Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Tα φαινόμενα ακραίας χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών αποτελούν ένα από τα πολλά δείγματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι στιγμής, η συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή δεν είναι περιορισμένη στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, μας δείχνει πλέον απειλητικά τα δόντια της και δεν αποτελεί πλέον ένα μακρινό πρόβλημα που δεν μας αγγίζει. Ποιες θα είναι όμως οι μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας;

Τι είναι η κλιματική αλλαγή και τα αίτιά της

Η κλιματική αλλαγή αφορά τη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και σχετίζεται με μετεωρολογικές μεταβολές μεγάλης κλίμακας. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι μόλις 1,1°C πιο υψηλή σε σχέση με τις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης και κάθε νέα δεκαετία αυξάνεται. Εξαιτίας της παρατηρούνται τα υπερβολικά ζεστά καλοκαίρια όπως αυτό του 2019 και οι πολύ βαριοί χειμώνες. Επίσης, εξαιτίας της εμφανίζονται φαινόμενα όπως το λιώσιμο των πάγων, οι τεράστιες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία. Η απόσταση από την ολική εξαφάνιση νησιών όπως οι Μαλδίβες Νήσοι είναι μόλις 0,4°C.

Παράγοντες της πρόκλησης αυτού του φαινομένου είναι η παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακος, οξείδια του αζώτου και υδρόθειο που οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η εκτεταμένη κατανάλωση ορυκτών και φυσικών πόρων, η υπερκατανάλωση, η αποψίλωση δασών και η καταστροφή βιοτόπων και οικοσυστημάτων.

Επιπτώσεις στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ζήτημα. Η καταστροφή του θα αγγίξει όλες της χώρες και Ηπείρους. Συγκεκριμένα, στη Μεσόγειο προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας και πως οι περιοχές της θα γίνουν ξηρότερες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από τα μέσα του 20ού αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του ’70 ήταν 2,5 χιλιοστά τον χρόνο. Μεταξύ 1990 και 2007 ήταν μέχρι και 10 χιλιοστά τον χρόνο. Τα αστικά κέντρα κινδυνεύουν από πλημμύρες καθώς επίσης φαινόμενα καύσωνα, μόλυνση του αέρα και περιορισμός των αποθεμάτων πόσιμου νερού λόγω της διείσδυσης αλμυρού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα. Γενικότερα, η λειψυδρία είναι ένα απίστευτα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ήδη η Ελλάδα με θανατηφόρες ακόμη συνέπειες.

Πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μεταβολές και πλήγματα θα αντιμετωπίσει και η οικονομία της χώρας μας. Οι τουριστικές περιοχές για τις οποίες φημίζεται η Ελλάδα, όπως είναι τα νησιά της, θα χάσουν τη δημοτικότητά τους κατά τους θερινούς μήνες καθώς οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες θα τα καθιστούν ακατάλληλα. Αντίθετα, περιοχές της Δυτικής Ευρώπης θα γνωρίσουν άνθηση αφού θα προσφέρουν μια ανάπαυλα από τον καύσωνα της Μεσογείου στους τουρίστες. Επίσης, ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία θα είναι η αδυναμία καλλιέργειας και παραγωγής γεωργικών προϊόντων λόγω των μεγάλων περιόδων ξηρασίας και αδυναμία ύδρευσης. Καθημερινά επιταχύνεται όλο και περισσότερο η διαδικασία ερημοποίησης της Μεσογείους και της Ελλάδας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμιση της γης σε άνυδρες, ημιάνυδρες και ξηρές με χαμηλή υγρασία περιοχές, η οποία προκαλείται από ένα συνδυασμό κλιματολογικών επιδράσεων.

Η κλιματική αλλαγή δεν θα μας εμποδίζει απλά από το να καταναλώνουμε εποχιακά φρούτα. Θα μας οδηγήσει στην κατάρρευση του κόσμου και του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της ανθρωπότητας για να κάνει την αλλαγή προς το καλύτερο. Τα μέσα και οι εναλλακτικές υπάρχουν αλλά χρειάζεται θέληση και να γίνουν παραχωρήσεις. Αυτή η περιβαλλοντική κρίση μας αφορά όλους και είμαστε όλοι υπαίτιοι. Ήρθε η στιγμή η ανθρωπότητα να αναλάβει τις ευθύνες της.

 

www.maxmag.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top