Διατηρηθείτε σε φόρμα

Ενα ισορροπημένο πρόγραμμα βελτίωσης της φυσική σας κατάστασης το οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου…

Του Θοδωρή Κοτόπουλου


Ο κυνηγός είναι κατά κάποιον τρόπο και αθλητής γιατί πεζοπορεί, ορειβατεί και πολλές φορές τρέχει σε απότομες πλαγιές και κακοτράχαλα μονοπάτια, κουβαλώντας αρκετό βάρος, για παράδειγμα, όπλο, πρόσθετα ρούχα, σακίδιο. Έτσι, οι απαιτήσεις στο κυνήγι ως προς τη σωματική και φυσική του κατάσταση είναι αυξημένες. Σε όποιο είδος κυνηγίου κι να επιδίδεστε, πρέπει να εφαρμόσετε ορισμένους κανόνες, ειδικά μετά από μακρά περίοδο αποχής όπως αυτή που προηγήθηκε, ώστε να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στην υγεία κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ή μετά από αυτήν. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσετε και την απόδοσή σας στον κυνηγότοπο.

Γενικοί κανόνες
Οι βασικοί κανόνες είναι να κάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα είδος άθλησης και παράλληλα να προσέχετε τη διατροφή σας ώστε να ελέγχετε το σωματικό σας βάρος σε λογικό επίπεδο. Μέσα από τη στήλη αυτή θα σας δώσουμε ιδέες για να αποκτήσετε καλύτερη φυσική κατάσταση με ένα εύχρηστο πρόγραμμα. Επίσης, θα σας υποδείξουμε με ποιους τρόπους άθλησης θα το πετύχετε αυτό. Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, ισχύουν τα γνωστά (χαμηλά λιπαρά, μικρές μερίδες σωστά κατανεμημένες μέσα στην ημέρα, φρούτα και λαχανικά) –μη φοβάστε, εννοείται ότι επιτρέπεται το φαγητό στο κυνήγι!
Καλό θα είναι βέβαια, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, να επισκεφθείτε και κάποιο γιατρό για να κάνετε τις βασικές εξετάσεις, κυρίως αίματος.

Άθληση
Οι περισσότεροι κυνηγοί όμως αθλούνται μόνο όταν πάνε για κυνήγι, το οποίο συνήθως γίνεται κάποιο Σαββατοκύριακο. Γιατί λοιπόν τις υπόλοιπες μέρες να μην κάνουν κάποια δραστηριότητα που θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερη απόδοση στο κυνήγι του Σαββατοκύριακου και θα τους εντάξει πιο ομαλά στις αυξημένες απαιτήσεις της έναρξης; Ασφαλώς θα υπάρχουν και ενστάσεις από κάποιους φίλους κυνηγούς, όπως για παράδειγμα οι ώρες που θα πρέπει να διαθέσουν για άθληση. Σίγουρα όλοι θα έχουν κάποιο κενό στον ελεύθερο χρόνο τους, πράγμα που θα τους αποζημιώσει στο διπλάσιο εντάσσοντας την άσκηση στη ζωή τους.
Καθώς οι κυνηγοί δεν είναι εύκολο να κάνουν μια αθλητική δραστηριότητα σε κλειστό χώρο, γιατί είναι άνθρωποι που αγαπούν τη φύση, τον αέρα, τη μυρωδιά του βουνού, θα τους προτείνουμε να κάνουν κάτι που τους ταιριάζει.

Το ποδήλατο του βουνού
Μια πολύ καλή πρόταση που συνδυάζει την άθληση με την επαφή με τη φύση είναι το ποδήλατο. Είναι καιρός λοιπόν να ανεβείτε στη σέλα ξανά και να αρχίσετε να απολαμβάνετε την άσκηση. Εναλλακτικά, για όσους δεν είναι λάτρεις του ποδηλάτου, προτείνουμε το τρέξιμο (τζόγκινγκ) το οποίο δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από μια φόρμα γυμναστικής και αθλητικά παπούτσια. Το φυσικό περιβάλλον (δάσος, βουνό) και ο καθαρός αέρας αποτελούν ιδανικές συνθήκες για τη διεξαγωγή αυτής της άσκησης. Παρακάτω σας προτείνουμε ένα μηνιαίο πρόγραμμα άσκησης, ικανό να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση.

