Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς από τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, κ. Τζιαβάρα.
Την αναθεώρηση της απόφασης για την απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι αντίκειται στον ισχύοντα δασικό κώδικα και ότι ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει ότι με βάση το άρθρο 251 του Δασικού Κώδικα (ν. 998/1979), το κυνήγι επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα, κατά συνέπεια εμπίπτει στις δραστηριότητες που καλύπτει η κατηγορία 6 των sms στο 13033. Παράλληλα, επισημαίνει ότι εκτός από το γράμμα του νόμου, δεν υπάρχει καμία ισχυρή ένδειξη ότι η κυνηγετική δραστηριότητα ευνοεί την διασπορά του κορωνοϊού, αφού αυτή δεν ασκείται εντός του αστικού ιστού, αλλά στην ύπαιθρο και κατά κανόνα ως μοναχική δραστηριότητα σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα συνωστισμού και συμφόρησης, όπως άλλες δραστηριότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει πως το κυνήγι αποτελεί δραστηριότητα ευεργετική για την ψυχική και σωματική ευεξία όσων την ασκούν, αναπόσπαστα δεμένη με τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου και απόλυτα συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και των ειδών της άγριας πανίδας, κάτι που αναφέρουν ρητά το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για το Κυνήγι & τη Βιοποικιλότητα.
Ο Κώστας Τζαβάρας προσθέτει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί υπερβολικά ο πληθυσμός επιβλαβών για τη γεωργία και κτηνοτροφία θηραμάτων, όπως ο αγριόχοιρος, εξέλιξη που πιθανότατα θα προκαλέσει νέες καταστροφές στις καλλιέργειες και στα κοπάδια των κτηνοτρόφων, και σημειώνει ότι η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία αίρεται η απαγόρευση θήρας αγριόχοιρου σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω της Αφρικανικής Πανώλουςς των Χοίρων, αποδεικνύει περίτρανα την αναγκαιότητα αναθεώρησης της απόφασης για την καθολική απαγόρευση της θήρας.
«Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να συνδέουν την κυνηγετική δραστηριότητα με τη διασπορά του κορωνοϊού, αφού αυτή ασκείται μακριά από τα αστικά κέντρα και συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου. Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου είναι περιορισμένη, από τις 20 Αυγούστου έως τις 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους, κατά συνέπεια τα αρμόδια υπουργεία μπορούν να επανεξετάσουν την απόφασή τους και αντί της απαγόρευσης, να νομοθετήσουν ένα προσωρινό πλαίσιο άσκησης της θήρας, έστω και με πρόσθετους περιορισμούς ως προς τον επιτρεπόμενο αριθμό ανά κυνηγετική ομάδα», δήλωσε.