Επιλογή του κατάλληλου τόπου στην κατασκήνωση

Για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Το ιδανικό σημείο κατασκήνωσης πρέπει να προφυλάσσεται από τον άνεμο, να είναι πίσω αλλά και μακριά από κάποια συστάδα δέντρων, να είναι οριζόντιο, κοντά σε πόσιμο νερό αλλά πάντως ψηλότερα από κοίτη ποταμού και με καλή απορροή των υδάτων.
Συνεπείς στις υποσχέσεις μας, ερχόμαστε στο μεγάλο θέμα της κατασκήνωσης στο τέλος μιας δύσκολης και κουραστικής ημέρας στην ύπαιθρο.
Για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και δε θα έχουμε άσχημες εκπλήξεις ακόμα και κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αρκετά πριν πέσει το σκοτάδι. Τι σημαίνει όμως «έτοιμοι»;
Σημαίνει, ότι έχουμε επιλέξει το σημείο της κατασκήνωσης από νωρίς το απόγευμα, έχουμε μελετήσει τα χαρακτηριστικά του και έχουμε αποκλείσει όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν είτε από αμέλεια δική μας είτε εξ’ αιτίας της Φύσης. Τότε και μόνον τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε το στήσιμο της σκηνής με τάξη και … «γερμανική» οργάνωση.  

epiviosi_2.jpgΠοια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά;
1.    Το ανάγλυφο της περιοχής (στήνουμε τη σκηνή σε οριζόντιο έδαφος).
2.    Ο προσανατολισμός της σκηνής (επιλέγουμε πάντα υπήνεμο και στεγνό σημείο – αυτό θα το δούμε από την κλίση των δέντρων, αλλά και από τα βρύα στους κορμούς ή τα βράχια).
3.    Το υδάτινο στοιχείο (αν υπάρχει ποτάμι ή έστω κοίτη ποταμού – ακόμα και ξεραμένου επιλέγουμε να στήσουμε τη σκηνή μας ψηλότερα και ποτέ μέσα στην κοίτη ή ακόμα και πλάι της. Επίσης προσέχουμε να είμαστε μακριά από σημεία όπου τα ζώα μπορεί να χρησιμοποιούν για να πίνουν νερό).
4.    Τα δέντρα, μεμονωμένα ή δάσος (αν και τα δέντρα προστατεύουν από τον άνεμο, εντούτοις είναι μεγάλος κίνδυνος λόγω πτώσης κλαδιών σε περίπτωση ισχυρού ανέμου ή λόγω του κινδύνου έλξης κεραυνών. Επίσης κανένα δέντρο δεν προστατεύει από τη βροχή – το αντίθετο κάτω από τα δέντρα συνεχίζει να «βρέχει» ακόμα και όταν έχει ξαναβγεί ο ήλιος).
5.    Προσοχή στη φωτιά, το σημείο της τουαλέτας αλλά και το σημείο υδροληψίας (σχετικά με τη φωτιά, αυτή απαγορεύεται δια ροπάλου τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά σε μέρη όπου έχει προηγηθεί περίοδος ξηρασίας ενώ το χειμώνα μπορούμε να ανάψουμε φωτιά, πάντα όμως υπό προϋποθέσεις και με τεράστια προσοχή). Το σημείο της τουαλέτας πρέπει να είναι μακριά από τη σκηνή και σε υπήνεμο σημείο, ενώ αποφεύγουμε φυσικά να ανακουφιζόμαστε σε ποτάμια, ρυάκια, λίμνες και οπουδήποτε θα συναντήσει νερό. Επίσης αν χρειαστεί να πλύνουμε πιάτα ή ρούχα, αποφεύγουμε το ποτάμι και οποιαδήποτε πηγή νερού. Τέλος, η υδροληψία μας πρέπει να είναι απόλυτα ελεγμένη και ασφαλής ενώ ένας πρακτικός κανόνας λέει πως κανένα επιφανειακό νερό ακόμα και τρεχούμενο δεν είναι ασφαλές. Προσοχή Λοιπόν!
Από τα παραπάνω λοιπόν θα χαρακτηρίζαμε ιδανικό ένα σημείο κατασκήνωσης που προφυλάσσεται από τον άνεμο πίσω αλλά και μακριά από κάποια συστάδα δέντρων, που είναι οριζόντιο, κοντά σε πόσιμο νερό αλλά πάντως ψηλότερα από κοίτη ποταμού και με καλή απορροή των υδάτων.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, ξεκινάμε την προετοιμασία για το … χτίσιμο του πιο συναρπαστικού μας «σπιτιού»!      Δεν ξεχνάμε όμως τη σωστή διαδικασία και όλα τα «πρέπει» για να είναι το «σπίτι» μας άνετο, γερό και λειτουργικό.
Πρώτα καθαρίζουμε το χώρο όπου θα στήσουμε τη σκηνή. Πετραδάκια, ανωμαλίες, λακκούβες πρέπει να απομακρυνθούν και να ισιώσουν (σκεφτείτε έναν μαρτυρικό ύπνο και την επίδρασή του στην επόμενη ημέρα της εξόρμησής σας).  Απλώστε τη σκηνή σας και ξαπλώστε επάνω της για να ανακαλύψετε τυχόν προβλήματα.

