Αγαπητό περιοδικό Κ&Φ,
Έχω στην κατοχή μου ένα Krupp Essen, πλαγιόκαννο με κοκόρια, με τα εξής στοιχεία: 1.340, 18,2-17,2, PSF * και το σκίτσο ενός λαγού. Στην άλλη κάννη 20,3/70, 18,2-17,5 Finito *, στη βάση δεξιά έχει πάλι το σκίτσο του λαγού, ενώ αριστερά έχει το PSF, Finito και 12. Πάνω από την αριστερή κάννη γράφει Krupp και έχει σκαλισμένο έναν αετό, ενώ στη δεξιά essen έχει επίσης έναν αετό. Το πρόβλημα είναι ότι η δεξιά του κάννη, είναι φουσκωμένη. Φτιάχνεται και αν ναι, πού; Ποια είναι η αξία του όπλου; Αξίζει να φτιαχτεί;
Ευάγγελος Σανιδάς
Επανωμή
Απάντηση
Τα στοιχεία που στέλνετε δεν μας προσδιορίζουν τον κατασκευαστή του.
Αυτά που μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά, είναι ότι έχει δοκιμασθεί σε πιέσεις 900kg/cm2 στο δοκιμαστήριο της Brescia, ότι διαθέτει διάμετρο αυλού 18,2 χιλ. ιδιαίτερα σφικτό και ότι διαθέτει τσοκάρισμα 0,70 χιλ. (7/10 ή αλλιώς **) στη δεξιά κάννη και 1 χιλ. (10/10 ή αλλιώς * φουλ) στην αριστερή. Σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοιχεία, το όπλο έχει κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’60, από μικρή βιοτεχνία στο Gardone Val Trompia της Ιταλίας, της οποίας το όνομα, όπως προείπα, δεν αναφέρεται πουθενά. Έχει όμως χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των καννών του, ο εξαιρετικός γερμανικός χάλυβας krupp Essen, κάτι που συνηθιζόταν εκείνη την εποχή στα κοκοροντούφεκα των μικρών κατασκευαστών.
Σας συμβουλεύω να μη χρησιμοποιείτε φυσίγγια με γόμωση πάνω από 32 γραμ. σκάγια, παρ’ όλο που το όπλο σας διαθέτει θαλάμες μήκους 70 χιλ. Όσον αφορά το «φούσκωμα» στην κάννη, καλό είναι να το δει ένας σοβαρός οπλουργός και να αποφανθεί για το αν μπορεί να επισκευαστεί και πόσο θα κοστίσει. Πάντως η αξία του συγκεκριμένου ιταλικού κοκοροντούφεκου, την εποχή που εισαγόταν στη χώρα μας (1965-1970) ήταν 4.000-5.000 δρχ.