«Οχι» στις ανεμογεννήτριες στη Θρυπτή

«Νέα αρνητική εξέλιξη είχαμε όσον αφορά την  σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΒΑΠΕ (βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα) σε προστατευόμενες  περιοχές NATURA 2000  ιδιαιτέρου φυσικού κάλους του Νομού Λασιθίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου (ΕΟΣ).

Μετά τις κορυφογραμμές Δίκτης στο  Οροπέδιο  Λασιθίου και Καθαρού σειρά η κορυφογραμμή της Θρυπτής. 

Στις 18 Νοεμβρίου 2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ ) έδωσε νέες άδειες παραγωγής με ευνοϊκότερους όρους  στην ΤΕΡΝΑ  για την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών ΒΑΠΕ στις κορυφές   Αφέντη- Παπούρα ισχύος  42 MW,  Κλήρο – Καψά   ισχύος 48 MW.   
 Η περιοχή της Θρυπτής ανήκει και αυτή στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 που αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι γκρεμοί, τα χάσματα, οι σάρες και τα φαράγγια. Το  φαράγγι του Χα  συγκαταλέγεται στα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης .  Το  φαράγγι του Μέσωνα   στην σκιά του Κλήρου που διαπερνά αρχαιολογικούς χώρους. Κοντά στην κορυφή  Αφέντης υπάρχουν δολομίτες, ενώ στην υπόλοιπη περιοχή κυριαρχούν ασβεστόλιθοι, ενώ το πευκοδάσος που εντοπίζεται στην περιοχή είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα στην Κρήτη. 

Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συνιστούν οικολογικό έγκλημα  για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής με αποτέλεσμα να επίκειται μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή.  Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης προς τις  κορυφές και τις βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350 τμ.) και  των πυλώνων  μεταφοράς του ρεύματος.

Συνέπεια αυτών, η αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς. Η πλούσια βιοποικιλότητα, αποτελούμενη από σπάνια ενδημική χλωρίδα θα κινδυνεύσει να εξαφανισθεί και θα υποβαθμισθούν  βιότοποι, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θανατωθεί να εκτοπιστεί η προστατευόμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής (όρνια, γυπαετοί, χρυσαετοί).

Η ποιότητα και η σπουδαιότητα της περιοχής συνίσταται στην ποικιλία από καλά διατηρημένα οικοσυστήματα σε μια σχετικά μικρή έκταση, που δεν έχει εύκολη πρόσβαση. Οι πληθυσμοί των θηλαστικών στην περιοχή είναι σε εξαιρετική κατάσταση λόγω της γεωμο-ρφολογίας της περιοχής, που προσφέρει άφθονα καταφύγια.

Η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια σε κοινά και ενδημικά είδη τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη Θρυπτή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 62 είδη ενδημικών φυτών της Κρήτης, ενώ η καμπανούλα  της Ιεράπετρας (Campanula hierapetrae), ένα ενδημικό αμάραντο (Helichrysum doerfleri) και η επίσης ενδημική μινουάρτια (Minuartia wettsteinii) είναι είδη που βρίσκονται μόνο στη Θρυπτή. Το αγκάθι Eryngium amorginum φυτρώνει μόνο στο νησί της Αμοργού και το όρος Θρυπτή. Η περιοχή της Θρυπτής  φιλοξενεί  βιότοπο με το ενδημικό προστατευόμενο είδος  της  αμπελιτσιάς (zelkova).  Ακόμη, στην περιοχή διακρίνονται σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας, όπως το ασιατικό κυδωνίαστρο (Cotoneaster nummularius), η ενδημική μαργαρίτα (Anthemis abrotanifolia) και η βραχόφιλη τουλίπα (Tulipa saxatilis), αλλά και οι ορχιδέες Barlia robertiana, Ophrys sphegodes subsp. cretensis, Orchis anatolica subsp. sitiaca, Ophrys sitiaca, Ophrys sphegodes subsp. cretensis και Ophrys basilissa,  καθώς και το Limodorum abortivum. 

Στην περιοχή υπάρχει πευκοδάσος (Pinus brutia) με πολύ παλιά δέντρα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου όμως κάηκε πριν από αρκετά χρόνια. Η πανίδα της περιοχής είναι πλούσια σε ενδημικά ασπόνδυλα, όπως το σαλιγκάρι Albinaria sturanyi, το οποίο είναι και τοπικό ενδημικό. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει δύο προστατευόμενα αμφίβια, τον κρητικό δενδροβάτραχο (Hyla arborea kretensis) και τον πράσινο φρύνο (Bufotes viridis), που αφθονούν στις πλαγιές της Θρυπτής. Οι νυχτερίδες Myotis myotis φωλιάζουν σε πολλά σπήλαια του βουνού.  Ο κρητικός αγκαθοποντικός (Acomys cahirinusminous) και ο κρητικός δασοποντικός (Apodemus sylvaticus creticus) φωλιάζουν επίσης στις νότιες πλαγιές της Θρυπτής.

