Είναι δυνατόν για τον άνθρωπο να σκαρφαλώσει σε μια κορφή πάνω από τα 8.000 μέτρα σε δεκαπέντε μόλις μέρες. Τι εγκλιματισμός θα χρειαζόταν έτσι ώστε το σώμα να έχει λάβει τις απαραίτητες προσαρμογές και πώς αυτό θα επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα ή την υγεία γενικότερα; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ήθελαν να βρουν απάντηση ο Kilian Jornet και η Emelie Forsberg όταν ξεκίνησαν για την μίνι αποστολή τους στο Cho Oyu (8.220μ) και αργότερα στο Έβερεστ δοκιμάζοντας μία νέα μέθοδο εγκλιματισμού ή οποία μπορεί να αποδειχθεί επαναστατική και να πάει την ορειβασία υψομέτρου ακόμη παραπέρα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους αυτής συνοψίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ 17 λεπτών με τίτλο «Testing Ourselves» το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί.
Ο Kilian Jornet και η Emelie Forsberg ταξίδεψαν μέχρι τα Ιμαλάϊα σε μια προσπάθεια ανάβασης στο Cho Oyu στα πλαίσια της προετοιμασίας του για την μετέπειτα τελική φάση του Summits Of My Life project του, την ανάβαση – ρεκόρ στο Έβερεστ. Επέλεξαν αυτή την κορυφή σαν την πιο ιδανική έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν την επίδραση που θα είχε στο σώμα τους μια τόσο γρήγορη ανάβαση σε ένα βουνό πάνω από τα 8.000 μέτρα. «Παρόλο που προσέγγισα την κορυφή, για εμάς δεν ήταν αυτό το πιο σημαντικό. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να δούμε το πώς θα αισθανόμασταν μετά από έναν εγκλιματισμό πολύ διαφορετικό από αυτά που μέχρι τώρα ξέραμε» αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ο Κίλιαν.
Παράλληλα με τις εμπειρίες του Kilian και της Emelie, στο ντοκιμαντέρ ο Δρ. Enric Subirats, ειδικός στην Ιατρική Βουνού (ως Mountain Medicine Specialist αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ), αναλύει περαιτέρω την διαδικασία και δίνει μια επιστημονική άποψη της αποστολής και των δυνατοτήτων που παρέχει αυτού του είδους ο εγκλιματισμός για άλλους αθλητές διαφόρων επιπέδων.
Το σκεπτικό είναι απλό. Με την βοήθεια μηχανημάτων προσομοίωσης υποξίας, ο αθλητής προπονείται αλλά και κοιμάται σε ολοένα και αυξανόμενα υψόμετρα για να προσομοιώσει την διαδικασία εγκλιματισμού σε ένα μεγάλο βουνό. Έτσι οι αποστολές αποφεύγουν την επίπονη και ακριβή διαδικασία του εγκλιματισμού που απαιτεί έως και δύο μήνες πριν την τελική εφόρμηση στην κορφή.
Παράλληλα με το βίντεο, ο Kilian εξέδωσε κείμενο με τίτλο «Πρωτόκολλο εγκλιματισμού για το Έβερεστ» αναφέροντας λεπτομερώς τόσο την διαδικασία εγκλιματισμού που ακολούθησε όσο και ένα «ημερολόγιο εμπειριών» από την περιπέτειά του στο Cho Oyu και το Everest, κάτι που προφανώς εμφανίζει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για όποιον θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο όσο και για όλους εμάς που θέλουμε να μάθουμε πώς κατάφερε να πραγματοποιήσει τόσο δύσκολες αναβάσεις σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα, διανθισμένο με πολλές επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με αυτές.
Για να μην ξεγελιόμαστε όμως, στο κείμενό του ο Κίλιαν αναφέρει ρητά «Don’t try this at home» αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία και προσαρμογές καταπόνησης και αποκατάστασης του σώματός σας. «αυτή η στρατηγική απευθύνεται σε αθλητές που έχουν την δυνατότητα να σκαρφαλώνουν εύκολα και γρήγορα στα 2.000 και 3.000μ υψόμετρο και προπονούνται τακτικά σε αυτά για πολλά χρόνια. Αλλιώς μπορεί να αποδειχθεί περισσότερη επικίνδυνη παρά χρήσιμη», τονίζει ο Kilian θέλοντας να «κόψει τον βήχα» σε πολλούς που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. «Όταν ακολουθήσαμε αυτή την στρατηγική που θα εξηγήσω παρακάτω, εγώ και η Emelie είχαμε στις πλάτες μας σκληρή προπόνηση σε υψηλές εντάσεις για πολλά χρόνια, 25+ ώρες / βδομάδα προπόνηση, αγώνες 100 μιλίων ή αγώνες σκι υψηλής έντασης και πολλών ωρών και την ικανότητα γρήγορης αποκατάστασης. Πιστεύω εν τέλει ότι απαιτείται να έχει κάποιος τουλάχιστον 700 – 1200 ώρες προπόνησης σε έναν χρόνο πριν το δοκιμάσει».