Αναπλήρωση υγρών
Στη διάρκεια του κυνηγίου, κατά την οποία χρειάζεται να πεζοπορήσουν αρκετές ώρες, οι κυνηγοί χάνουν πολύ νερό μέσω του ιδρώτα. Η απώλεια αυτή αλλάζει τη σύσταση του αίματος, ενώ αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί σε υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό. Επίσης, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πάνω από το φυσιολογικό. Προκαλείται κατά συνέπεια αφυδάτωση που μειώνει την ικανότητα παραγωγής έργου και κατ’ επέκταση την απόδοση στη δραστηριότητα. Πίνοντας λοιπόν τα κατάλληλα ενεργειακά ποτά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα, βοηθάμε να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Σύμφωνα με μελέτες, ένα ενεργειακό ποτό που περιέχει νάτριο και υδατάνθρακες, αφομοιώνεται πιο εύκολα από τον οργανισμό και είναι περισσότερο αποτελεσματικό από το σκέτο νερό. Τέτοια ενεργειακά ποτά είναι εύκολο να τα βρούμε σε ένα σούπερ μάρκετ ή ακόμα και στο περίπτερο.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
(-) ευθεία, (Λ) μικτή διαδρομή, (/) ανηφορική διαδρομή
1η εβδομάδα
Δευτέρα: 30 λεπτά χαλαρά (-)
Τρίτη: 40 λεπτά    έως 135 παλμούς (-)
Τετάρτη: 30 λεπτά    έως 135 παλμούς (Λ)
Πέμπτη: 25 λεπτά    έως 140 παλμούς (-)
Παρασκευή: ρεπό
Σάββατο: 40 λεπτά    έως 130 παλμούς (Λ)
Κυριακή: 40 λεπτά    έως 135 παλμούς (Λ)

2η εβδομάδα
Δευτέρα: ρεπό
Τρίτη: 30 λεπτά χαλαρά (-)
Τετάρτη: 30 λεπτά    έως 135 παλμούς (-)
Πέμπτη: 35 λεπτά    έως 140 παλμούς (Λ)
Παρασκευή: ρεπό
Σάββατο: 40 λεπτά    έως 135 παλμούς (Λ)
Κυριακή: 40 λεπτά    έως 145 παλμούς (/)

3η εβδομάδα
Δευτέρα: ρεπό
Τρίτη: 30 λεπτά    έως 135 παλμούς (-)
Τετάρτη: 30 λεπτά    έως 140 παλμούς (Λ)
Πέμπτη: 40 λεπτά    έως 150 παλμούς (/)
Παρασκευή: ρεπό
Σάββατο: 35 λεπτά    έως 140 παλμούς (-)
Κυριακή: 45 λεπτά    έως 145 παλμούς (/)

4η εβδομάδα
Δευτέρα: ρεπό
Τρίτη: 30 λεπτά    έως 140 παλμούς (-)
Τετάρτη: 50 λεπτά    έως 140 παλμούς (-)
Πέμπτη: 50 λεπτά    έως 135 παλμούς (-)
Παρασκευή: 30 λεπτά    έως 130 παλμούς (Λ)
Σάββατο: 50 λεπτά    έως 150 παλμούς (Λ)
Κυριακή: 40 λεπτά χαλαρά (-)

Σημείωση:
1.    Η διάρκεια  που αναγράφεται στο πρόγραμμα μπορεί να γίνεται κατά προσέγγιση και όχι ακριβώς.
2.    Μπορείτε να αλλάξετε τις μέρες όταν έχετε κυνήγι.
3.    Τους παλμούς μπορείτε να τους «βλέπετε» με κάποιον παλμογράφο και σίγουρα θα έχετε βελτίωση. Όσοι δεν διαθέτουν παλμογράφο, μπορούν να τους μετράνε αγγίζοντας τον καρπό τους με τη συμβουλή του ρολογιού τους.
4.    Να πίνετε νερό και κάποιο ενεργειακό ποτό.
5.    Εφόσον πάρετε ποδήλατο, πρέπει να είναι στα μέτρα του σώματός σας και καλό είναι να το αγοράσετε από κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα.
6.    Το πρόγραμμα προσαρμόζεται και για τρέξιμο.
7.    Να χρησιμοποιείτε «ελαφριές ταχύτητες» στο ποδήλατο και όχι «βαριές».

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top