Αν  λοιπόν η πλάτη μας δώσει την πολυπόθητη έγκριση, αρχίζουμε το στερέωμα των άκρων. Αφού προσανατολίσουμε την είσοδο αντίθετα από την κατεύθυνση του ανέμου, στερεώνουμε τις άκρες της σκηνής με τα πασαλάκια. Η βάση μας είναι έτοιμη. Κατόπιν ξεκινάμε την καθ’ ύψος ανάπτυξη της σκηνής, συναρμολογώντας τις ειδικές ράβδους (ανάλογα με το είδος της σκηνής) και περνώντας τις μέσα από τις ειδικές θηλιές ή θήκες του υφάσματος. Η φάση αυτή είναι σημαντική καθώς μόνο έτσι θα τεντώσει σωστά η σκηνή χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος να σκιστεί λόγω υπερβολικού τεντώματος.
Αφού αναρτηθεί η σκηνή είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε τη μόνωση και αδιάβροχο κάλυμμα τα οποία δεν θα πρέπει να ακουμπούν στο ύφασμα της σκηνής – αλλιώς η σκηνή νοτίζει και στάζει. Τέλος τεντώνουμε και το εξωτερικό κάλυμμα με τα πασαλάκια και τις αντηρίδες και είμαστε έτοιμοι. Ώρα για ξεκούραση;

Φυσικά και όχι! Πρέπει να φτιάξουμε ένα αποστραγγιστικό αυλάκι γύρω από τη σκηνή για την περίπτωση της βροχής. Επίσης μετά το τέντωμα του εξωτερικού καλύμματος, βρίσκουμε το χώρο όπου θα στεγάσουμε και το σακίδιό μας (στην είσοδο) αν αυτό δε χωράει στο εσωτερικό. Επίσης θα πρέπει να τακτοποιήσουμε πρώτα το σακούλι της σκηνής και τα τυχόν παραπανίσια ανταλλακτικά και εργαλεία για το στήσιμό της, αλλά και τον υπόλοιπο εξοπλισμό μας ο οποίος καλό θα ήταν να είναι ΠΑΝΤΑ συγκεντρωμένος για την περίπτωση εσπευσμένης αναχώρησης αλλά και προστασίας από την υγρασία και τα λοιπά στοιχεία της Φύσης.
Τώρα λοιπόν, ήρθε η στιγμή της ξεκούρασης και της χαλάρωσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ετοιμασία του φαγητού αλλά και την προετοιμασία μας για τον ερχομό της νύχτας. Αλλά για αυτά θα πούμε στο επόμενο άρθρο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1.    Η  τακτοποίηση του εξοπλισμού είναι ζωτικής σημασίας. Σκεφτείτε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να βρούμε και να πιάσουμε ότι χρειαστούμε χωρίς να βγούμε από τον υπνόσακο ακόμα και αν είναι σκοτάδι. Αυτό χρειάζεται μια μικρή προπόνηση πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Όπως προπόνηση χρειάζεται και το στήσιμο της σκηνής στον κήπο μας ή ακόμα και στο σαλόνι μας.
2.    Όταν ξαπλώνουμε στη σκηνή το προσκέφαλο είναι προς την έξοδο για λόγους ασφαλείας.
3.    Δεν αφήνουμε ποτέ φαγητό μέσα στη σκηνή λόγω του φόβου προσέλκυσης ζώων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
4.    Τα παπούτσια μένουν μέσα στη σκηνή χειμώνα καλοκαίρι όπως και τα ρούχα.
5.    Ο φακός είναι το σημαντικότερο αντικείμενο όταν έρθει η νύχτα γι’ αυτό και πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμος δίπλα στο προσκέφαλό μας.

Του Γιώργου Μαστοράκη
Οδηγός Βουνού
 
 
Δείτε εδώ τις επιλογές για σκηνές στην ύπαιθρο
 
 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top