Πως να διαλέξετε σακίδιο για τις εξορμήσεις σας…

Σχεδιάζετε να αγοράσετε ένα σακίδιο για τις εκδρομές σας; Υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς που θα πρέπει να εξετάσετε ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή:

 

Χωρητικότητα σακιδίων: Το μέγεθος του σακιδίου που θα χρειαστείτε, εξαρτάται κυρίως με τη διάρκεια του ταξιδιού σας και με το πόσο βάρος θέλετε να μεταφέρετε.
Χαρακτηριστικά σακιδίων: Είναι οι βελτιώσεις που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του σακιδίου.
Εφαρμογή σακιδίων: Οι διαστάσεις του κορμού σας (και όχι το συνολικό σας ύψος) έχει μεγάλη σημασία.

Χωρητικότητα σακιδίων
Σαββατοκύριακο (1-3 διανυκτερεύσεις, 30-50 λίτρα)
Οι αποδοτικοί εκδρομείς χρησιμοποιούν λιγότερο ογκώδη σακίδια, τα οποία μπορούν να χωρέσουν αντικείμενα για εκδρομές έως τρεις διανυκτερεύσεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πακετάρισμα και η διατήρηση χαμηλού βάρους στο σακίδιο, απαιτούν αυτο-πειθαρχεία και προσεκτικό σχεδιασμό. Αν τα καταφέρετε όμως, η ελαφρότητα που θα νιώθετε στα πόδια σας, θα σας ανταμείψει.

Πολλές μέρες (3-5 διανυκτερεύσεις, 50-80 λίτρα)
Αυτά είναι ίσως τα πιο δημοφιλή σακίδια που πωλούνται στο εμπόριο και είναι μία εξαιρετική επιλογή για ταξίδια με ζεστό καιρό που διαρκούν τρεις ή περισσότερες μέρες. Τα σακίδια των 50-80 λίτρων χρησιμοποιούνται επίσης για εξορμήσεις σε χιονοδρομικά κέντρα, μεγάλες ημερήσιες εκδρομές και μερικές φορές για ταξίδια δύο διανυκτερεύσεων.

Μεγάλα ταξίδια (5+ νύχτες, 70+ λίτρα)
Ταξίδια που διαρκούν πέντε μέρες και περισσότερο, συνήθως απαιτούν σακίδια των 70 λίτρων και άνω. Αυτά τα σακίδια είναι επίσης η κατάλληλη επιλογή για:

 • Χειμερινά ταξίδια με διάρκεια περισσότερο από μία νύχτα. Τα μεγάλα σακίδια μπορούν να φιλοξενήσουν πιο άνετα επιπλέον ρούχα, έναν πιο ζεστό υπνόσακο και μια σκηνή 4 εποχών
 • Γονείς που μεταφέρουν τα πράγματα των παιδιών τους. Οι γονείς συνηθίζουν να παίρνουν στις εκδρομές αρκετό εξοπλισμό, ώστε να κάνουν πιο ευχάριστη την εμπειρία για τα μικρά παιδιά.

 

Χαρακτηριστικά σακιδίων

Τύποι σκελετών

 • Σακίδια εσωτερικού σκελετού: Σακίδια τα οποία περιέχουν στο εσωτερικό τους σκελετό ο οποίος αγκαλιάζει το σώμα και έχει σχεδιαστεί για να κρατάει τον πεζοπόρο σταθερό σε ανώμαλο έδαφος. Μπορούν να ενσωματώσουν μια ποικιλία τεχνολογιών υποστήριξης φορτίων οι οποίες λειτουργούν για να μεταφέρουν το φορτίο στους γοφούς.
 • Σακίδια εξωτερικού σκελετού: Ένα σακίδιο με εξωτερικό σκελετό είναι κατάλληλο εάν θέλετε να μεταφέρετε ένα βαρύ και ακανόνιστο φορτίο, όπως ένα φουσκωτό καγιάκ λίμνης. Ακόμα, τα σακίδια αυτά προσφέρουν καλό εξαερισμό και πολλές επιλογές οργάνωσης του εξοπλισμού σας.
 • Σακίδια χωρίς σκελετό: Οι οπαδοί των ελαφριών φορτίων που επιθυμούν να κινούνται γρήγορα, επιλέγουν σακίδια χωρία σκελετό (ή με αφαιρούμενο σκελετό) για εξοικονόμηση βάρους.

Εξαερισμός

Ορισμένα σακίδια διαθέτουν ανασταλτικό πλέγμα στο πίσω μέρος για την καταπολέμηση του ιδρώτα. Αυτό το πλέγμα λειτουργεί σαν τραμπολίνο και κρατάει μια απόσταση από την πλάτη σας. Οι «καμινάδες εξαερισμού που είναι ενσωματωμένες σε κάποια σακίδια και προάγουν τη ροή του αέρα, είναι άλλη μια επιλογή που αποσκοπεί στην απομάκρυνση του ιδρώτα.

Πρόσβαση

Σακίδια με άνοιγμα στο πάνω μέρος είναι αρκετά συνηθισμένα. Τα αντικείμενα που δεν χρειάζονται μέχρι το τέλος της ημέρας, μπαίνουν στον πάτο του σακιδίου.
Πρόσβαση σε πάνελ: Ορισμένα σακίδια προσφέρουν μπροστινό πλαίσιο με φερμουάρ, το οποίο διπλώνει και εκθέτει ολόκληρο το εσωτερικό, ή ένα πλαϊνό φερμουάρ που διευκολύνει την πρόσβαση σε αντικείμενα που βρίσκονται βαθύτερα μέσα στο σακίδιο.
Τσέπες

 • Ελαστικοποιημένες πλαϊνές τσέπες: Παραμένουν επίπεδες όταν είναι κενές, αλλά τεντώνονται για να κρατήσουν ένα μπουκάλι νερό, μπανέλες ή άλλα χαλαρά αντικείμενα.
 • Τσέπες Hipbelt: Φιλοξενούν μικρά αντικείμενα που θέλετε να φτάσετε γρήγορα, όπως κινητό τηλέφωνο, σνακ, κλειδιά, κτλ.
 • Τσέπες Shovel: Είναι τσέπες-πτερύγια ραμμένα στο μπροστινό μέρος του σακιδίου με κλείσιμο πόρπης στην κορυφή. Αρχικά προορίζονταν για να κρατάνε ένα φτυάρι χιονιού, αλλά τώρα πια εμφανίζονται σε σακίδια διαφόρων εποχών, που χρησιμεύουν ως θήκη για χάρτες και άλλα ελαφριά αντικείμενα.
 • Μπροστινή τσέπη: Κάποιες φορές προστίθενται στο εξωτερικό μέρος μιας τσέπης shovel, ώστε να μπορεί να κρατήσει αντικείμενα μικρότερα και λιγότερο ογκώδη.

 

Χώρος για υπνόσακο

Είναι ένας χώρος στο κάτω μέρος του σακιδίου που μπορείτε να αναρτήσετε έναν υπνόσακο. Εναλλακτικά αυτός ο χώρος μπορεί να κρατήσει και άλλον εξοπλισμό στον οποίο θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση.

 

Μαξιλαράκια στήριξης

Τα μαξιλαράκια στήριξης ενσωματώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σακιδίου και το υλικό τους μοιάζει με σφουγγάρι. Σκοπός τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς και να αποτρέπουν τους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης και στους γοφούς.

Σημεία προσάρτησης

Εάν ταξιδεύετε συχνά με πιολέ ή μπατόν πεζοπορίας, αναζητήστε για βρόχους που σας επιτρέπουν να προσαρτήσετε τα εργαλεία σας στο εξωτερικό του σακιδίου.

 

Αδιάβροχο κάλυμμα

Αν περιμένετε βροχή στο ταξίδι σας, το αδιάβροχο κάλυμμα είναι μια απαραίτητη λύση. Πολλές φορές οι εσωτερικοί χώροι των σακιδίων διαθέτουν αδιάβροχη επικάλυψη. Παρόλα αυτά, τα σακίδια έχουν ραφές και φερμουάρ όπου το νερό μπορεί να διαρρεύσει και το εξωτερικό ύφασμα να απορροφήσει νερό κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής. Με ένα αδιάβροχο κάλυμμα όμως, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα.

Θήκη υδροδοχείου

Τα περισσότερα ορειβατικά σακίδια διαθέτουν μια ειδική θήκη στην οποία μπορείτε να βάλετε ένα υδροδοχείο, καθώς και μία ή δύο εξόδους για να βγαίνει το σωληνάκι του.
Εφαρμογή σακιδίων

Μόλις επιλέξετε τον τύπο του σακιδίου που χρειάζεστε, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε τη σωστή εφαρμογή η οποία προσφέρει:

 • Μέγεθος κατάλληλο για το μήκος του κορμού σας (όχι το συνολικό ύψος σας).
 • Μια άνετη πρόσφυση στα ισχία σας.

Μήκος κορμού

Ορισμένα σακίδια διατίθενται σε πολλαπλά μεγέθη, από πολύ μικρά έως μεγάλα, για να ταιριάζουν σε διάφορα μήκη κορμού. Αυτά τα εύρη διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και το φύλο. Άλλα σακίδια μπορεί να διαθέτουν ρυθμιζόμενο ανάρτηση η οποία τροποποιείται για να ταιριάζει στον κορμό σας. Το μεινονέκτημα: Οι ρυθμιζόμενοι ιμάντες προσθέτουν λίγο βάρος στο σακίδιο.

Περιφέρεια μέσης

Το μεγαλύτερο βάρος του σακιδίου, περίπου το 80%, θα πρέπει να στηρίζεται στα ισχία. Οι ιμάντες μέσης (ζώνες) συνήθως βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Οι άνθρωποι με στενή μέση βρίσκουν ότι δεν μπορούν να σφίξουν αρκετά μια ζώνη και χρειάζονται μικρότερο μέγεθος. Μερικά σακίδια διαθέτουν ανταλλάξιμες ζώνες, επιτρέποντας την εναλλαγή ενός μεγέθους με ένα άλλο.


Πρόσθετες ρυθμίσεις προσαρμογής σακιδίων

Ιμάντες ανύψωσης φορτίου: Είναι ραμμένοι στους ιμάντες της πλάτης και συνδέονται με το πάνω μέρος του σακιδίου. Ιδανικά πρέπει να σχηματίζεται γωνία 45° μεταξύ του σακιδίου και των ιμάντων της πλάτης. Σκοπός τους είναι να αποτρέπουν το σακίδιο να απομακρύνεται από το σώμα, κάτι το οποίο επιβαρύνει την οσφυϊκή περιοχή.
Ιμάντες στέρνου: Βοηθάνε να ενωθούν οι ιμάντες τις πλάτης με στόχο να αυξήσουν τη σταθερότητα του σακιδίου όταν κινούμαστε.

 

Δείτε εδώ την ποικιλία από σακίδια και επιλέξτε το καλύτερο για εσάς. https://e-about.gr/product-category/eidi-apothikefsis/sakidia/

 

www.survival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο