H Λίμνη Κουρνά θα σας «μαγέψει»…

Θα μπορούσαμε να την συμπεριλάβουμε στους «κρυμμένους θησαυρούς» της Κρήτης, παρότι τα τελευταία χρόνια η φήμη της έχει… εκτοξευθεί και αποτελεί πλέον top παραθεριστικό προορισμό!

Ο λόγος για τη Λίμνη Κουρνά -Κορησία κατά την αρχαιότητα-, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην Κρήτη, αλλά και τη μεγαλύτερη σε νησί στη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Θα την ανακαλύψετε μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, στις βόρειες παρυφές των Λευκών Ορέων, σε ένα κοίλωμα που δημιουργήθηκε από καρστικό βύθισμα, περιτριγυρισμένη από χρυσοπράσινους ελαιώνες, λευκή άμμο και ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον.

Στα όρια του δήμου Αποκορώνου στα ανατολικά του νομού Χανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Ρεθύμνου. Απέχει 20 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 45 χλμ. από τα Χανιά, μόλις 4 χιλιόμετρα από την Γεωργιούπολη.

Εκεί, όπου τα υπόγεια νερά από τα Λευκά Ορη αναβλύζουν από την πηγή Αμάτι, κοντά στο χωριό Κουρνάς (2,5χλμ.), στη δυτική Κρήτη, και σχηματίζουν την υπέροχη λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Η εικόνα της θα σας μαγέψει με την πρώτη ματιά. Είτε την επισκεφθείτε καλοκαίρι και κάνετε μπάνιο ή βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο στα νερά της, είτε χειμώνα και απολαύσετε τον περίπατό σας και το απερίγραπτο τοπίο που απλώνεται ολόγυρά σας.

Τα επιβλητικά βουνά που καθρεπτίζονται στα νερά της, σε συνδυασμό με την κατάλευκη παραλία, την καταπράσινη βλάστηση και τα υπέροχα καφέ και ταβερνάκια που υπάρχουν στο σημείο, δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό που θα σας μείνει αξέχαστο. Εννοείται πως αν βρεθείτε στην Κρήτη πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε τη Λίμνη Κουρνά στην ταξιδιωτική σας λίστα. Ειδικά για τους λάτρεις της φύσης, αποτελεί τον απόλυτο φυσιολατρικό προορισμό…

Τα υδροχαρή φυτά και τα δέντρα της, προσφέρουν απάνεμο καταφύγιο στην ορνιθοπανίδα της περιοχής ενώ η νοτισμένη της «αγκαλιά» συντηρεί πληθυσμούς πουλιών και λιμναίων οργανισμών. Μεταξύ των μόνιμων «ενοίκων» του φιλόξενου υγροβιότοπου θα συναντήσετε νερόκοτες, πάπιες, χήνες, ερωδιούς, κορμοράνους, χέλια, νερόφιδα, χρυσόψαρα και ένα σπάνιο είδος χελώνας, που είναι και το πιο πολυφωτογραφημένο στη λίμνη.

Ο λιλιπούτιος υδάτινος κύκλος (1087 μ. μήκος, 880 μ. πλάτος), που στην ουσία μοιάζει με αχλάδι, αυξάνεται τον χειμώνα, λόγω των υδάτων από τις παρακείμενες πηγές των βουνών, ενώ μειώνεται το καλοκαίρι , αποκαλύπτοντας μια λευκόχρυση, αμμώδη λουρίδα. Τα σχεδόν διάφανα, ρηχά νερά της όχθης, οδηγούν σταδιακά στο σκουρόχρωμο «άπατο» κέντρο της, κατά την τοπική βέβαια δοξασία (στην πραγματικότητα στα 22,5 μ. μέγιστο βάθος).

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.thes.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top