Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία


Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ενασχόληση με τη χειμερινή κολύμβηση ενδέχεται να επιφέρει θετικές αλλαγές στην αιματολογική και ενδοκρινική λειτουργία, να μειώσει τη συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και να βελτιώσει τις διαταραχές της διάθεσης, προσφέροντας συνολική ευεξία.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή απαιτεί σωστή προετοιμασία και σταδιακή προσαρμογή. Δεν συνιστάται η ξαφνική επανένταξη στην κολύμβηση μετά από μακρά περίοδο αποχής, ιδίως όταν οι θερμοκρασίες του νερού έχουν πέσει σημαντικά.

Ειδικοί προτείνουν την τακτική παρουσία στη θάλασσα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, για να εξοικειωθεί το σώμα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και να επωφεληθεί από τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι χειμερινοί κολυμβητές έχουν αυξημένη ανθεκτικότητα σε διάφορες ασθένειες και λοιμώξεις, αντιμετωπίζοντάς τις λιγότερο συχνά και με ήπιοτερα συμπτώματα. Μια μελέτη αναφέρει ότι η πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού είναι μειωμένη κατά 40% για αυτούς τους κολυμβητές.

Αν και η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, δεν πρέπει να αγνοούμε τους πιθανούς κινδύνους. Η επίδραση του κρύου νερού μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν καρδιοαγγειακά προβλήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πέρα από την αποφυγή ιώσεων, η χειμερινή κολύμβηση μας φτιάχνει τη διάθεση και βοηθάει το μυοσκελετικό μας σύστημα.

Όπως υποστηρίζει η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, η σωματική δραστηριότητα μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία μας, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει ότι ανάλογα με την φυσική κατάσταση και τα υποκείμενα νοσήματα, πριν ξεκινήσουμε τη χειμερινή κολύμβηση, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Η κολύμβηση, και γενικά η σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης και στους επιβιώσαντες από καρκίνο, προσθέτει η κ.Ψαλτοπούλου.

H ίδια επισημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε θάλασσες και παραλίες που ήδη γνωρίζουμε, για να αποφύγουμε τα άγνωστα ανεπιθύμητα ρεύματα και βράχια, ενώ τα ίδια οφέλη μπορεί να έχει κάποιος από το χειρμερινό κολύμπι σε πισίνα.
 
 
 
 
 
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top