Η Ferrari των όπλων

Η Perazzi, στη μακρά ιστορία της, καταγράφει μια πορεία συνεχούς αύξησης της ζήτησης των όπλων της, αποδοχής μεγάλης μερίδας σκοπευτών και αμέτρητα μετάλλια σε κάθε είδους αγώνες σκοπευτικών αθλημάτων.
Η Perazzi έχει να γνωρίσει μια ιστορία μόνο συνεχούς αύξησης της ζήτησης των όπλων της. Σταδιακά μετατρέπεται σε έναν πραγματικό θρύλο, ενώ η μεγάλη προσοχή που δίνει από το ’81 και μετά στην εμφάνιση των όπλων της, την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική και στα κυνηγετικά τερέν.

 

Του Χρήστου Χατζιώτη
 

Τα Perazzi αποτελούν μια σταθερή και σίγουρη επένδυση, λόγω της διάδοσής τους, της ποιότητας κατασκευής και της φανατικής προσήλωσης που δείχνουν σ’ αυτά αρκετοί κυνηγοί και πάμπολλοι σκοπευτές. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι από τα κλασικά “blue tsip” της αγοράς των όπλων.
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τους κορυφαίους οπλοκατασκευαστές της Ιταλίας που πληρούν τις “τέλειες” προδιαγραφές: πολύ μικρή ετήσια παραγωγή, ύψιστη ποιότητα, υψηλές τιμές πώλησης και μόνο κατά παραγγελία κατασκευή των όπλων. Η Perazzi διατηρεί, ωστόσο, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: έχει διαπρέψει στο πιο απαιτητικό “εξεταστήριο” των όπλων, στο σκοπευτήριο.
H Perazzi πληροί απόλυτα το κριτήριο της χειροποίητης κατασκευής όπλων εξαιρετικής ποιότητας, το κριτήριο της κατασκευής όπλων μόνο κατόπιν παραγγελίας και σύμφωνα με την επιθυμία τού πελάτη, και βέβαια το κριτήριο μιας ιστορίας και μιας ολόκληρης εποχής την οποία σημάδεψε μαζί με άλλους μεγάλους κατασκευαστές στο χώρο του κυνηγετικού όπλου και ως “νικητής” στη δύσκολη μάχη της επικράτησης στα σκοπευτικά αθλήματα του λειόκαννου όπλου. Αν μια προϋπόθεση δεν πληρούσε η Perazzi, ήταν εκείνη της εξαιρετικά περιορισμένης ετήσιας παραγωγής. Και βέβαια, μια εταιρεία που κατασκευάζει κατ’ αποκλειστικότητα όπλα υψηλών στάνταρτ, σε μεγάλους αριθμούς ετησίως, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί από το παζλ των μεγάλων Ιταλών κατασκευαστών, λόγω της ετήσιας παραγωγής της. Μια παραγωγή που, αντιθέτως, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού μέρους του καταναλωτικού κοινού στα προϊόντα της και απολαμβάνει μια μεγάλη ετήσια παραγωγή ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης και της αφοσίωσης, που της δείχνει ένα σημαντικό μέρος των οπλόφιλων, των σκοπευτών, αλλά και των συλλεκτών όπλων. Πέρα απ’ αυτό, πρόκειται για μια εταιρεία που έχει περάσει με άριστα τις εξετάσεις σε έναν χώρο που μαζί με τη Beretta, έχει πετύχει να διατηρεί, εδώ και πολλά χρόνια, τη συντριπτική πλειονότητα στη ζήτηση και στις πωλήσεις. Σε έναν χώρο που η τέχνη δεν μπορεί από μόνη της να καταξιωθεί, αν δεν συνδυάζεται με απόλυτη λειτουργικότητα και πραγματικά ψηλή ποιότητα κατασκευής. Σε έναν από τους λίγους χώρους που ο υποκειμενισμός διατηρεί ελάχιστες δυνάμεις και τα αποτελέσματα είναι αντικειμενικά και απόλυτα μετρήσιμα. Σε ένα “εξεταστήριο” που τα “σκονάκια”, η μακραίωνη ιστορία ή η διαφήμιση ελάχιστα συμβάλλουν: στα σκοπευτήρια όλου του κόσμου.

