφη. Η Αετομηλίτσα αποτελεί αφετηρία για ορειβατικές διαδρομές προς τις γύρω πανέμορφες καταπληκτικές κορυφές του Γράμμου, που καθιστούν την περιοχή τον παράδεισο του πεζοπόρου και του ορειβάτη. Στο χωριό υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο που λειτουργεί όλο το χρόνο και στο οποίο προσφέρεται και φαγητό. Επίσης, υπάρχουν δύο ταβέρνες και ένα καφέ μπαρ, που βρίσκονται στην πλατεία.
Πισοδέρι, Φλώρινα
Το Πισοδέρι είναι ένα γραφικό και κατάφυτο χωριό, με μεγάλη ιστορία. Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα σε υψόμετρο περίπου 1.420 μέτρων αποτελεί τον πιο ορεινό οικισμό του Νόμου Φλώρινας και έναν από τους υψηλότερους μόνιμα κατοικούμενους οικισμούς των Βαλκανίων. Στολίδι του χωριού αποτελεί η Μοδέστειος Σχολή, η οποία χρίστηκε το 1904 με δωρεά 6.000 χρυσών νομισμάτων του Αγιοταφίτη Αρχιμανδρίτη Μόδεστου (Γεώργιος Μηνοϊδης) ο οποίος καταγόταν από το Πισοδέρι. Πολύ κοντά στον οικισμό, μόλις στα 2 χιλιόμετρα, στη θέση Βίγλα, λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου, το οποίο περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι μαγευτική.
Νυμφαίο, Φλώρινα
Μόλις λίγη ώρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας, υπάρχει ένα ορεινό χωριό, χτισμένο στα 1.350 μέτρα στις πλαγιές του όρους Βίτσι, που μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Το Νυμφαίο, γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας», μαγεύει τον επισκέπτη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Η είσοδος με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, που ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που περιβάλλουν το χωριό δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν, ενώ οι στέγες των σπιτιών είναι από γαλβανιζέ λαμαρίνα ώστε το χιόνι να γλιστράει εύκολα.
Βραδέτο, Ιωάννινα
Χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης, αυτό το γαλήνιο και απομακρυσμένο χωριό, που απέχει περίπου 50 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, περιβάλλεται στην κυριολεξία από το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. και θεωρείται το ψηλότερο από όλα τα χωριά του Ζαγορίου. Η διασταύρωση μετά το Καπέσοβο οδηγεί σε αυτό, μετά από διαδρομή 9 χλμ. και δεν υπάρχει άλλη οδική σύνδεση με τα υπόλοιπα χωριά εκτός από τον δρόμο αυτό. Το χωριό έχει απέραντη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ κοντά του υπάρχει η θέση Μπελόη απ’ όπου έχεις όλη τη χαράδρα του Βίκου στα πόδια σου. Γι’ αυτό το λόγο είναι γνωστό και ως το «μπαλκόνι» του Ζαγοριού. Έως τη δεκαετία του ’70, η μοναδική σύνδεση του χωριού με τον «έξω» κόσμο, υπήρξε η περίφημη σκάλα του με τα 1.100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια. Η πέτρινη αυτή κατασκευή συνολικού μήκους 1.200 μέτρων αποτελούσε την είσοδο και έξοδο από το χωριό και οδηγούσε στο γειτονικό Καπέσοβο, ενώ χρειάστηκε 20 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί.