Το λάχανο «είναι τρεις φορές χειρότερο για τις εκμπομπές αερίων από ό,τι η κατανάλωση μπέικον» γράφουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon
Μπορεί η υγιενή διατροφή να κάνει καλό στην υγεία του ανθρώπου ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για το περιβάλλον.
Όπως γράφουν χαρακτηριστικά στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment Systems and Decisions οι ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon το λάχανο «είναι τρεις φορές χειρότερο για τις εκμπομπές αερίων από ό,τι η κατανάλωση μπέικον».
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας τις επιπτώσεις ανά θερμίδα για διαφορετικά φαγητά με όρους ενεργειακού κόστους, χρήσης νερού και εκπομπές αερίων.
Αν και δεν διαφωνούν με την ιδέα ότι ο κόσμος θα πρέπει να τρώει λιγότερο κρέας ή το γεγονός ότι τα ζώα συνεισφέρουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων – σύμφωνα με ορισμένες έρευνες φτάνει και το 51% – ωστόσο υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μόνο της προτεινόμενης υγιεινής διατροφής αυξάνει το «αποτύπωμα» του κάθε ανθρώπου βάσει των τριών παραγόντων που μελετήθηκαν.
«Πολλά από τα κοινά λαχανικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια ανά θερμίδα από ό,τι θα πίστευε κανείς. Οι μελιτζάνες, το σέλερι και τα αγγούρια είναι πιο άσχημα σε σχέση με το χοιρινό ή το κοτόπουλο» δήλωσε ένας εκ των συντακτών της έρευνας.
Σύμφωνα με την έρευνα μόνο με τη μείωση των θερμίδων που καταναλώνονται χωρίς την αλλαγή της ποσότητας του κρέατος ή άλλου τύπου φαγητών μείωνε τον συνδυασμό εκπομπής αερίων, ενέργειας και νερού κατά 9%.
Αν όμως μειωθεί η κατανάλωση του κρέατος και ο αριθμός των θερμίδων όπως προκρίνει το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας τότε η επίπτωση στο περιβάλλον είναι εντυπωσιακή: η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται κατά 38%, η κατανάλωση νερού κατά 10% και οι εκπομπές αερίων κατά 6%.