Αλεξανδρούπολη “η Ριβιέρα του Βορρά”

Το οδοιπορικό που ακολουθεί στην όμορφη πόλη της Θράκης, μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τις σημαντικότερες γωνιές της και κυρίως να εκτιμήσουμε τον μεγάλο θηραματικό της πλούτο…
Ας ξεκινήσουμε με μια διευκρίνιση: αν αφετηρία σας είναι η Αθήνα ή νοτιότερα, ξεχάστε το αυτοκίνητό σας. Πετάξτε, καλύτερα, για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και νοικιάστε ένα αμάξι. Έτσι θα μετατρέψετε τον 9ωρο Γολγοθά σε μια σαρανταπεντάλεπτη άνετη πτήση από το σπίτι σας στο ξενοδοχείο που θα σας φιλοξενήσει.

Ιδανικός προορισμός
Η Αλεξανδρούπολη, η πρωτεύουσα του Έβρου, είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, έναν θρυλικό ποταμό και άλλα «ομιλητικά» ρεματάκια, συγκεντρώνει όσα ιδανικά θα επιθυμούσε κάθε πεζοπόρος, φυσιολάτρης, κυνηγός, ψαροντουφεκάς ή απλώς κάποιος που θέλει να δραπετεύσει για λίγο από τους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων και να γνωρίσει έναν τόπο που διατηρεί το χρώμα, το ύφος και ευτυχώς τις γεύσεις της παράδοσης.

Κομβικό σημείο
Κατέχει ηγεμονική θέση στο γεωγραφικό χώρο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, καθώς αποτελεί τη βασική πύλη διασύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και των χωρών της Μεσογείου, της Ασίας και της Παρευξείνιας ζώνης και έχει αναδειχθεί ως μείζων εσωτερικός συνοριακός κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και όλες οι πόλεις της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, έχει επιδοθεί τελευταία σε ένα κυνηγητό ευζωίας. Αφού μέτρησε τις πληγές της από την ανεξέλεγκτη δόμηση, αποφάσισε να αποτινάξει τον μανδύα της επαρχίας και να βάλει ξανά τα γιορτινά της.

Μοναδικές φυσικές ομορφιές
Η πόλη της Αλεξανδρούπολης ακολουθεί ταχείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός της αποτελούν σημαντικά κέντρα του διαμετακομιστικού εμπορίου. Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης –η Μάκρη, η Μεσημβρία, τα Δίκελλα, αλλά και οι ορεινοί οικισμοί, ο Άβαντας, η Αισύμη, η Λεπτοκαριά, η Κίρκη, η Συκκοράχη– προσφέρουν στους επισκέπτες τους διαδρομές μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Επιπλέον, η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται πολύ κοντά στα σημαντικά από κυνηγετική άποψη μέρη, όπως αυτά της πόλης της Ορεστιάδας, του Δέλτα του ποταμού Έβρου, αλλά και των γειτονικών χωρών Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Ποιότητα ζωής
Με πληθυσμό που υπερβαίνει τους 50.000 κατοίκους, προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής, εξασφαλίζοντας την περιβαλλοντική ισορροπία και τη συνεχή πολιτιστική αναβάθμιση, διαθέτοντας ζωντανή καλλιτεχνική και πνευματική ζωή και προσφέροντας πολλαπλές επιλογές διασκέδασης. Είναι μία πόλη αγαπημένη για τους κατοίκους της και μαγευτική για τους επισκέπτες της.

Διαμονή
Τα ξενοδοχεία της πόλης γνωρίζουν μεγάλη άνθιση. Είναι οι προπομποί της μεγάλης αλλαγής. Με θέα το θρακικό πέλαγος και τα νησιά Σαμοθράκη, Ίμβρο, Τένεδο, Λήμνο, καθώς και τα παράλια της γειτονικής Τουρκίας αλλά και του Αγίου Όρους, τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης αποπνέουν το άρωμα ενός τόπου που δεν παρέγραψε το παρελθόν του, το παραμέρισε όμως αρκετά ώστε να μπορεί να αναδειχθεί και το καινούργιο της πρόσωπο. Με τιμές πολύ λογικές σε σχέση με τα προσφερόμενα και σχεδόν όλα να δέχονται τους τετράποδους συντρόφους μας, με τους τεράστιους χώρους πάρκινγκ που διαθέτουν, αλλά και τη φύλαξη των θηραμάτων, μπορούν να ικανοποιήσουν και την πλέον απαιτητική σύζυγο κυνηγού. Καθένα από τα ξενοδοχεία, διακοσμημένα με ξεχωριστό στυλ και χαρακτήρα, προσφέρουν την πολυτέλεια και τις ανέσεις που θα ζήλευαν πολλά από τα ακριβοπληρωμένα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Στη βεράντα των δωματίων τους θα απολαύσατε ένα πραγματικά συναρπαστικό ηλιοβασίλεμα, ανώτερο πολλών κυκλαδίτικων. 