All time classic
Στον κόσμο των όπλων υπάρχουν συνειρμοί ανάμεσα σε συγκεκριμένες εταιρείες όπλων και αντίστοιχες εταιρείες άλλων προϊόντων, που παρουσιάζουν ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι συνειρμοί αυτοί άλλοτε είναι προϊόν διαφημιστικών αναφορών, άλλοτε προκύπτουν από έργα διάσημων φωτογράφων που απεικονίζουν μοντέλα των συγκεκριμένων εταιρειών, συνδυασμένα με κάποια μοντέλα όπλων, και άλλοτε, το συνηθέστερο, προκύπτουν από την εκατέρωθεν εμμονή οπλοκατασκευαστών και κατασκευαστών άλλων προϊόντων στην ποιότητα, την τελειότητα, τη βάση, τη λεπτομέρεια. Συνηθέστερα προκύπτουν από το τελευταίο ή από έναν συνδυασμό όλων αυτών. Έτσι, όπως τα πλαγιόκαννα και τα αλληλεπίθετα της λονδρέζικης φίρμας Boss έχουν ταυτιστεί με τη Rols Roys, στο μυαλό κάποιων άλλων κυνηγών τα όπλα της λονδρέζικης εταιρείας Purdey έχουν ταυτιστεί με τα Rolex, στη συντριπτική πλειονότητα των σκοπευτών και κυνηγών, η Perazzi είναι μια εταιρεία συνώνυμη με τα αυτοκίνητα Ferrari. Αυτούς τους συνειρμούς καταγράφουν και παλιότερες διαφημίσεις της εταιρείας που παρουσιάστηκαν με το σλόγκαν “Perazzi, η Ferrari των όπλων”.
Η ίδια η ιστορία της Perazzi αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό για το χώρο των οπλοκατασκευών: ότι όταν ένας δεξιοτέχνης κατασκευαστής όπλων συναντηθεί με έναν ταλαντούχο σκοπευτή, όταν ο δεύτερος έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα τι ζητάει από ένα όπλο και ο πρώτος ξέρει ακριβώς πώς πρέπει αυτό να κατασκευαστεί, τότε πραγματικά μπορούν να γίνουν θαύματα στο χώρο των οπλοκατασκευών.

Σπάνιο ταλέντο
Η ιστορία της Perazzi ξεκινάει στα μέσα του περασμένου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1952, όταν ο εικοσάχρονος, τότε, ταλαντούχος οπλουργός Daniele Perazzi ιδρύει την ομώνυμη εταιρεία. Ο Daniele, γεννημένος σε μια εργατική οικογένεια το 1932 και όντας το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της, πέρασε στερημένα χρόνια στη διάρκεια του πολέμου, και αμέσως μετά, σε ηλικία μόλις 14 χρόνων, ξεκίνησε να δουλεύει ως οπλουργός. Το ταλέντο του και η αντίληψή του αναγνωρίστηκαν από πολύ μικρή ηλικία και αποφάσισε να τα εκμεταλλευτεί έξι χρόνια αργότερα, ιδρύοντας την Perazzi που στην αρχή κατασκεύαζε τμήματα όπλων για άλλες μεγάλες εταιρείες της εποχής. Όμως, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο δέλεαρ να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου δικά του όπλα και έτσι τις Κυριακές δούλευε στο υπόγειο του σπιτιού του, φτιάχνοντας τις πρώτες δικές του δημιουργίες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον αριθμό αυτών των όπλων, όμως όλες οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι η ετήσια παραγωγή τους ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Λίγα χρόνια αργότερα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ο φιλόδοξος και ικανότατος Perazzi συναντήθηκε επαγγελματικά και συνεργάστηκε με το σημερινό “μάγο” των ιταλικών οπλοκατασκευών, Ivo Fabbri. Καρπός της συνεργασίας τους ήταν κατ’ άλλους 350 και κατ’ άλλους 600 όπλα, χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο τύπο των όπλων αυτών. Είναι γεγονός, πάντως, ότι θα ήθελα πάρα πολύ να δω κάποτε από κοντά ένα από τα όπλα αυτά. Η επιθυμία αυτή νομίζω ότι είναι δικαιολογημένη, αν παρατηρήσει κανείς την εξαιρετικά λαμπρή πορεία των δύο αυτών οπλοκατασκευαστών, μετά τη διάσπασή τους.

