Οι κυνηγοί ως σημαντικότεροι παρατηρητές της γρίπης των πτηνών

Με την δραστηριοποίηση τους στην ύπαιθρο οι κυνηγοί καθίστανται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την παρακολούθηση της γρίπης των πτηνών. Αυτό δηλώνει με ανακοίνωση της η FACE – Πανευρωπαϊκή Κυνηγετική Ομοσπονδία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει «Επτά και πλέον εκατομμύρια Ευρωπαίοι κυνηγοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της υγείας της άγριας ζωής, ιδιαίτερα στην αναφορά ύποπτων περιστατικών για τη γρίπη των πτηνών. Καθώς η γρίπη των πτηνών εμφανίζει θετικά δείγματα σε όλη την Ευρώπη οι κυνηγοί αποτελούν αξιόλογο παράγοντα επιτήρησης για κάθε ύποπτο δείγμα, αλλά και μέλος ενός μηχανισμού άμεσης αναφοράς στις αρμόδιες κρατικές αρχές».

Αυτό ήδη συμβαίνει και στην Ελλάδα, καθώς θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, κυνηγοί και μέλη Δ.Σ. Κυνηγετικών Συλλόγων άμεσα αναφέρουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες περιστατικά νεκρών ή ημιθανών πτηνών. Παράλληλα ενημερώνουν την τοπική Δασική Υπηρεσία. Αυτό συνέβη πρόσφατα και στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, όπου ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ και ο θηροφύλακας του Κ.Σ. Χρυσούπολης εντόπισαν, μετά από υπόδειξη κυνηγών, νεκρά πτηνά. Αμέσως έσπευσε στην περιοχή ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Κ.Σ. Χρυσούπολης, το Δασαρχείο Καβάλας, ενώ ήρθαν στην περιοχή ο Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ και επιστημονικός συνεργάτης για την αξιολόγηση του περιστατικού.
Συγκεκριμένα βρέθηκαν νεκρά 50 φαλαρίδες, 8 φλαμίνγκο και δύο κύκνοι. Ενημερώθηκε άμεσα η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας και δείγμα εστάλη προς έλεγχο της γρίπης των πτηνών στο αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο. Μακροσκοπικά τα πτηνά ήταν νεκρά με πιθανή αιτία την ασιτία, ενώ ήταν φαγωμένα από διάφορα είδη αρπακτικών. Αναμένονται τα αποτελέσματα του δείγματος.
Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα άγρια πτηνά (όπως οι πάπιες) είναι πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να νοσούν απαραίτητα τα ίδια. Για το λόγο αυτό επισημαίνεται εκ νέου στους κυνηγούς πτηνών κατά τη συλλογή και περιποίηση/καθαρισμό των θηραμάτων να φορούν γάντια και να τηρούν τις γενικότερες οδηγίες:
Φορέστε γάντια! Για να εξετάσουμε ένα νεκρό θήραμα, καλόν είναι να φοράμε γάντια. Θ’ αγγίξουμε ένα ζώο του οποίου δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του. Κάποιες ασθένειες της άγριας πανίδας μεταφέρονται στον άνθρωπο. Το να φοράμε γάντια για να εκσπλαχνίσουμε και να εξετάσουμε ένα ζώο είναι πάντα ένα καλό προληπτικό μέτρο υγιεινής.
Καλό πλύσιμο χεριών! Επίσης πολύ καλό πλύσιμο μαχαιρών και άλλου εξοπλισμού, πάγκου εργασίας και κάθε επιφάνειας όπου έχουμε ακουμπήσει και περιποιηθεί το θήραμα.
Αποφύγετε κάθε επαφή με τα μάτια και το στόμα την ώρα που περιποιείστε/καθαρίζετε το θήραμα, καθώς επίσης δεν πρέπει να τρώτε, να πίνετε ή να καπνίζετε.
Καλό και κατάλληλο μαγείρεμα.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΏΝ Η5Ν8 ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το κυνήγι δεν συμβάλλει στην εξάπλωση της ασθένειας. Αντιθέτως η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης.
Οι κυνηγετικές οργανώσεις θα συνεχίσουν με σοβαρότητα την παρακολούθηση και τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ αναμένονται οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΠΑΑΤ.

www.ksv.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top