Φαγητό
Από όλα έχει ο μπαξές. Λίγο η έντονη μορφολογία που συνδυάζει το ορεινό με το παραθαλάσσιο, λίγο ο χαρακτήρας των Αλεξανδρουπολιτών, λίγο η άμεση σχέση με τη Μικρά Ασία και η μακρά παράδοση, όλα αυτά συνετέλεσαν ώστε ο τόπος αυτός να φημίζεται τόσο για τις γεύσεις του, όσο και για τα ποτά του (τσίπουρο, ούζο, κρασί). Τα ψάρια εδώ είναι όλων των ειδών, φρέσκα και πεντανόστιμα και συνοδεύουν σχεδόν όλα τα πιάτα σε μεζέδες που δεν χωρά ο νους. Τα ντόπια κρέατα κυριαρχούν, με πρώτα τα κατσίκια από τη Σαμοθράκη, τα λουκάνικα από τα Λάβαρα και το Σουφλί και αγριογούρουνο από την Ορεινή Ροδόπη. Δοκιμάστε το αρνάκι στη γάστρα με ρυζάκι και μη διστάσετε να παραγγείλετε όλων των ειδών τα σαγανάκια. Τέλος, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την οδό Εμπορίου –ή οδό…  χοληστερίνης για τους ντόπιους– που είναι γεμάτη από μαγαζάκια που προσφέρουν τη χοληστερίνη απλόχερα σε όσους την επιθυμούν και τα μπουγατσάδικα της πόλης όπου τις πρωινές ώρες τραβούν περισσότερους επισκέπτες από όσους οι γειτονικές παραλίες μαζί. Μη φύγετε αν δεν πάρετε σιροπιαστά γλυκά από τα κεντρικά ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Αγορά
Θα έχετε βαρεθεί ίσως να βλέπετε και να ακούτε για μεγάλα πολυκαταστήματα που μοιάζουν στο Αθηναϊκό The Mall, τη φορά αυτή όμως ετοιμαστείτε για έναν καλύτερο αντίπαλο. Η αγορά της πόλης απλώνεται σε μικρά καλόγουστα καταστήματα στις κεντρικές οδούς της όπου πεζός μπορεί κανείς να τη διανύσει σε κάτι λιγότερο από μισή ώρα. Τα καταστήματα βρίσκονται ανάμεσα στα ευρύχωρα καφέ της πόλης οπότε οι στάσεις για καφεδάκι και ατέρμονη συζήτηση με την παρέα κρίνεται απαραίτητη, ενώ η συνεχόμενη πασαρέλα προσφέρει μικρά και ενδιαφέροντα για το μάτι διαλείμματα. Τα καταστήματα της πόλης είναι ένας πραγματικός παράδεισος για πιστωτικές κάρτες με μεγάλα όρια, καθώς σε όλα τα σοκάκια της μπορείτε να βρείτε από κυνηγετικά ρούχα, μέχρι high tech αξεσουάρ για το τετρακίνητό σας.  

Τα κυνηγετικά
Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη, παλαιότερα μπορούσε να θεωρηθεί ως η «Γη της Επαγγελίας» για τους κυνηγούς και τους φυσιολάτρες. Με την άναρχη δόμηση και τη δημιουργία πολλών αυθαίρετων οικισμών σε περιοχές που αποτελούσαν παραδοσιακούς σταθμούς των αποδημητικών πουλιών, τη δημιουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, τη χρησιμοποίηση αρκετών εκτάσεων από το στρατό ως πεδία βολής, τη δημιουργία της Εγνατίας Οδού και τη μελλοντική είσοδο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη, αλλά και τις συνεχόμενες απαγορεύεις στις περιοχές στο Δέλτα του Έβρου, ανάγκασαν τους  ντόπιους κυνηγούς να διευρύνουν τις χιλιομετρικές αποστάσεις που κυνηγούν γύρω από την πόλη, μετακινούμενοι βορειότερα του νομού αλλά και δυτικά προς τη Ροδόπη. Τα οικοσυστήματα είναι πλούσια, οι βιότοποι εξαιρετικοί, αλλά η μεταστροφή των τελευταίων χρόνων από τις παραδοσιακές καλλιέργειες των σιτηρών και καλαμποκιών σε βαμβάκι, λόγω των επιχορηγήσεων, οδήγησε στη βαθμιαία υποβάθμιση του ενδημικού θηράματος με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της πέρδικας ορεινής και πεδινής και τον αισθητό περιορισμό των τριχωτών θηραμάτων.