Κορυφαία συνεργασία
Η συνεργασία που αποτέλεσε πραγματικό σταθμό στην ιστορία της Perazzi, ήταν αναμφίβολα η συνάντηση του Daniele Perazzi με τον Ιταλό σκοπευτή Enio Matarelli, έναν από τους καλύτερους αθλητές του Τραπ που πέρασαν ποτέ από την ιστορία. Ο Matarelli συνεργάστηκε με τον Perazzi για να κατασκευάσουν ένα όπλο που θα χρησιμοποιούσε το 1964 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, προκειμένου να προσπαθήσει να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Καρπός αυτής της συνεργασίας τους, που συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια μετά, ήταν το Perazzi, μοντέλο Miraz, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα και αποτέλεσε ουσιαστικά την καλύτερη γνωριμία του Perazzi με το ευρύ κοινό. Το συγκεκριμένο μοντέλο απέκτησε πολλούς φανατικούς θιασώτες και πουλήθηκε σε μεγάλους αριθμούς, τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική. Στη συνέχεια, τα φιλόδοξα σχέδια των δύο ανδρών στράφηκαν στην Ολυμπιάδα του 1968 στο Μεξικό, για την οποία ο Μatarelli σχεδίασε ένα τραποντούφεκο που να μπορούσε να ανταποκριθεί στο εξαιρετικά μεγάλο υψόμετρο του σημείου όπου θα γινόταν ο αγώνας και στη συνακόλουθα μικρή πυκνότητα που είχε ο ατμοσφαιρικός αέρας εκεί. Το συγκεκριμένο όπλο είχε ένα αρκετά σηκωμένο κοντάκι, μια συνολική μελέτη και μέριμνα για μειωμένο λάκτισμα και μια πολύ ψιλή ρίγα, προκειμένου να αυξάνει την ορατότητα του σκοπευτή στο πεδίο. Το μοντέλο αυτό δεν είχε την τύχη να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα, αποτέλεσε, όμως, το γνωστότερο ίσως μοντέλο της εταιρείας, το θρυλικό MX8! Η δε γραμμή του; Ακολουθήθηκε από πολλούς οπλοκατασκευαστές και καθιερώθηκε στα περισσότερα τραποντούφεκα του κόσμου. Το ΜΧ8 δεν αποτέλεσε μόνο έναν σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Perazzi αλλά και έναν σημαντικό σταθμό στη σχεδίαση του μοντέρνου όπλου για το άθλημα του Τραπ. Η εξαιρετική σχεδίαση των εξολκέων της Perazzi, ο έξυπνος αποσπώμενος μηχανισμός επί σκανδαλοθήκης και η μεγάλη προσοχή που έδινε ο κατασκευαστής τους στην ποιότητα των καννών, βοήθησε τη φήμη τους να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και έξω από τα σκοπευτήρια.

Χρονιά-σταθμός
Το 1981 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην ιστορία της εταιρείας. Έχοντας κατασκευάσει ήδη το 1976, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, το μοντέλο ΜT-6, έχοντας μπει δυναμικά στην αμερικανική αγορά, με αντιπρόσωπο αρχικά την Ithaka (από το 1970 ως 1977) και αργότερα την εταιρεία Winchester (από το 1978 ως το 1982), η εταιρεία αντιμετωπίζει ζήτηση στην οποία δεν μπορεί, πλέον, να ανταποκριθεί. Μετακομίζει, λοιπόν, στις καινούργιες εγκαταστάσεις της, όπου σε χώρους 15.000 τ.μ., υπερσύγχρονες μηχανές, ελεγχόμενες από κομπιούτερ και εκατοντάδες τεχνίτες, ξεκινούν τη μαζική παραγωγή όπλων της Perazzi, με πρώτο στόχο τα 3.000 όπλα ετησίως! Παρ’ όλα αυτά, η μαζικοποίηση της παραγωγής δεν μείωσε στο ελάχιστο την ποιότητα των Perazzi. Όλο το στάδιο τελικής κατεργασίας του όπλου, που έχει να κάνει με τις εφαρμογές, τη μακροζωία και λειτουργικότητά του, αλλά και το στάδιο εκείνο που έχει να κάνει με την τελική εμφάνιση, γίνεται με τις παραδοσιακές μεθόδους, απολύτως χειροποίητα, στο πλαίσιο μιας εντυπωσιακής αδιαλλαξίας στα ποιοτικά στάνταρτ που έχουν θέσει οι ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Πραγματικός θρύλος
Από ‘κει και πέρα, η Perazzi έχει να γνωρίσει μια ιστορία μόνο συνεχούς αύξησης της ζήτησης των όπλων της, την αποδοχή μεγάλης μερίδας σκοπευτών και αμέτρητα μετάλλια σε κάθε είδους αγώνες σκοπευτικών αθλημάτων. Σταδιακά μετατρέπεται σε έναν πραγματικό θρύλο, ενώ η μεγάλη προσοχή που δίνει από το ’81 και μετά στην εμφάνιση των όπλων της, την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική και στα κυνηγετικά τερέν. Ολόκληρο το όπλο κατασκευάζεται από ιταλικά υλικά, μέσα στο εργοστάσιο της Perazzi. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το κοντάκι και η πάπια που προέρχονται από εξαιρετικά κομμάτια καρυδιάς τα οποία, μέχρι πρότινος, ο ίδιος ο Daniele Perazzi διάλεγε και εισήγαγε από την Τουρκία, προκειμένου να τα αποξηράνει σε έναν θάλαμο ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας και κάποια από αυτά, μετά από έναν δεύτερο αυστηρό έλεγχο, να οδηγηθούν στο εργαστήριο για κατασκευή κοντακίων. Οι μεγαλύτεροι σκαλιστές της Ιταλίας έχουν κατά καιρούς υπογράψει κομψοτεχνήματα πάνω στα μεταλλικά μέρη και τις πλατίνες των αλληλεπίθετων της Perazzi.

