Μονοπάτια και διαδρομές στον Ταΰγετο

Η Μεσσηνιακή Μάνη διαθέτει μεγάλο δίκτυο μονοπατιών για περιπατητές όλων των ηλικιών και προτιμήσεων -από ιστορικές λιθόστρωτες στράτες και σύντομες διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος , έως πολύωρες αναβάσεις στις κορυφές. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στην περιοχή βρίσκεται το δυτικό τμήμα του Ταϋγέτου.

 

Τα φαράγγια του Ταϋγέτου

Κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων όσων αγαπούν τις πεζοπορίες και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα φαράγγια του Βυρού, του Ριντόμου (Κασκάραγα, ή Κοσκάρακα) και του Φονέα (Νούπαντης). Περπατώντας σε αυτά θα γνωρίσετε τα άγρια τοπία της Μάνης και θα νιώσετε κι εσείς κομμάτι της ιστορίας της.

Φαράγγι του Βυρού: είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι του Ταϋγέτου και ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά της Ελλάδας. Έχει μήκος περίπου 20 χλμ., ξεκινάει από το δάσος της Βασιλικής και καταλήγει στον Μεσσηνιακό κόλπο, στην παραλία Ριτσά της Καρδαμύλης. Κατά μία εκδοχή, στην αρχαιότητα αυτή ήταν η επονομαζόμενη «Βασιλική Οδός» που ένωνε τη Σπάρτη με το λιμάνι της, την Καρδαμύλη.

Η πιο εύκολη περιπατητική διαδρομή είναι από τα Τσέρια προς την Καρδαμύλη (ή αντίστροφα). Είναι καταπράσινη, γεμάτη πεύκα, κέδρους, κυπαρίσσια και μαυρόπευκα. Με μια μικρή παράκαμψη θα δείτε τη μονή του Σωτήρος που κτίστηκε τον 14ο αι. και ανακαινίστηκε το 1807. Θα καταλήξετε στο γεφυράκι της Καρδαμύλης. Η λιγότερο εύκολη διάσχιση ξεκινάει από το πυκνό δάσος της Βασιλικής και περνάει κάτω από τα πανύψηλα τοιχώματα του φαραγγιού. Είναι εντυπωσιακή -όμως δεν ενδείκνυται για αρχάριους ορειβάτες και άτομα χωρίς καλή φυσική κατάσταση. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής γίνεται στην κοίτη του φαραγγιού, κάτι που σημαίνει περπάτημα πάνω σε κροκάλες όλων των μεγεθών και σχημάτων. Παρ΄ όλα αυτά, αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πεζοπορίες στον Ταΰγετο.

Μήκος διαδρομής: 12 χλμ., διάρκεια έως 5.30 ώρες με στάσεις, υψομετρική διαφορά 1020 μ.

Φαράγγι του Φονέα: ένα ονειρεμένο περπάτημα σας περιμένει στο φαράγγι του Φονέα, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν της Νούπαντης. Βρίσκεται στον Δυτικό Ταΰγετο και αρχίζει να σχηματίζεται από τη μονή Βαϊδενίτσας (3 χλμ. από το χωριό Σαϊδόνα), για να καταλήξει στην παραλία του Φονέα, μεταξύ Στούπας και Καρδαμύλης. Η μονή Βαϊδενίτσας προσφέρει εκπληκτική θέα στο φαράγγι και βρίσκεται πολύ κοντά στον Πύργο Κιτρινιάρη και στη μονή Σαμουήλ. Και τα τρία συγκροτήματα είχαν οχυρωματική αρχιτεκτονική και σε συνδυασμό με το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής συντελούσαν στην άμυνα των ανθρώπων που ζούσαν στα χωριά γύρω τους. Στα παλιά χρόνια το φαράγγι ήταν γεμάτο με κόσμο αφού τo καλοφτιαγμένο μονοπάτι που το τέμνει ένωνε τα χωριά ΣαϊδόναΕξωχώριο και Προάστιο. Αξιοθέατο είναι το μονοκάμαρο πέτρινο γεφύρι του Προαστίου, κτισμένο στη δεκαετία του 1930, με μήκος 25 μ. και άνοιγμα τόξου 15 μ. Από εκεί περνούσε ο δρόμος που ένωνε το Προάστιο με την Καστανιά και τη Σαϊδόνα.

 

 

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2.00k
error: Content is protected !!
Κύλιση στην κορυφή