Ένα δυσάρεστο θέαμα αντικρύζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης. Ο όρμος γέμισε λασπόνερα…
Το φαινόμενο δεν είναι εντελώς καινούργιο. Κατά τη διάρκεια εργασιών στο θαλάσσιο χώρο της μαρίνας και με νότιο άνεμο, την 1η Σεπτεμβρίου 2021 είχε παρατηρηθεί έντονη θολερότητα στον όρμο.
Τότε μπροστά στον κίνδυνο κατακραυγής, η δημοτική αρχή είχε ορίσει ομάδα παρακολούθησης της εξέλιξη του έργου μετατροπής της μικρής Μαρίνας Βουλιαγμένης σε βαθύ λιμάνι για μεγάλα σκάφη. Ακολούθησε διακοπή των εργασιών για 3 ημέρες ώστε να τοποθετηθούν επιπλέον 800 μέτρα υδατοφράγματα για τη συγκράτηση των βυθοκορυμάτων ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή τους στην ακτή.
Τα υδατοφράγματα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά καθώς κατ’ επανάληψη παρασύρθηκαν από τα ρεύματα προς την ακτή.
Μαζί με τα φράγματα, τα κύματα ξέβρασαν λάσπουριά αλλά και σκουπίδια. Η μετακίνηση των πλωτών φραγμάτων μαζί με άλλα απόβλητα, αναδεικνύει τον ρόλο των βυθοκορήσεων στην θολερότητα της θάλασσας. Ο πυθμένας και οι συστάδες ποσειδωνίας καταστρέφονται και οι τοξικές ουσίες έρχονται στην επιφάνεια.
Σημειώνεται ότι τα ειδικά υδατοφραγμάτα που προβλέπονταν ήδη στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιμετρικά της μαρίνας επιφανειακά, αλλά και σε μεγάλο βάθος, επεκτάθηκαν και ενισχύθηκαν, σε μια ανεπιτυχή όπως αποδείχτηκε προσπάθεια ανάσχεσης της θολερότητας του νερού στον όρμο της Βουλιαγμένης.
Φωτογραφίες από τα λασπόνερα του όρμου Βουλιαγμένης ανάρτησε την 1η Φεβρουαρίου και ο πρόσφατα παραιτηθείς πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης Γιώργος Κοκολέτσος…