Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το δημαρχείο του Παρισιού, η πόλη ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα όνειρο δεκαετιών: να κάνει τον Σηκουάνα κατάλληλο για κολύμπι. Στόχος, μάλιστα, είναι το περίφημο ποτάμι να είναι ασφαλές για τους κολυμβητές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.
Αν τελικά επιτευχθεί, ο καθαρισμός θα συμπέσει με την «επέτειο» των 101 ετών από την ημέρα που απαγορεύτηκε στους Παριζιάνους να κολυμπούν στο αγαπημένο τους ποτάμι. Το 1923, η πόλη απαγόρευσε το μπάνιο στον Σηκουάνα. Πολλοί, φυσικά, είναι εκείνοι που έκτοτε έχουν βουτήξει παράνομα, όμως η διαρκώς αυξανόμενη μόλυνση που έρχεται συνεπεία της ραγδαίας ανάπτυξης της πόλης τον τελευταίο αιώνα, αποθαρρύνει πλέον ακόμη και τους πιο τολμηρούς. Τα υψηλότατα επίπεδα υδρόβιων βακτηρίων και ο κίνδυνος για μετάδοση της εν δυνάμει θανατηφόρου λεπτοσπείρωσης, που προέρχεται συνήθως από περιττώματα αρουραίων, δεν αφήνουν και πολλές επιλογές.
Αυτός ο συνεχιζόμενος καθαρισμός του Σηκουάνα έρχεται, βέβαια, με πολύ υψηλό κόστος. Το Παρίσι επενδύει 1,4 δισ. ευρώ σε έναν τεράστιο νέο αγωγό ομβρίων υδάτων με χωρητικότητα που φτάνει τις 30 ολυμπιακές πισίνες. Εχει επίσης απαγορεύσει στα σκάφη να απελευθερώνουν τα βρώμικα νερά τους στον ποταμό, προσφέροντας στους ανθρώπους που ζουν σε αυτά έως και 6.000 ευρώ για να μετατρέψουν το σκάφος τους ώστε να μπορεί να εκβάλλει σε δημοτικές δεξαμενές. Πέρα από τις όχθες του ποταμού, έχει επίσης ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε ολόκληρη την πόλη, το οποίο θα επιτρέψει στο έδαφος της πόλης να απορροφήσει περισσότερη βροχή, δημιουργώντας πιο ανοιχτό, υδατοδιαπερατό έδαφος.
Καθαρά νερά
To να μείνουν τα νερά του Παρισιού καθαρά αποτελεί επιπλέον ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Το 2017, η πόλη επέτρεψε το κολύμπι στο κανάλι Σεν-Μαρτέν, το οποίο εκβάλλει στον Σηκουάνα, αλλά αναγκάστηκε να το κλείσει σχεδόν αμέσως, αφού τα βακτήρια του νερού πολλαπλασιάστηκαν ταχύτατα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ντόπιοι που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα Le Parisien δήλωσαν πως αμφιβάλλουν πάρα πολύ για το εάν θα βουτήξουν ακόμη και μετά το πέρας των εργασιών καθαρισμού.
Το άνοιγμα του ποταμού για καλοκαιρινές δραστηριότητες και ευχάριστες στιγμές θα μπορούσε επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο για περαιτέρω κλιματική και περιβαλλοντική δράση – δείχνοντας στους ανθρώπους ότι ένα καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον δεν απαιτεί μόνο περιοριστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά κυρίως προσφέρει στους ανθρώπους μια πιο ήρεμη και γαλήνια ζωή εντός των πόλεων.