Ο κόσμος θα μπορούσε να καταγράψει ένα νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας το 2023 ή το 2024, τροφοδοτούμενος από την κλιματική αλλαγή και την αναμενόμενη επιστροφή του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, λένε οι επιστήμονες ειδικοί στο κλίμα.
Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του Ισημερινού επιβραδύνονται και το θερμό νερό ωθείται ανατολικά, δημιουργώντας θερμότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών.
«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνήθως συνδέεται με θερμοκρασίες ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αν αυτό θα συμβεί το 2023 ή το 2024 δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά είναι, νομίζω, πιο πιθανό από το να μην συμβεί», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ.
Τα κλιματικά μοντέλα υποδηλώνουν την επιστροφή σε συνθήκες Ελ Νίνιο στα τέλη του βορειοδυτικού καλοκαιριού και την πιθανότητα ανάπτυξης ενός ισχυρού Ελ Νίνιο προς το τέλος του έτους, δήλωσε ο Buontempo.
To 2016 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί
Το πιο θερμό έτος στον κόσμο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ήταν το 2016, το οποίο συνέπεσε με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο – αν και η κλιματική αλλαγή έχει τροφοδοτήσει τις ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και σε έτη χωρίς το φαινόμενο.
Η Friederike Otto, λέκτορας στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες που τροφοδοτούνται από το Ελ Νίνιο θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνουν οι χώρες – συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών καύσωνων, της ξηρασίας και των πυρκαγιών.
«Αν όντως αναπτυχθεί το Ελ Νίνιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2023 να είναι ακόμη πιο ζεστό από το 2016 – αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κόσμος συνέχισε να θερμαίνεται καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Otto.
Οι επιστήμονες της EU Copernicus δημοσίευσαν την Πέμπτη μια έκθεση αξιολόγησης των ακραίων κλιματικών φαινομένων που βίωσε ο κόσμος πέρυσι, το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.
Το 2022 το θερμότερο καλοκαίρι που βίωσε ποτέ η Ευρώπη
Η Ευρώπη βίωσε το 2022 το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τον Φεβρουάριο τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής έφτασαν σε χαμηλό ρεκόρ.
Παρά την υπόσχεση των περισσότερων από τους σημαντικότερους ρυπαντές του κόσμου να μηδενίσουν τελικά τις καθαρές εκπομπές τους, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 συνέχισαν πέρυσι να αυξάνονται.