Βασικά μοντέλα
Τα βασικά μοντέλα που κατασκεύασε η εταιρεία, από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα, είναι πέντε: το Miraz που κατασκευάστηκε για την Ολυμπιάδα του Τόκιο το 1964, το MX-8 που κατασκευάστηκε για την Ολυμπιάδα του Μεξικό το 1968, το ΜΤ-6 που κατασκευάστηκε το 1976 για την Ολυμπιάδα του Μόντρεαλ, το MS-80 που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 και το MX-2000, το μοντέλο που κατασκεύασε η εταιρεία για το Millenium. Όλα τα μοντέλα της προσφέρονται σε διαφορετικές εκδόσεις, χωρίς καμία ποιοτική διαβάθμιση, με εξαίρεση την ποιότητα των ξύλων και το σκάλισμα. Οι βασικές ποιοτικές διαβαθμίσεις είναι: η SC3, η SCO, η SCO GOLD που προσφέρεται με μισές και ολόκληρες πλάκες, η Extra, η Extra Gold και η ανώτερη κατηγορία όλων που είναι η Extra Gold Super. Τα όπλα της Perazzi κατασκευάζονται σε 4 διαφορετικά διαμετρήματα: 12, 20, 28 και 410.

Σταθερή και σίγουρη επένδυση
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι τα Perazzi δεν αποτελούν ένα κλασικό αντικείμενο επένδυσης για συλλέκτες όπλων, με την έννοια που το έχουν στο μυαλό τους όσοι μαζεύουν προπολεμικά όπλα ή και όπλα των αρχών του περασμένου αιώνα. Δεν ανήκει, σίγουρα, ούτε στα σπάνια όπλα αφού η ετήσια παραγωγή της, σε αριθμητικό επίπεδο, βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνη των πολύ μικρών εταιρειών χειροποίητων όπλων και σε εκείνη των εταιρειών όπλων μαζικής παραγωγής. Αποτελούν, όμως, μια σταθερή και σίγουρη επένδυση, λόγω της διάδοσής τους, της ποιότητας κατασκευής και της φανατικής προσήλωσης που δείχνουν σ’ αυτά αρκετοί κυνηγοί και πάμπολλοι σκοπευτές. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι από τα κλασικά “blue tsip” της αγοράς των όπλων. Και κάτι ακόμα: αν η συντριπτική πλειονότητα των Perazzi που έχετε συναντήσει, είναι αλληλεπίθετα δίκαννα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αντίθεση με όσα πολλοί ισχυρίζονται, η Perazzi έχει κατασκευάσει και υψίστης ποιότητας πλαγιόκαννα δίκαννα. Αυτά αποτελούν, λόγω της σπανιότητάς τους, ένα αξιολογότατο αντικείμενο συλλεκτικής επένδυσης. Πριν λίγα χρόνια, στον αγγλικό Οίκο δημοπρασιών Sotheby’s παρουσιάστηκε ένα ζευγάρι πλαγιόκαννων Perazzi, σε διαμέτρημα 20, με εξαιρετικά λιτή εμφάνιση αλλά ιδιαίτερα ελκυστική γραμμή και απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής. Το ενδιαφέρον των συλλεκτών για το όπλο αυτό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, εντυπωσιάζοντας πολλούς, γιατί πολύ σπάνια παλιά ιταλικά όπλα βρίσκουν τέτοια υποδοχή στην αγγλική αγορά.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top