ΑΜΑΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ

Είναι από τα πλέον περιζήτητα, νόστιμα και μεγάλης αξίας φαγώσιμα μανιτάρια. Το Μανιτάρι του Καίσαρα αναφέρεται στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος εκτιμούσε ιδιαίτερα την αξία των μανιταριών αυτών.

Του Αντώνη Μιχόπουλου


Ανήκει στους βασιδιομύκητες με ελάσματα. Λαϊκές του ονομασίες είναι η Κοκκινούσκα, Πιπερούσκα, Γιανιτσάρα ή Γενιτσάρα.
Καρποφορεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, σπάνια μοναχικά, συνήθως κατά ομάδες σε κύκλους, σε δάση πλατύφυλλων, σε ξέφωτα και σε άκρες, συχνά ανάμεσα σε φτέρες και λαδανιές.
Το καρπόσωμα είναι σφαιρικό ή αβγόμορφο αρχικά, κλεισμένο ολόκληρο στο λευκό, παχύ, μεμβρανώδες ολικό πέπλο. Αργότερα το πέπλο σχίζεται από την κορυφή και αναδύεται το καπέλο, που είναι σφαιρικό στην αρχή, κυρτό αργότερα και τελικά σχεδόν επίπεδο. Η επιδερμίδα του είναι λεία, μεταξένια σε ξερό καιρό, ελαφρώς κολλώδης σε υγρό, σπάνια με μεγάλες λευκές νιφάδες, λαμπερή κόκκινη ή πορτοκαλοκόκκινη ή πορτοκαλοκίτρινη. Στην ωριμότητα ξεθωριάζει σε κίτρινη. Η περίμετρος είναι οξύληκτη και έντονα γραμμωτή. Η σάρκα είναι λευκή, κίτρινη κάτω από την επιδερμίδα, παχιά, με αδύνατη, ευχάριστη μυρωδιά και απαλή γεύση φουντουκιού. Τα ελάσματα είναι κιτρινωπά αρχικά, χρυσοκίτρινα στην ωριμότητα, πλατιά, μερικά διχαλωτά, ελεύθερα από το πόδι. Οι κόψεις είναι ελαφρώς ινώδεις. Το πόδι είναι κυλινδρικό και αναδύεται μέσα από μεμβρανώδη, ευρύχωρη, παχιά, λοβωτή, λευκή ή λευκογκριζωπή θήκη. Είναι συμπαγές αρχικά, σύντομα όμως γίνεται κούφιο σαν σωλήνας με παχιά τοιχώματα. Η επιδερμίδα είναι κιτρινοθειαφένια ή χρυσοκίτρινη, κατά μήκος γραμμωτή πάνω από το δακτυλίδι και λεία κάτω από αυτό. Το δακτυλίδι είναι κρεμαστό, μεμβρανώδες, πλατύ, κιτρινωπό, με γραμμωτή την επάνω και λεία την κάτω επιφάνεια.
Κλειδί αναγνώρισης είναι το πορτοκαλί ή πορτοκαλοκόκκινο καπέλο, τα κίτρινα ελάσματα και το κίτρινο πόδι με την ευρύχωρη θήκη.
Τα ξεθωριασμένα καρποσώματα του Amanita muscaria ή αυτά του Amanita aureola Kalcbr., όταν εξαιτίας της βροχής χάσουν τις νιφάδες τους, πιθανόν να μας προκαλέσουν σύγχυση. Ωστόσο, δεν έχουν κιτρινωπά ελάσματα και το πόδι τους δεν αναδύεται μέσα από μεγάλη και ευρύχωρη κυπελλόμορφη θήκη, όπως συμβαίνει στον Αμανίτη του Καίσαρα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο