Μια από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας τα Ιωάννινα είναι η τέλεια φθινοπωρινή απόδραση για ένα φθινοπωρινό τριήμερο.
Ένα επιβλητικό κάστρο, μια πανέμορφη λίμνη μέρος συνάντησης των κατοίκων, γειτονιές με γραφικά στενά που δεν κοιμούνται ποτέ, μια φύση που όνειρο και ένα νησάκι που κι αυτό κουβαλάει μεγάλη ιστορία όπως άλλωστε και όλη η πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων συνθέτουν το ηπειρώτικο κάδρο ενός ξεχωριστού τόπου.
Τα Ιωάννινα είναι από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας μας,όπως και τα μέρη για εξορμήσεις έξω από την πόλη, όπως τα μαγευτικά Ζαγοροχώρια, η Κόνιτσα και το αρχοντικό Μέτσοβο. Κάθε εποχή στα Ιωάννινα είναι εντελώς διαφορετική. Ωστόσο, η πλούσια ιστορία,η ομορφιά του τόπου και η ζωηράδα που προέρχεται από τους φοιτητές με τα ωραία μαγαζιά για φαγητό έχουν καταφέρει να αναδείξουν την ηπειρωτική πόλη και να την κάνουν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για αποδράσεις και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Το φθινόπωρο είναι ιδανική επιλογή για να αποδράσετε στα Ιωάννινα με το τοπίο γύρω σας να έχει μια διαφορετική αύρα. Γύρω από τη λίμνη με την ομίχλη να περιβάλλει τον τόπο σε συνδυασμό με τα ζεστά «καφέ» και «πορτοκαλί» χρώματα που έχουν πάρει τα δέντρα θα απολαύσετε τη βόλτα σας και οι λάτρεις του φθινοπώρου θα βρουν έναν όμορφο παράδεισο.
Απολαύστε τη βόλτα σας γύρω από τη λίμνη, μπορείτε να καθίσετε και σε κάποιο καφέ για πρωινό ή μεσημεριανό, εξερευνήστε μέσα την πόλη που σε κάθε σημείο ξετρυπώνουν γουστόζικα τοπικά μαγαζιά και πάρτε το καραβάκι να περάσετε απέναντι στο μικρό νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας και να σας ανοιχτείς ένας άλλος κόσμος. Σίγουρα αξίζει να έχετε χρόνο για τα αξιοθέατα, να περπατήσετε στα λιθόστρωτα στενά, να χαζέψετε τα τουριστικά μαγαζιά και να κάνετε στάση για μεζεδάκια με τσίπουρο -καπνιστή ή τηγανιτή πέστροφα και τα ξακουστά βατραχοπόδαρα είναι αυτά που αξίζει να δοκιμάσετε στο νησάκι που έχει τη δική του ιστορία.
Να αναφέρουμε ότι η λίμνη Παμβώτιδα έχει ιδιαίτερα γνωστή με το θρύλο της Κυρά -Φροσύνης και του Αλή Πασά.
Μια πρόταση, με αφετηρία την Αθήνα, είναι να πάτε στα Ιωάννινα από την εθνική οδό Αθηνών -Πατρών, περνώντας απέναντι από Ρίο -Αντίρριο και να επιστρέψετε περνώντας από τα Μετέωρα. Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη διαδρομή επιστροφής μπορείτε να συνδυάσετε στο ταξίδι σας να δείτε το Μέτσοβο, να κατεβείτε από τα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας και να φτάσετε στα Μετέωρα.
Κάστρο Ιωαννίνων
Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι το Κάστρο Ιωαννίνων δηλαδή η οχυρωμένη παλιά πόλη και η σημερινή μορφή, στη πλειοψηφία της, έχει ανεγερθεί από τον Αλή Πασά, κατά την οθωμανική περίοδο, ενώ θα δείτε και τις βυζαντινές κατασκευές.
Το κάστρο βρίσκεται στη νοτιανατολική πλευρά της σημερινής πόλης στην κορυφή ενός βραχώδους ακρωτηρίου που εισέρχεται στη λίμνη Παμβώτιδα. Το κάστρο κυριαρχείται από τις δύο ακροπόλεις του, που είχαν ήδη δημιουργηθεί στα τέλη του 11ου αιώνα: τη βορειοανατολική ακρόπολη και τη μεγαλύτερη στη νοτανατολική πλευρά που είναι ευρέως γνωστή ως «Ιτς Καλέ» -«Εσωτερικό Κάστρο στα τούρκικα.
Σχετικά με το «Ιτς Καλέ» γραπτές πηγές καταγράφουν ότι στη βυζαντινή περίοδο, η ακρόπολη στέγαζε τις κατοικίες των αρχόντων της πόλης, ενώ υπό τον Αλή Πασά ξαναχτίστηκε και έγινε η κύρια κατοικία του. Εκεί έχτισε το Παλάτι του, το οποίο περιγράφεται ως μια μεγάλη και σύνθετη διώροφη κατασκευή με πολλά παράθυρα που παρείχαν εξαιρετική θέα στη λίμνη Παμβώτιδα. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι πιθανότατα το χαρέμι και τα δωμάτια των γυναικών είναι στη νότια πλευρά.
Επίσκεψη στο Νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας
Ο οικισμός δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα. Την εποχή του Αλή Πασά, το νησί παρήκμασε λόγω της μεγάλης φορολογίας που επιβλήθηκε. Την περίοδο αυτή, τα μοναστήρια σχεδόν εγκαταλείφθηκαν. Το 1820, ο Αλή ήρθε σε ρήξη με τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄, με αποτέλεσμα να σταλεί εναντίον του ο Χουρσίτ Μεχμέτ Πασάς που πολιόρκησε τα Ιωάννινα. Ο Αλή είχε τοποθετήσει στο νησί φρουρά χιλίων Αλβανών, οπότε το νησί βομβαρδίστηκε από τον Χουρσίτ και υπέστη μεγάλες καταστροφές. Τον Ιανουάριο του 1822, ο Αλή, έχοντας πλέον ηττηθεί, κατέφυγε στο νησί, στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στα κελιά του οποίου δολοφονήθηκε.
Μουσείο Αργυροτεχνίας
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).
Το θεματικό μουσείο πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου.
Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου
Οι επισκέπτες του Μουσειακού Συγκροτήματος έρχονται σε άμεση επαφή με έργα τέχνης της Ηπειρώτικης ασημουργίας: όπλα, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα, κεραμικά από τον 17ο εώς τις αρχές του 20ου αιώνα, παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου, αναπαράσταση χειμωνιάτικου οντά, αναπαράσταση του πνιγμού της Κυρα-Φροσύνης, σπήλαια οπου παρουσιάζονται ιστορικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έργα ζωγραφικής, λιθογραφίες και αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος.
Στις προθήκες του μουσείου βρίσκονται, εκτός των άλλων, κάποια μοναδικά εκθέματα, όπως το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά, το ασημένιο ξιφίδιο του εθνικού ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη, το αυθεντικό τσιμπούκι του Αλή πασά μήκους 1,62 μ., και η αυθεντική μεταξωτή φορεσιά της Κυρα-Βασιλικής.
Το αρχοντικό Μίσιου
Το αρχοντικό Μίσιου,που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των 80s άνηκε στους απογόνους της οικογένειες μέχρι που το πήρε το ΥΠΠΟ και το αναπαλαίωσε, άνηκε σε μια από τις πιο αρχοντικές οικογένειες της πόλης. Κτίστηκε το 1844 και ακολουθεί την παραδοσιακή γιαννιώτικη αρχιτεκτονική, ενώ παλαιότερα στην ίδια θέση υπήρχε άλλο αρχοντικό της ίδιας οικογένειας, το οποίο καταστράφηκε από τον Αλή Πασά.
Σπήλαιο Περάματος
Από τα πιο γνωστά σπήλαια, και από τα καλύτερα των Βαλκανίων, βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Ιωαννίνων και αξίζει να το επισκεφτείτε και να ξεναγηθείτε. Το σπήλαιο Περάματος έχει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, τη στιγμή που σε άλλα σπήλαια συναντώνται το πολύ 6 -10 είδη.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, η είσοδος του Σπηλαίου ήταν γνωστή πριν από το 1900 και ο μπέης Χολιάσης Εφέντης την έκλεισε το 1907 για λόγους ασφαλείας. Γνωστό έγινε κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1940, από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα, για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων. Σε μια τυχαία επίσκεψη του, το 1951, ο σπηλαιολόγος -γεωλόγος, Ιωάννης Πετρόχειλος, ανακάλυψε την ύπαρξη του. Ξεκινώντας τις εξερευνήσεις βρήκε νέα ευρήματα: Μεγαλόπρεποι διάδρομοι, εκτεταμένοι θάλαμοι καθώς και ο πλούσιος και πρωτόφαντος στολισμός του παρέπεμπαν σε πολυτελές παλάτι, όπου μόνο χθόνιοι θεοί θα μπορούσαν να κατοικούν. Έτσι λοιπόν το Σπήλαιο Περάματος αφιερώθηκε στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη.
Κοντινές εκδρομές
Έχοντας αφετηρία τα πανέμορφα Ιωάννινα μπορείτε να κάνετε εξορμήσεις στα κοντινά χωριά που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Ζαγοροχωριών συνδυάζοντας τη βόλτα στα πέτρινα χωριά, στάση για φαγητό και αν σας αρέσουν οι εναλλακτικές δραστηριότητες δοκιμάστε rafting στον Βοϊδομάτη και ιππασία.
Μια άλλη εναλλακτική πρόταση είναι να φτάσετε ως την Κόνιτσα, μια ωραία κωμόπολη που δεν είναι τόσο προβεβλημένη, να επισκεφτείτε το πατρικό σπίτι του Άγιου Παϊσιου, να δείτε το επιβλητικό γεφύρι και οι πιο τολμηροί να πεζοπορήσετε ως τη Μονή Στομίου μέσα σε μια καταπληκτική διαδρομή -θα δείτε και το μόλις 10 τετραγωνικά δωμάτιο του Αγίου Παϊσιου, ενώ θα απολαύσετε ελληνικό καφέ με λουκούμι απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα.
Το Μέτσοβο είναι περίπου 45-50 λεπτά αν θέλετε να κάνετε μια μονοήμερη εκδρομή, να δείτε τα αξιόλογα αξιοθέατα του πέτρινου χωριού και να κάνετε στάση για φαγητό.