Ακατάλληλες για κολύμβηση 47 παραλίες της Αττικής

«Κόπηκαν» ακτές με «Γαλάζια Σημαία»!

Ανησυχητικά δεδομένα για την ποιότητα των υδάτων σε πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ιστοσελίδα iefimerida, το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες σε 217 παραλίες. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις που ακολούθησαν, προέκυψε ότι 2 στις 10 παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΚΟΕ έδωσε το «πράσινο φως» για κολύμπι σε 170 ακτές της Αττικής, ενώ έδειξε… «κόκκινη κάρτα» σε 47 παραλίες, που κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες που «κόπηκαν» είναι και κάποιες που το 2019 διακρίθηκαν με «Γαλάζια Σημαία». Στην Αττική, αυτές είναι συνολικά οκτώ. Μεταξύ τους, η Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη και το Μαύρο Λιθάρι (Ανάβυσσος – Σαρωνίδα), το Eden Beach (Ανάβυσσος – Σαρωνίδα).

Στις πιο προσβάσιμες παραλίες για τους Αθηναίους υπάρχουν αρκετές που είναι άκρως ακατάλληλες για κολύμβηση. Ενδεικτικά, μερικές από αυτές: Πειραϊκή, Μεταξά, Φλοίσβος (πινακοθήκη), Αλιμος Bikini Beach. Αλιμος (79 παραλιακής) και Βούλα (Νηρέως).

Μια μεγάλη περιοχή που μελέτησε το ΠΑΚΟΕ είναι η ακτογραμμή που εκτείνεται από τη Βάρκιζα έως και το Λαύριο. Σε αυτή την περιοχή, μεταξύ άλλων, ακατάλληλες για κολύμβηση κρίθηκαν οι εξής παραλίες: Βάρκιζα (σημείο μπάσκετ/τένις), Βάρκιζα – πλατεία Βάρκιζας, Αγιος Νικόλαος (οργανωμένη παραλία στη Ανάβυσσο), Ορμος Καταφυγή (το 2018 ήταν κατάλληλη), Eden Resort, Μαύρο Λιθάρι, Ρέμα Σαρωνίδας. Λαύριο – Παιδική Κατασκήνωση «Ξέγνοιαστο Μελίσσι».

Να σημειωθεί ότι ακατάλληλα για κολύμβηση κρίθηκαν και δυο σημεία (Ουζερί και Καλός Γιαλός) στην παραλία Αυλάκι, στο Πόρτο Ράφτη, που επίσης διακρίθηκε με «Γαλάζια Σημαία». Σε αυτές τις ανορθόδοξες περιπτώσεις, μπορεί να περιληφθεί και η παραλία Σχινιά (σημείο Πεύκα) που χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλη για κολύμβηση, τη στιγμή που η διπλανή της ακτή («Καράβι») πήρε «Γαλάζια Σημαία».

Σε όλη την Ελλάδα, πάντως, το ΠΑΚΟΕ έχει ήδη διαπιστώσει πάνω από 18 περιπτώσεις παραλιών που διακρίθηκαν το 2019 με «Γαλάζια Σημαία» και είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.

 

www.epixeiro.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο