Τώρα που ο καιρός είναι ιδανικός, πριν καταφτάσουν οι μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού, φοράμε τα αθλητικά μας και ανακαλύπτουμε όμορφα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας που αξίζει να τα δει κανείς πεζοπορώντας.
Μετέωρα
Βορειοδυτικά της Θεσσαλίας, τα Μετέωρα αποτελούν ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Εκεί βρίσκονται και τα μοναστήρια των Μετεώρων, χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, αποτελώντας σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Πλήθος Ελλήνων και ξένων καταφτάνουν εκεί κάθε χρόνο για πεζοπορία, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά την ιδιομορφία των γιγαντιαίων πέτρινων βράχων και των μοναστηριών και να περπατήσουν ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποίησαν οι μοναχοί.
Βρίσκεται στην Αρκαδία, έχει μήκος 75 χιλιόμετρα και περνάει μέσα από τα όμορφα χωριά της Στεμνίτσας, της Δημητσάνας, της Ελάτης, της Βυτίνας, της Νυμφασίας, του Ζιγοβιστίου, των Μαγούλιανων, του Βαλτεσίνικου και των Λαγκαδιών. Η διαδρομή έχει 8 τμήματα και ο καθένας μπορεί να επιλέξει με ποιο θέλει να ξεκινήσει ή να προχωρήσει την περιπέτειά του. Αρκεί να ξέρετε ότι το Μονοπάτι του Μαινάλου είναι το 9ο ευρωπαϊκό μονοπάτι που παίρνει πιστοποιητικό ικανότητας ως ένα από τα Trails Master Quality (Leading Quality Trails – Best of Europe) και προτάθηκε και από την ERA στους ευρωπαίους πεζοπόρους ως ένα συνεκτικό, ενδιαφέρον και ασφαλές βουνό για περιπέτεια.
Φαράγγι Αχέροντα
Γνωρίστε από κοντά τον ποταμό Αχέροντα, που διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, και τις πηγές του, ακολουθήστε το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ξεκινήστε πεζοπορία από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με προορισμό το χωριό Σαμονίβα, προκειμένου να αντικρύσετε στη διαδρομή το υπέροχο θέαμα που δημιουργεί το στενό και επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα, με τις κατάφυτες πλαγιές, που σχηματίζεται από τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου.
Οι περισσότεροι προτιμούν να πάρουν τον Οδοντωτό και να απολαύσουν τις ομορφιές του Βουραϊκού, αφού ο Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων και ο ποταμός πορεύονται μαζί. Άλλοι πάλι προτιμούν να διασχίσουν το μέρος με τα πόδια και να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, σε μια υπέροχη διαδρομή «πνιγμένη» στο πράσινο και με τα τρεχούμενα νερά του ποταμού συνεχώς δίπλα. Αν θέλετε να κάνετε αυτή την πεζοπορία οργανωμένα, οι Active Sundays θα σας κρατήσουν καλή παρέα, αφού οργανώνουν συχνά πυκνά εκδρομές εκεί, είτε με τον Οδοντωτό, είτε για πεζοπορία.
Στα 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, το φαράγγι του Βίκου με μήκος 20 χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνάει τα χίλια μέτρα έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία πλάτους/βάθους του, αφού το άνοιγμά του είναι το μικρότερο παγκοσμίως. Αν σκοπεύετε να περιηγηθείτε στο φαράγγι, με μια έμπειρη ομάδα δεν θα ξεπεράσετε τις 5 ώρες, ξεκινώντας από τα χωριά Μονοδένδρι και Κουκούλι και καταλήγοντας κοντά στον οικισμό του Βίκου. Από το χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη), όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική και πραγματικά αξεπέραστη και η χλωρίδα του με την ιδιαίτερη ποικιλία της εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.