ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ Α’ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΦΚΑΘ


Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα η παροχή Α΄ Βοηθειών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου, στην αίθουσα των γραφείων της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Ε.Δ.Ι.Π.Τ. στην Αθήνα. Το σεμινάριο απευθυνόταν στους Εθελοντές – νέα μέλη της νέας βάσης ετοιμότητας Αττικής του συνεργαζόμενου με την Πολιτική Προστασία, ομίλου εθελοντών Ο.Φ.Κ.Α.Θ., ώστε να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα νέα μέλη εκπαιδευτήκαν στη διαδικασία και τις τεχνικές Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) καθώς και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), από ειδικό πιστοποιημένο από την RESCUE TRAINING INTERNATIONAL εκπαιδευτή.

ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.!!!!

Η εκπαίδευση των νέων εθελοντών ξεκίνησε με την ΚΑΡΠΑ, δεδομένου ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη χιλιάδες άνδρες και γυναίκες καταρρέουν και πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή. Ο θάνατος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε ξεκινήσει άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Όπως ειπώθηκε, με την ΚΑΡΠΑ μπορούμε να αγοράσουμε χρόνο μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια όπου θα χρησιμοποιήσει άλλες τεχνικές μεθόδους για την ανάνηψη του θύματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ΚΑΡΠΑ από μόνη της δεν μπορεί να επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο, η καλή εφαρμογή της (ιδιαίτερα των θωρακικών συμπιέσεων) αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της απινίδωσης.

Στους εκπαιδευόμενους τονίσθηκε η σημασία των Πρώτων Βοηθειών και υπογραμμίσθηκε ότι είναι σύνολο μέθοδοι και τεχνικές που εφαρμόζονται σε μη απειλητικά για τη ζωή περιστατικά. Ακολούθησε τόσο η περιγραφή των τεχνικών όσο και η επίδειξη με πρακτική εφαρμογή σε κούκλες (ντάμις). Σημειώνεται ότι, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ονομάζεται η τεχνική η οποία αποτελείται από θωρακικές συμπιέσεις και διασωστικές αναπνοές. Εφαρμόζουμε την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), εφόσον διαπιστώσουμε ότι ένα θύμα δεν αναπνέει, προκειμένου να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό του οξυγονωμένο. Είναι γνωστή επίσης και ως «το φιλί της ζωής». Ενώ, ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) είναι μια φορητή συσκευή προηγμένης τεχνολογίας, η οποία βασίζεται σε μικροεπεξεργαστή. Διαθέτει αισθητήρες για την αναγνώριση του καρδιακού σφυγμού και, εφόσον δεν τον αναγνωρίσει, χορηγεί ρεύμα μέσω δύο αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων προς το μυοκάρδιο.

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου τα νέα μέλη που πέρασαν επιτυχώς την διαδικασία των εξετάσεων, αποκτούν την προβλεπόμενη πιστοποίηση, του εκπαιδευτικού φορέα, γεγονός που επιτρέπει την παροχή της αχρείαστης ανάλογης βοήθειας στον συνάνθρωποι μας.

Οι επόμενες εκπαιδευτικές φάσεις περιλαμβάνουν άλλους τομείς των Α’ Βοηθειών καθώς και την δασοπροστασία , έρευνα και διάσωση, τηλεπικοινωνίες κ.α.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top