Στην περιοχή του Καβουσίου στην βάση της κορυφής Καψά  βρίσκεται ο σημαντικός  αρχαιολογικός  χώρος του Αζοριά που κατοικούνταν από την νεολιθικη εποχή ως τον 5ο αιώνα π.χ. και  επίσης οι σημαντικοί  υστερομινωικοί αρχαιολογικοί χώροι Κάστρο  (πάνω από το φαράγγι Μέσωνα) και Βροντά  χαμηλότερα. Βορειοανατολικά του χωριού Μοναστηράκι, έχουν  εντοπιστεί ανακτορικά κτίρια μινωικής εποχής από ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1980. Το ανάκτορο υπολογίζεται ότι ήταν τεράστιο, καθώς είχε έκταση περίπου 300 στρέμματα, αλλά ως τώρα έχει αποκαλυφθεί ο πυρήνας του.

Η εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών  στην προστατευμένη  οροσειρά της Θρυπτής αποκλείει την  βιώσιμη ανάπτυξη με δραστηριότητες  φιλικές  προς το περιβάλλον, όπως ο εναλλακτικός  τουρισμός, η ανάπτυξη του ήπιου ορεινού  αθλητισμού, η πεζοπορία, η ορειβασία, η παρατήρηση πουλιών κ.ά. 

Η Ελληνική Ομοσπονδία  Ορειβασίας Αναρρίχησης  ΕΟΟΑ εξέδωσε ψήφισμα στις 12-9-2020 ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες αρχές  κατά της σχεδιαζόμενης  εγκατάστασης  αιολικών πάρκων    σε προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας  περιοχές Νatura 2000, Ramsar, Γεωπάρκα, και  ορεινούς όγκους. Αξίζει να υπογραμμιστεί  ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την  εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτά τα υψόμετρα! 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ΤΕΕ ΤΑΚ, με απόφαση του το 2015, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενο στις επιπτώσεις που θα έχει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές NATURA 2000, εκφράζοντας κάθετη αντίθεση προς αυτή.

Η χώρα μας το 2014 καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν την αδειοδότηση ΒΑΠΕ σε περιοχές Νatura στην Κρήτη (αρθρ  6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων)

Ο ΕΟΣ Λασιθίου τάσσεται υπέρ των ΑΠΕ, εφόσον αυτές χωροθετούνται  με εμπεριστατωμένες, ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και κατόπιν διαβούλευσης με αυτές, μακριά από τους ορεινούς όγκους και τις προστατευμένες περιοχές. 

Στην κλιματική κρίση δεν απαντάμε με μια μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή ! Ας αναλογιστούμε όλοι το  αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ του πρόσκαιρου μικρού ενεργειακού οφέλους από την  εγκατάσταση ανεμογεννητριών και της μόνιμης ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής καταστροφής. Το μόνο κίνητρο είναι το μεγάλο οικονομικό όφελος επιχειρηματιών-ομίλων παίρνοντας  μεγάλες επιδοτήσεις από την  Ευρωπαϊκή  Ένωση και επωφελούνται της ευνοϊκής  νομοθεσίας της πατρίδας  μας.

Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή της Θρυπτής βρίσκεται στην Ζώνη ειδικής προστασίας του ΣΧΟΑΠ Ιεράπετρας και το δημοτικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2012 είχε πάρει ομόφωνα απόφαση  κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην οροσειρά της Θρυπτής.

Καλούμε  τον Δήμο Ιεράπετρας να ακολουθήσει το παράδειγμα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και να προσφύγει κατά των παραπάνω αδεοδοτήσεων.

Ο ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ θα ασκήσει κάθε ένδικο  μέσο για την προστασία της περιοχής . 

Είναι μεγάλη ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τις περιοχές  NATURA 2000 προστατεύοντας  πάση θυσία την  υπεραξία των φυσικών οικοσυστημάτων.

Είναι χρέος μας να παραδώσουμε το προστατευμένο φυσικό μας περιβάλλον αλώβητο στις επόμενες γενιές. 

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΒΑΠΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000

ΛΕΜΕ ΟΧΙ  ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΘΡΥΠΤΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ  NATURA 2000

 

 

www.radiolasithi.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top