Φορητός …οπλισμός
Αν κάποια από τα στοιχεία του μηχανολογικού εξοπλισμού προσφέρονται πλέον από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, καμία αντιπροσωπία και κανένας πωλητής δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί και να φροντίσει για όλα εκείνα τα πράγματα που πρέπει να κουβαλά κάποιος μαζί του για την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών συναντήσει στη ρότα του.
Δεν είναι λίγα τα πράγματα τα οποία πρέπει να υπάρχουν “de facto” στο χώρο αποσκευών ενός τετρακίνητου οχήματος. Πρώτα και πάνω από όλα μία πλήρης εργαλειοθήκη, με όλα αυτά τα εργαλεία που θα είναι απαραίτητα για μία μικρή επισκευή στη μέση του πουθενά.
Ο κανόνας είναι ότι παίρνεις ότι πληρώσεις, οπότε καλύτερα το ακριβό παρά να απορείς γιατί το «καρυδάκι» έκανε στρογγυλά τα παξιμάδια, ενώ τα πόδια σου να βρέχονται από το νερό του ποταμού!
Σετ γερμανικών επί δύο, σετ με «καρυδάκια», κατσαβίδια, μία καλή πένσα, ικανό απόθεμα από όλα τα απαραίτητα υγρά (φρένων, υδραυλικού τιμονιού, λάδι), ένα σετ ιμάντες κινητήρα, σετ επισκευή ελαστικών, τρόμπα αέρα, λάμπες, μία υφασματοταινία, ένα κομμάτι διάφανο πλαστικό στο μέγεθος του παρμπρίζ και βέβαια σύρμα. Σε αυτά προσθέτεις δύο φακούς, έναν με μπαταρίες και έναν με adaptor για τον αναπτήρα του αυτοκινήτου, ένα κάνιστρο βενζίνης και ένα πλαστικό δοχείο γεμάτο νερό.
Από το σετ δεν πρέπει να λείπει ένας γρύλος ικανός να σηκώσει το αυτοκίνητο φορτωμένο. Ένας high lift jack είναι ότι το καλύτερο, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδοχές στο αυτοκίνητο. Πολύ χρήσιμοι είναι και οι φουσκωτοί γρύλοι που συνδέονται στην εξάτμιση. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε το απολύτων απαραίτητο φτυάρι και δύο-τρεις ιμάντες συγκράτησης για τα μεγάλα αντικείμενα στο χώρο αποσκευών.
Αν –θέλουμε να- το παρακάνουμε, μιλάμε για ένα αλυσοπρίονο, ένα σετ πασσάλους για πρόσδεση ή μία άγκυρα σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σταθερό σημείο, ένα σετ με χημικά κυρίως για το στέγνωμα των ηλεκτρικών και βέβαια βασικά ανταλλακτικά (κυρίως του ηλεκτρικού κυκλώματος).
Εξορμήσεις σε υγρό περιβάλλον
Οι στεγνοί …σκέφτονται καλύτερα. Οπότε οι νιτσεράδες είναι παραπάνω από απαραίτητες σε συνδυασμό με αντίστοιχο αριθμό ζευγαριών από γαλότσες. Το ίδιο και μια καλή, μεγάλη σε μέγεθος ομπρέλα με ισχυρό σκελετό για την αντιμετώπιση του ανέμου. Για καλό και για κακό είναι προτιμότερο τα ρούχα να είναι τοποθετημένα σε αδιάβροχους σάκους. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το «…και δαρμένος και βρεγμένος!…». Καλό είναι να προστατευθούν με πλαστικές σακούλες όλα τα ευπαθή (όπως ο πομποδέκτης επικοινωνίας, το GPS και όλα τα συναφή).
Ένα spray σιλικόνης χρειάζεται για την προστασία των ηλεκτρικών πριν την …κατάδυση. Λαστιχένια πατάκια και καλύμματα καθισμάτων θα βοηθήσουν στην αποφυγή μόνιμων λεκέδων. Ένα σετ από σακούλες σκουπιδιών είναι εξίσου χρήσιμο γιατί μπορεί να απομονώσει οτιδήποτε έχει βουτηχτεί στη λάσπη (γρύλος, σχάρες, ιμάντες, φτυάρι). Να μην ξεχάσουμε τις κλασικές αντιολισθητικές αλυσίδες, που είναι χρήσιμες τόσο στο χιόνι, όσο και στις περιπτώσεις λάσπης.
Για ξηρά και ατίθασα εδάφη
Πέρα και πάνω από όλα, προμήθεια σε νερό! Τόσο πόσιμο όσο και για το αυτοκίνητο. Ένα κλασικό ντους κατασκήνωσης είναι “must”. Δεν πρέπει με τίποτε να λείπουν από τον εξοπλισμό καπέλα, ένα για κάθε μέλος του πληρώματος (κατά προτίμηση με μεγάλο γείσο). Καλό θα ήταν να υπάρχει στα ρούχα ένα λεπτό πουκάμισο με μακριά μανίκια για να προστατεύσει από τον ήλιο σε περίπτωση που απαιτηθεί παρατεταμένη παραμονή σ’ αυτόν. Αν η εξόρμηση περιλαμβάνει και παιχνίδι στην άμμο, οι σχάρες είναι πέρα από απαραίτητες. Το ίδιο και ένα πριόνι, γιατί κατά την περίοδο του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα πεσμένο δέντρο.
Επικοινωνίες
Δεν υπάρχει πιο δύσκολη κατάσταση από το να βρεθείς ακινητοποιημένος κάπου χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας και κλήσης βοηθείας. Χάρη στην κινητή τηλεφωνία κάτι τέτοιο είναι πλέον δύσκολο. Για όσους προτιμούν τις μοναχικές εξορμήσεις, καλό θα ήταν να υπάρχουν στο αυτοκίνητο συνδέσεις και των τριών εταιρειών παροχής κινητής τηλεφωνίας, ούτως ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή κάλυψη. Αν η παρέα είναι μεγαλύτερη, επιβεβαιώστε ότι η απαίτηση αυτή καλύπτεται από κάποιους στο κονβόι.
Τα CB είναι πολύ χρήσιμα για τις ενδοεπικοινωνίες της παρέας, πολύ δύσκολα όμως θα εξυπηρετήσουν την επαφή με οποιονδήποτε μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Η εμβέλειά τους είναι περιορισμένη. Τα CB είναι πλέον ελεύθερα και η χρήση τους δεν απαιτεί ειδική άδεια.
Από την άλλη, πομποδέκτες VHF καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες, αλλά η χρήση τους σε ατομικό επίπεδο δεν είναι απόλυτα νόμιμη, αν και δύσκολα πλέον θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα αν έχεις εγκατεστημένο ένα σύστημα στο αυτοκίνητο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η γνώση βασικών συχνοτήτων όπου μπορεί κάποιος να βρει βοήθεια, όπως η ΕΛΠΑ και άλλοι φορείς που έχουν 24ωρη εκπομπή. Χρειάζεται όμως ειδική άδεια ραδιοερασιτέχνη για να χρησιμοποιήσει κάποιος νόμιμα μία συσκευή VHF.
Για μικρές παρέες που απαιτούν μόνο ενδοεπικοινωνία είναι χρήσιμοι μικροί πομποδέκτες στα FM οι οποίοι έχουν χαμηλό κόστος, ικανοποιητική εμβέλεια και είναι ιδιαίτερα εύχρηστοι. Αν το κόστος δεν είναι πρόβλημα, κυκλοφορούν στην αγορά δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία προσφέρουν κάλυψη σε όλη την υδρόγειο. Η χρέωση για την κλήση είναι τσουχτερή όπως άλλωστε και η αγορά του συστήματος που έχει μέγεθος χαρτοφύλακα. Τίποτε όμως δε μπορεί να συγκριθεί μαζί του σε δυνατότητες επικοινωνίας.