Οι παρενέργειες της ΚΥΑ
Οι κυνηγοί της πόλης μου όμως δεν επαναπαύονται, ούτε εγκαταλείπουν εύκολα αυτό που τόσο πολύ έμαθαν να αγαπούν: τον τόπο τους και το κυνήγι. Χαρακτηρίζουν άδικη την τελευταία ΚΥΑ και ετοιμάζονται για ισχυρές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που εφαρμοσθεί. Μάλιστα στην τελευταία επίσκεψη κλιμακίου της κυβέρνησης για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, με επικεφαλής τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, του επέδωσαν τις προτάσεις όλων των κυνηγετικών συλλόγων της Θράκης, στις οποίες διαμαρτύρονται εντονότατα για την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, υπογραφή της απόφασης που περιορίζει τις ασκούμενες επί δεκαετίες ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή μας.

Μεγάλο κεφάλαιο η θήρα
Όπως είναι γνωστό, η τοπική κοινωνία γνωρίζει τη σημασία της θήρας στην οικονομική ανάπτυξη του ακριτικού μας τόπου και είναι γεγονός ότι στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτήν. Όπως τονίζουν στην επιστολή προς την επιτροπή που αφορά το περιβάλλον, είναι αποφασισμένοι να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση. Μοχθούν τόσο για τη φύλαξη της περιοχή όσο και των θηραμάτων και προσπαθούν με τη βοήθεια του συλλόγου  για την αναβάθμιση των βιοτόπων. Μάλιστα, από φέτος παρατηρείται επιστροφή στις παραδοσιακές καλλιέργειες και όλοι ελπίζουμε στα καλύτερα.

Οι παραβάτες απομονώνονται
Η κοινωνία είναι κλειστή και οι όλοι κυνηγοί γνωρίζονται μεταξύ τους. Συναντιούνται στο βουνό, στον κάμπο, στο βάλτο, πίνουν καφεδάκι παρέα, ψήνουν και ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες. Είναι αδιανόητο για οποιονδήποτε νέο κυνηγό να προβεί σε ενέργεια που δεν συμβαδίζει με τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγιού και να εκθέσει το όνομα της οικογένειάς του. Όσοι είναι λαθροθήρες απομονώνονται από τους υπόλοιπους, δέχονται την έντονη κριτική και φυσικά εγκαταλείπουν.

Χωρίς προκαταλήψεις
Η φιλοξενία είναι δεδομένη από τους κυνηγούς του τόπου μου, καλωσορίζουν τον κυνηγό που θα τους επισκεφθεί από άλλες περιοχές και τον διευκολύνουν χωρίς καμία προκατάληψη τοπικισμού. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι όλοι οι κυνηγοί ανά την Ελλάδα έχουν έναν φίλο κυνηγό από την Αλεξανδρούπολη ο οποίος είτε τους συνοδεύει στο κυνήγι των υδροβίων, είτε τους φιλοξενεί στις ευρέως γνωστές καλύβες του Γκιαούρ Αντά. «Η φύση και το θήραμα είναι για όλους, αρκεί να το σεβόμαστε και να το τιμούμε», λένε χαρακτηριστικά.

Κυνηγετικά στέκια
Οι κυνηγετικές παρέες συναθροίζονται στα στέκια των κυνηγών που είναι κυνηγομάγαζα και καφενεία και όπου τα βραδάκια γίνεται το αδιαχώρητο. Ειδικά στο φιλαράκι μου, τον Δήμο, όπου αν έχει όρεξη, προσφέρει και καφεδάκι από τα χεράκια του. Σε πολλά από αυτά θα γευτεί κανείς κυνηγετικούς μεζέδες αφού όλο και κάποια παρέα θα τρώει τα κυνήγια της ημέρας και φυσικά μεζέ δικαιούνται όλοι. Οι φωτογραφίες που είναι καρφιτσωμένες τριγύρω, φέρνουν αναμνήσεις από κυνήγια και φιλαράκια ανεπανάληπτα και κάθε μία αποτελεί ολόκληρη ιστορία. Σε αυτές απεικονίζονται και πολλοί που δεν ζουν πια, κυνηγούν πλέον στα περιβόλια του Θεού και είναι μια ένδειξη τιμής και αναγνώρισης προς εκείνους οι οποίοι μας έμαθαν τόσα πολλά. Κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, τα κυνηγετικά καφενεία κρατούν και το σκορ για την επιτυχία των παρεών στο αγριογούρουνο και στο λαγό. Τα πειράγματα πάνε σύννεφο και συναγωνίζονται σε ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία.  

Αγωνία για το περιβάλλον
Η έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αλεξανδρούπολης με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, σε αντίθεση με τη συνεχόμενη διαφήμιση και θριαμβολογία των πολιτικών παραγόντων για την εγκατάστασή του, ανησυχεί ιδιαίτερα τους κυνηγούς του τόπου μου και όχι μόνο. Οι μοναδικές μελλοντικές επενδύσεις που σχεδιάζονται για τον τόπο μας αφορούν αποκλειστικά και μόνο το φυσικό περιβάλλον, προς την κατεύθυνση, όμως, της… υποβάθμισής του: χρυσωρυχεία, διαλυτήρια πλοίων, πιθανό πυρηνικό εργοστάσιο. Σε αυτά, αν προστεθούν τα μεταλλεία της Κίρκης με το κυάνιο που χρόνια προσπαθεί η τοπική κοινωνία να πείσει για την εξάλειψή τους και η εγκατάσταση του μεγάλου πεδίου βολής, έχουμε να κάνουμε με σημαντικά ζητήματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις των νέων οι οποίοι αγωνιούν για το περιβάλλον και το κυνηγετικό μέλλον του τόπου μας.

Αναζητούνται εγγυήσεις
Σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα για τον αγωγό, όλοι οι φορείς είπαν ναι στην κατασκευή του με την προϋπόθεση ότι θα προστατευτεί το περιβάλλον. Ωστόσο, κανένας δεν ανέφερε τεκμηριωμένα πώς θα γίνει αυτό. Ποιοι θα το προστατέψουν και ποιοι θα εγγυηθούν για την προστασία του. Η λήψη αποφάσεων για τον τόπο μας, χωρίς την εισήγηση των δικών μας προτάσεων και η εφαρμογή μέτρων που είναι αντίθετα με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, μας κάνουν δύσπιστους και καχύποπτους στα αναπτυξιακά σχέδια των ιδιωτικών πολυεθνικών κατασκευαστικών εταιρειών.

Ατομικές και συλλογικές δράσεις
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι κυνηγοί της πόλης μου δεν είναι απαισιόδοξοι. Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύουν ολόθερμα στην πρωτοβουλία και την ευαισθησία του κάθε ατόμου ξεχωριστά, στην περιβαλλοντική συνείδηση του κάθε κυνηγού. Ανέκαθεν, σε κάθε μεγάλη κοινωνική αλλαγή, η ανατροπή ερχόταν από απλές κινήσεις μεμονωμένων ατόμων πριν μετατραπούν σε μαζικό κίνημα. Η σωτηρία αυτού του πανέμορφου τόπου είναι στα χέρια του καθενός, το γνωρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε ανάλογα σε όλες τις μορφές προκλήσεων που αφορούν το περιβάλλον και το κυνηγετικό μέλλον του τόπου μας.   

Επίλογος
Η Αλεξανδρούπολη έχει τα φόντα να διευρύνει τον κύκλο των εραστών της. Οι διακοπές είναι αυτές που μπορούν να ανανεώσουν ή να διαλύσουν μια σχέση. Για τον καθένα μεμονωμένα και ειδικά για τον κυνηγό δεν χρειάζονται πολλά για να περάσει ένα υπέροχο διάστημα διακοπών. Το δύσκολο είναι όταν πρέπει να συνδυαστούν τα προγράμματα και οι προσδοκίες δύο διαφορετικών ανθρώπων. Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να το καταφέρει με μαεστρία. Την ίδια ώρα που εσείς θα κυνηγάτε στο βάλτο ή θα κολυμπάτε ανάμεσα σε καταγάλανα νερά για ψαροντούφεκο, η σύντροφός σας, αν δεν θέλει να ακολουθήσει, θα μπορέσει να απολαύσει υψηλών προδιαγραφών χαλάρωμα, βολτάροντας στη γραφική πόλη και ζώντας τον παλμό της.

Του Ανδρέα Κουϊνέλη

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top