Με «Πράσινο Νόμπελ» τιμήθηκε ακτιβιστής από τη Γκαμπόν που φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα του για τη προστασία του τροπικού δάσους της Γκαμπόν.
Το βραβείο Goldman ή αλλιώς «Πράσινο Νόμπελ» των οικολόγων, απονεμήθηκε στο περιβαλλοντολόγο Marc Ona Essangui, λόγω της προσφοράς του για τη μάχη που έδωσε να παρεμποδίσει τις εργασίες ορυχείων στο Εθνικό Πάρκο Ivindo, της Γκαμπόν.
Ο Marc Ona Essangui, έχει κάνει εκστρατεία για τρία χρόνια ενάντια στο πρόγραμμα ορυχείων Belinga, μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Γκαμπόν με τη κινέζικη επιχείρηση μεταλλείας και εφαρμοσμένης μηχανικής CMEC, για την εξόρυξη ορυκτών..
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στο ποταμό Ivindo, που είναι η κεντρική αρτηρία ζωής στη περιοχή και έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία για να παρέχει ρεύμα στο ορυχείο.
Το φράγμα κατασκευάστηκε στο ποταμό Ivindo, κοντά στους καταρράκτες του Kangou.
Ο Marc Ona Essangui περιγράφει τους καταρράκτες, σαν το πιο όμορφο τοπίο της κεντρικής Αφρικής. Η κυβέρνηση της Γκαμπόν δεν συμμερίζεται τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και δεν αξιολόγησε σωστά τον αντίκτυπο της ανάπτυξης στο περιβάλλον προτού να δώσει την άδεια για να αρχίσουν οι κατασκευές.
Ο Marc Ona Essangui έχοντας στο πλευρό του τη στήριξη του λαού της περιοχής κατάφερε να «παγώσει» το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξόρυξη ορυκτών.
Ο κος Essangui δήλωσε ότι, η απονομή του με το βραβείο Goldman ελπίζει να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με την περιβαλλοντική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής.
Είναι ένας από τους επτά ανθρώπους από έξι ηπειρωτικές περιοχές που κερδίζει το περιβαλλοντικό βραβείο Goldman και θα μοιραστεί μαζί τους το ποσό των 900,000 δολαρίων .
Ο 45χρονος περιβαλλοντολόγος που βρίσκεται σε αναπηρική καρέκλα από τη παιδική ηλικία εξαιτίας της πολιομυελίτιδας, δήλωσε ότι θα διαθέσει το μερίδιο του για τα σχέδια του περιβάλλοντος.
Το βραβείο Goldman θεωρείται το μεγαλύτερο βραβείο στο κόσμο που απονέμεται σε περιβαλλοντολόγους που δρουν στο επίπεδο της τοπικές κοινωνίας. Απονέμεται κάθε χρόνο σε 6 ανθρώπους που η δράσης τους είναι έντονη για τη προστασία του περιβάλλοντος, έναν από κάθε ήπειρο: Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική και Ωκεανία.