Τα ζώα που θα βρείτε τις ημέρες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θεωρείτε ότι είναι θερμόπληκτα (πόσο μάλλον όταν εντοπιστούν σε πυρόπληκτη ζώνη) και θα πρέπει απαραιτήτως να τα διαχειριστείτε ως τέτοια:
Μεταφέρετε το ζώο σε σκιά. Και βάζετε στα πόδια και την κοιλιά μία πετσέτα βρεγμένη με νερό βρύσης, όχι παγωμένο. Την ανανεώνετε όταν πάρει τη θερμοκρασία του σώματος του ζώου (όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, πράγμα το οποίο δεν θέλουμε).
Σε περίπτωση που το ζώο υποφέρει από υποθερμία παραλείπετε αυτό το βήμα και επικοινωνείτε άμεσα μαζί μας για οδηγίες.
Τοποθετείτε το ζώο σε ένα χαρτόκουτο, καθώς είναι σημαντικό να αισθανθεί ασφαλές και κρυμμένο.
Προμηθευτείτε ηλεκτρολύτες DEXTROLYTE από φαρμακείο. Στο ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. δεν χρησιμοποιούμε Almora, καθώς περιέχει μία τεχνιτή γλυκαντική ουσία, την ασπαρτάμη, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις, ενώ έχει γεύση φράουλα.
Ένα άγριο ζώο που φοβάται ήδη από την επαφή με τον άνθρωπο, δεν πρόκειται να δεχθεί να συνεργαστεί μαζί σας, εάν το πιέσετε να δεχθεί υγρά με γεύση φράουλας. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο, μπορείτε να δώσετε εναλλακτικά ορό Lactated Ringers (LR) αδιάλυτο.
Διαλύετε τους ηλεκτρολύτες σε νερό βρύσης βάσει των οδηγιών στο φακελάκι. Το LR προσφέρεται ως έχει.
Εάν βρείτε χελώνες, σαύρες, φίδια, βατράχια, φρύνους, τα τοποθετείτε μέσα σε μία λεκάνη, την οποία έχετε γεμίσει με τόσο νερό που να καλύπτεται το κάτω τμήμα του κελύφους (πλάστρο), εάν πρόκειται για χελώνες.
Για τα υπόλοιπα είδη ζώων που αναφέραμε γεμίζετε την λεκάνη ένα με δύο εκατοστά, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου. Το νερό θα πρέπει να περιέχει ηλεκτρολύτες ή LR, όπως περιγράφεται παραπάνω.
Εάν πρόκειται για πουλί ακολουθείτε τα βήματα 1 έως 4. Στη συνέχεια προσφέρετε υγρά ενυδάτωσης (DEXTROLYTE ή LR) σταγόνα σταγόνα, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη σχισμή από το ράμφος, ώστε να είναι φυσικός ο τρόπος εισόδου του νερού στον οργανισμό του ζώου και να του είναι πιο εύκολο να το δεχθεί από εσάς. Εάν ρίξετε νερό στα “ρουθουνάκια ή την μυτούλα”, όπως διαβάζουμε αλλού, είναι πολύ πιθανό να πνίξετε ένα εξαντλημένο πουλί, καθώς τα ρουθούνια επικοινωνούν απευθείας με την τραχεία, ώστε να διευκολύνεται η αναπνοή κατά τις υψηλές ταχύτητες και πιέσεις της πτήσης, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει το στόμα του.
Εάν πρόκειται για θηλαστικό ακολουθείτε τα βήματα 1,3,4 και τοποθετείτε σε κλουβί σκύλου ή γάτας ή σε καφάσι, από το οποίο δεν θα μπορεί να δραπετεύσει. Θυμηθείτε πως όσο είναι έντονα τα συμπτώματα, το ζώο θα είναι υποτονικό. Εάν αισθανθεί καλύτερα μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Σκεπάζετε το κλουβί με πετσέτα ή σεντόνι, ώστε να αισθανθεί το ζώο κρυμμένο.
Εξαίρεση αποτελούν οι νυχτερίδες, τις οποίες τοποθετείτε σε καλά κλεισμένο κουτί από παπούτσια.
Σε θηλαστικό, προσφέρετε ένα μπολ με υγρά ενυδάτωσης. Μην το ζορίσετε να πιει και μην προσφέρετε με σύριγγα.
Εάν το άγριο ζώο φέρει εγκαύματα, κάνετε επάλειψη στην προσβεβλημένη περιοχή με αλοιφή FLAMIGEL (ή κάποια άλλη ειδική για εγκαύματα) εκτός από την περιοχή γύρω από τα μάτια. Την προμηθεύεστε από φαρμακείο.
ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΦΑΓΗΤΟ.
Τα υπόλοιπα βήματα αποτελούν ευθύνη ενός Κέντρου Περίθαλψης, στο οποίο το άγριο ζώο μπορεί να λάβει ολοκληρωμένη φροντίδα.
Επικοινωνείτε με το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. στο τηλ 698 562 0111 ή το Κέντρο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή σας και φροντίστε ώστε το ζώο να φτάσει άμεσα στα χέρια μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μην κρατάτε τις χελώνες. Δεν είναι κατοικίδια.