Αποστολή Αμβρακικός: Οff-road διαδρομή στον υγρότοπο Ροδιάς

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μία κλειστή θάλασσα κι επί της ουσίας ένας υδροβιότοπος που περικλείει μέσα του άλλους υδροβιότοπους. Ενας επίγειος παράδεισος όπου βρίσκουν καταφύγιο σπάνια και αποδημητικά πτηνά. Η περιοχή εντάσσεται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτοπων του Αμβρακικού καθώς πρόκειται για  ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα.

 Αμέτρητοι χωματόδρομοι καταλήγουν στις όχθες αποκαλύπτοντας την ομορφιά του τόπου. Οπου όμως κι αν βρεθείτε, να προσεγγίσετε με ησυχία, σεβασμό στη φύση και υπομονή. Και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σπάνια πτηνά ανάλογα την εποχή.

 

Ο εντυπωσιακότερος και εύκολα προσβάσιμος με αυτοκίνητο χωματόδρομος είναι αυτός που οδηγεί στον υγρότοπο της Ροδιάς.

Προσέξτε στις όχθες τα “διβάρια” όπου εκτρέφεται το ονομαστό γαριδάκι του Αμβρακικού.

Οι ψαράδες έχουν κατασκευάσει τα λεγόμενα “διβάρια”-  ειδικές κατασκευές με καλάμια- που λειτουργούν με το φαινόμενο πλημμυρίδας και αμπώτιδας το οποίο παρατηρείται στον Αμβρακικό και μετατρέπει τον κόλπο σε ένα τεράστιο φυσικό υδροβιότοπο.

Τα “διβάρια” επιτρέπουν στα ψάρια να περάσουν από τη θάλασσα στους κλειστούς όρμους του κόλπου και τα εγκλωβίζουν εκεί. Το ψάρεμα στον Αμβρακικό γίνεται με δίχτυα και πυροφάνι ενώ απαγορεύεται το ψάρεμα με δυναμίτη και λεπτά δίχτυα που καταστρέφουν το γόνο των ψαριών.

Στις περιπλανήσεις σας θα δείτε άπειρους χωματόδρομους που οδηγούν σε παρατηρητήρια και φυλασσόμενους χώρους.

Αμβρακικός υδροβιότοπος Ροδιάς Πρέβεζα
Αυτοσχέδιες ταμπέλες στο μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς για να βρείτε το δρόμο σας…

Για να περάσετε στους χωματόδρομους του υγρότοπου Ροδιάς ακολουθήστε τον κεντρικό δρόμο Πρέβεζας-Αρτας και τις ταμπέλες προς τα χωριά Βίγλα και Πολύδροσο. Υπάρχει και ταμπέλα προς το μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς. Ο δρόμος διασχίζει τη θάλασσα και καταλήγει στην Κορωνησσία.

 

Αμβρακικός υγρότοπος Ροδιάς Πρέβεζα
Μία στενή λωρίδα δρόμου οδηγεί στην καρδιά του Αμβρακικού, την Κορωνησσία. Ο δρόμος οδηγεί στον μικρό οικισμό και σταματάει στην καρδιά του Αμβρακικού κόλπου…

www.greek-crossroads.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο