Αναδασώσεις χωρίς Δασικές Υπηρεσίες καταγγέλλουν δασολόγοι

Προτιμότερη η φυσική αναγέννηση του δάσους, όπου αυτή είναι εφικτή, σύμφωνα με τους δασολόγους.
 
Αναδασώσεις… ερήμην των δασικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος βάσει του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, το οποίο είχε παρουσιάσει ο τ. υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Αυτό καταγγέλλουν οι δασολόγοι επισημαίνοντας ότι το προσχέδιο μελέτης, το οποίο είδαν και για την κατάρτιση του οποίου ουδέποτε ρωτήθηκαν, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι τίποτα άλλο από μία απλή καταγραφή των καμένων εκτάσεων μέσω των στοιχείων της Πυροσβεστικής στις 13 περιοχές που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, ενώ σε ορισμένες περιοχές είχε αρχίσει ήδη η φυσική αναγέννηση του δάσους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί, στόχος του υπουργείου είναι να αναδασωθούν εκτάσεις 500.000 στρεμμάτων έως το 2030, ενώ για το εγχείρημα έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία φυτωρίων για την ανάπτυξη 30 εκατ. δασικών φυτών, που θα φυτευτούν σε 13 ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στον Κάλαμο Αττικής, τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, την Ομηρούπολη Χίου και σε άλλα σημεία του νησιού, Ιστριο Ρόδου, την Εύβοια, τη Θάσο (Πρίνος και Αλυκή), τη Χάρκια Ρεθύμνου, το Κατοστάρι Ζακύνθου, την Κινέτα Αττικής και το Μάτι.

Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου αφορούσε τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020 με στόχο και την κινητοποίηση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (π.χ. Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, μαθητές κλπ) καθώς και την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο και εκεί τα πρώτα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη παραιτηθεί δύο άτομα από την εν λόγω Ομάδα Διοίκησης Εργου, η οποία είχε συσταθεί με εννέα μέλη τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον έμεινε με επτά.

«Στην απ’ έξω» οι δασολόγοι, «βράζουν» με την… προχειροδουλειά

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) επισημαίνει πως «θεωρούσαμε αυτονόητο ότι για την υλοποίηση ενός τόσο εκτεταμένου σχεδίου αναδασώσεων θα λαμβανόταν υπόψη η γνώμη των ειδικών επιστημόνων και θα ερωτώντο οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που διαχειρίζονται και προστατεύουν τα δασικά οικοσυστήματα και θεωρούμε ότι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της υπαίθρου, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό αλλά και την τρέχουσα κατάσταση των εκτάσεων που προγραμματίζεται να  αναδασωθούν».

Όμως – όπως προσθέτουν – απουσιάζει από όλα τα στάδια του σχεδιασμού η Δασική Υπηρεσία «και αναρωτιόμαστε αν εκεί οφείλεται η “αστοχία” του Υπουργείου να εντοπίσει διαθέσιμες εκτάσεις για αναδασώσεις».

Κι αυτό, γιατί όπως σημειώνει ο γραμματέας της ΠΕΔΔΥ, Γιώργος Παπαρουσόπουλος, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες από τις περιοχές αναδάσωσης (Θάσος, Χίος, Κάλαμος, Κινέτα, κ.τ.λ.), η φυσική δασική βλάστηση έχει αποκατασταθεί φυσικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη εκτελεστεί έργα αναδάσωσης από τη Δασική Υπηρεσία (ενδεικτικά μόνο στο Μάτι εκτελέστηκαν έργα αναδάσωσης με μελέτη που συντάχθηκε από τη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, προϋπολογισμού ύψους 1.246.748,09€).

Σε κάθε περίπτωση η φυσική αναγέννηση του δάσους, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η καλύτερη λύση εκτός των περιπτώσεων που αυτή είναι αδύνατη, εάν για παράδειγμα μία έκταση έχει αποτεφρωθεί δύο ή τρεις φορές: «Οταν επεμβαίνεις σε μία έκταση αναδασώνοντάς την, μοιραία θα την εμπλουτίσεις με κάποια είδη περιορισμένου αριθμού. Ωστόσο σε κάθε καμένη δασική έκταση, υπήρχαν εκατοντάδες είδη, τα οποία τεχνητά δεν μπορούν να προστεθούν στο σύνολό τους» λέει ο κ. Παπαρουσόπουλος.

Εκτός της αναδάσωσης, μία περιοχή μπορεί να βοηθηθεί και από μία σειρά άλλων έργων, όπως τα αντιδιαβρωτικά και τα μικρά αντιπλημμυρικά, τα οποία θα βοηθήσουν στη φυσική αναγέννησή του.

Ορισμένα απ’ αυτά παρά τις ελλείψεις σε πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό έχουν προχωρήσει σε κάποιες περιοχές και σύμφωνα με τους δασολόγους, «αξιοσημείωτο είναι  και το γεγονός ότι αμέσως μετά την εκδήλωση πυρκαγιών σχεδόν σε όλες τις προτεινόμενες για αναδάσωση περιοχές εκτελέστηκαν άμεσα αντιδιαβρωτικά έργα συγκράτησης εδαφών από την Δασική Υπηρεσία, (κάτι που παρακάμφθηκε επικοινωνιακά ή αγνοήθηκε)».

Και όλα αυτά, ενώ τομέας της δασολογίας παραμένει κατακερματισμένος από την περίοδο 1997-98 ανάμεσα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες υπάγονται οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου υπάγεται η Κεντρική Υπηρεσία Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

www.ethnos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top