Ιδέες για αποδράσεις με άρωμα Σεπτέμβρη

Τελευταίες μέρες του ξέγνοιαστου Αυγούστου και ο Σεπτέμβρης κοντοζυγώνει. Για πολλούς αποτελεί ιδανική περίοδος διακοπών, μιας που η θερμοκρασία, ο κόσμος αλλά και οι τιμές μειώνονται στο ιδανικό. Για άλλους ο ερχομός του Σεπτέμβρη σημαίνει καινούριες αρχές, το τέλος μιας σεζόν και αρκετές προετοιμασίες για τη νέα που έρχεται. Όπως και να έχει, η χαρακτηριστική του αύρα είναι αδιαμφισβήτητη. Ένας μήνας τόσο ιδιαίτερος όσο και αυτός που πέρασε, μας περιμένει να δημιουργήσουμε νέες εμπειρίες. Με διάθεση για εξερεύνηση, ας δούμε πως μπορούμε να ταξιδέψουμε με ψυχή και σώμα για να ζήσουμε στο έπακρο τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου!

Σεπτέμβρης ο Τρυγητής και Αγροτουρισμός

Ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του Σεπτεμβρίου είναι το σταφύλι και για αυτό συχνά λέγεται και «Τρυγητής». Από την αρχαιότητα η συγκομιδή των αμπελιών (τρύγος) αποτελούσε κοινωνικό γεγονός με ιερό χαρακτήρα. Ο λόγος είναι η σημαντικότητα του καρπού και των παράγωγών του. Μούστος, πετιμέζι, οινόπνευμα, ξύδι και κυρίως κρασί βρίσκουν ποικίλες χρήσεις σε ένα νοικοκυριό. Εκτός αυτών, ας μην ξεχνάμε ότι μαζί με το σιτάρι και την ελιά, το σταφύλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση, ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου.

Σκεφτείτε να τιμήσετε τον ερχομό του Σεπτέμβρη και το έθιμο του τρύγου μέσω του αγροτουρισμού. Ο αγροτουρισμός παροτρύνει τους ταξιδιώτες να εμπλακούν σε γεωργικές ή και κτηνοτροφικές δραστηριότητες παράλληλα με τη διαμονή τους στην ύπαιθρο. Συμμετέχοντας σε βιωματικές δραστηριότητες οι επισκέπτες και επισκέπτριες έρχονται κοντά και στην αγροτική παραγωγή και στη φύση του τόπου.

Για να βιώσετε τη διαδικασία του τρύγου και την παραγωγή κρασιού μπορείτε να επισκεφθείτε τις Γούβες Λακωνίας. Εκεί θα βρείτε το αγρόκτημα “Eumelia” το οποίο λειτουργεί ως αγροτουριστικό θέρετρο. Ανάμεσα σε περιπάτους μέσα στο πράσινο της λακωνικής γης και τη μαγειρική με λαχανικά από τους κήπους του αγροκτήματος, σας δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στη παραγωγή κρασιού! Αυτή την εμπειρία μπορείτε να τη ζήσετε τους μήνες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου

Η Αρχιχρονιά τον Σεπτέμβρη

Ένα ακόμη ιδιαίτερο έθιμο συνδεδεμένο με τον Σεπτέμβριο είναι αυτό της «Αρχιχρονιάς». Η 1η Σεπτεμβρίου στο Βυζάντιο αποτελούσε την Πρωτοχρονιά και το νέο εκκλησιαστικό έτος για τον Χριστιανισμό. Για αυτό τον λόγο η ονομασία «Αρχιχρονιά» για αυτή την ημερομηνία  έχει μείνει σε ορισμένες περιοχές οι οποίες μάλιστα δεν παραλείπουν να την τιμήσουν. Θεωρείται η κατάλληλη μέρα να ευλογηθεί η παραγωγή της χρονιάς που έρχεται.

Θα ταξιδέψουμε στο νησί του Ιπποκράτη, στη Κω όπου η προετοιμασία για την Αρχιχρονιά ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ. Το βράδυ της 31ης Αυγούστου «αστρονομούν» δηλαδή αφήνουν κάτω από το φως των αστεριών σπόρους και καρπούς που φύλαγαν ένα χρόνο στο εικονοστάσι τους. Την επόμενη μέρα, πριν ακόμη χαράξει ο ήλιος γυναίκες και παιδιά κατεβαίνουν στην παραλία για να εξαγνίσουν στα νερά του Αιγαίου τους περσινούς καρπούς και να ευλογήσουν τους καινούριους.

Τι καλύτερος τρόπος από να αποφορτιστείτε κι εσείς για το ξεκίνημα της νέας «χρονιάς» παρά με ένα ταξίδι; Η ενέργεια του νησιού από τον Πλάτανο του Ιπποκράτη και του Ασκληπιείου, ιερό αφιερωμένο στον θεό της θεραπείας,  τα μαγευτικά νερά των παραλιών του και τις πλούσιες γαστρονομικές επιλογές, υπόσχεται να σας αναζωογονήσει. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε και το τοπικό κρασί, αφού μην ξεχνάμε ότι οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ανθρώπου.

Σεπτέμβρης ο Σταυρίτης

Το παρατσούκλι «Σταυρίτης» για τον ένατο μήνα αποδίδεται στη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, αυτή της Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου. Πώς μπορεί όμως αυτή η γιορτή στα μέσα του Σεπτέμβρη να αποτελέσει αφορμή για εξόρμηση;

Αν η όρεξη σας για περιπέτεια και φυσική δραστηριότητα έχει αυξηθεί τώρα που η θερμοκρασία έχει πέσει, η κατάλληλη εμπειρία να ζήσετε τον Σεπτέμβριο είναι η πεζοπορία προς τη κορυφή του Ψηλορείτη. Πολλοί πιστοί πραγματοποιούν αυτή τη διαδρομή κάθε χρόνο και ο λόγος είναι το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού που τους περιμένει στη κορυφή. 

 

 

www.maxmag.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top