Μεγαλοπρεπής και ανυπέρβλητη Σαμοθράκη

Με τη μοναδική ομορφιά της, την πλούσια παράδοση και τη ζεστή φιλοξενία, η Σαμοθράκη μένει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη. Το νησί όπου «γεννήθηκε» η διάσημη Νίκη, το άγαλμα που κοσμεί την πρώτη αίθουσα του μουσείου του Λούβρου, απέχει μόλις 29 ν. μ. από την Αλεξανδρούπολη.

Ορεινό νησί, με το μεγαλύτερο υψόμετρο του Αιγαίου, με όμορφες ακρογιαλιές και αρκετά δάση. Η Σαμοθράκη είναι ένα μοναδικό νησί με ιδιαίτερη ομορφιά. Αποτελεί ένα πραγματικό, φυσικό και πολιτιστικό μνημείο.
Τόπος κατάλληλος για φυσιολάτρες, αφού συνδυάζει βουνό, πράσινο και λίμνες με καταρράκτες, και όλα αυτά λίγα μέτρα από τις πεντακάθαρες παραλίες του νησιού. Η Σαμοθράκη έκανε αισθητή την παρουσία της στην ιστορία, όσα λίγα νησιά στο Αιγαίο, αίσθηση που μπορεί ο επισκέπτης να την αποκομίσει από την πρώτη στιγμή, αντικρίζοντας τους αδιάψευστους μάρτυρες, τα ιστορικά μνημεία. Η σφραγίδα που έβαλε το νησί στην πολιτιστική ταυτότητα της πατρίδας μας, με την περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, δεν άφησε στάσιμους τους κατοίκους του. Επέβαλε σε όλους την υποχρέωση να δημιουργήσουν τη Σαμοθράκη της σύγχρονης εποχής, ως έναν τόπο πολιτιστικής αναφοράς, και το κατάφεραν. Το νησί προσφέρει στους επισκέπτες του, εκτός από τη μοναδική ομορφιά του τοπίου του, την πλούσια παράδοση, τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, τις ξακουστές από την αρχαιότητα Ιαματικές πηγές της, τους παραδοσιακούς οικισμούς της με την πατροπαράδοτη φιλοξενία, αλλά και τα τοπικά φαγητά, γεύσεις που αποκτούν μια μοναδικότητα στον τόπο δημιουργίας τους.

Λίγα και για την ιστορία
niki samothrakis.jpgΒρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως «Ιερό Νησί» μια που εδώ τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, εφάμιλλα των Ελευσίνιων. Το όνομά της πιθανολογείται ότι προέρχεται από την όψη του ορεινού της όγκου. Σάμος σημαίνει ύψος και Σαμοθράκη η υψηλή Θράκη. Το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και η έκτασή της είναι περίπου 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ψηλότερό της βουνό είναι το Σάος (1.664 μ.) με κορυφή του το Φεγγάρι. Η πολιτιστική κληρονομιά διατηρείται και προβάλλεται χάρη στις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαμοθράκης και του δήμου με τις διάφορες εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στη Χώρα και τους οικισμούς
Η Χώρα βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού και απέχει 6 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω από τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου, μακριά από τη θάλασσα, ανάμεσα στις πλαγιές του Σάος που καλύπτονται από το Θασίτικο πεύκο. Κοντά στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται το καφενείο και πιο πέρα η συνοικία με τα μοντέρνα κτίρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από τη Χώρα ξεκινούν και τα οδοιπορικά προς το ψηλό βουνό Φεγγάρι. Είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, εκεί όπου κατέφευγαν παλαιότερα οι κάτοικοι για να γλιτώσουν από τις εισβολές των πειρατών. Ο επισκέπτης πράγματι μαγεύεται από μια εικόνα ιδιόμορφη από τα μεσαιωνικά ερείπια. Στην είσοδο της Χώρας βρίσκεται ο Πύργος, που είναι απομεινάρι της κυριαρχίας των Gattilusi (1300-1400), καθώς και όμορφα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια. Τα σπίτια είναι διώροφα και κολλητά μεταξύ τους, με κεραμιδένιες στέγες. Είναι έτσι διατεταγμένα, ώστε να μην «κόβουν» τον ήλιο το ένα στο άλλο. Στη Χώρα βρίσκεται η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς για τις παλιές εικόνες της και για τις κάρες των «Πέντε Μαρτύρων της Σαμοθράκης». Επίσης, πριν λίγα χρόνια στη Χώρα ιδρύθηκε ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο, με διάφορα αντικείμενα που συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Ο οικισμός της Χώρας έχει κηρυχθεί παραδοσιακός. Εδώ βρίσκεται, επίσης, ένας όμορφος γραφικός παραδοσιακός φούρνος. Μια οικογένεια για πάνω από 100 χρόνια δουλεύει με μεράκι και αγάπη το ζυμάρι, από το σαμοθρακιώτικο σιτάρι. Εδώ φτιάχνουν τα επτάζυμα σαμοθρακιώτικα παξιμάδια και πλάθουν με τέχνη τις μεγάλες κουλούρες.

Στα Θέρμα και αλλού
Είναι ένας οικισμός με αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, χτισμένος σε μια καταπράσινη περιοχή με τρεχούμενα νερά, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμαριώτισσας. Στην περιοχή οργιάζει η βλάστηση από πλατάνια, καστανιές, κουμαριές και μυρτιές. Η μεγάλη έκταση του πράσινου οφείλεται στο πλήθος των ρυακιών που κατηφορίζουν από τις πλαγιές του Σάος και στο πέρασμά τους δημιουργούν πολλούς καταρράκτες και λίμνες. Στα Θέρμα ή Λουτρά, μέσα στα πυκνά πλατάνια, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις με τις ζεστές θειούχες πηγές που ήταν ήδη γνωστές από την εποχή του Βυζαντίου για τις ιαματικές ικανότητές τους.
Σήμερα από όλα τα μέρη της Ελλάδας έρχονται και επισκέπτονται τα Θέρμα, για τα λουτρά του. Οι επισκέπτες βρίσκουν θερμή φιλοξενία, στις όμορφες ξενοδοχειακές μονάδες, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις γραφικές ταβέρνες της περιοχής.

Στον Προφήτη Ηλία
Ορεινό, γραφικό χωριό, νοτιοανατολικά της Καμαριώτισσας, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και φανταστική θέα στις γύρω παραλίες.

Στην Παλαιόπολη
Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, με το περίφημο ιερό των Καβείρων και το θέατρο όπου δέσποζε το άγαλμα της Φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης.

Ο Φονιάς
Συνεχίζοντας συναντάμε το ρέμα του Φονιά, στις εκβολές του οποίου, βρίσκεται ο Πύργος του Φονιά, ένα από τα κάστρα των Γκατιλούζι. Το ωραιότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού, 4 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά από τα Θέρμα. Πρόκειται για έναν ποταμό που εκβάλλει σε μια λίμνη περιτριγυρισμένη από πλατάνια. Από τα λουτρά συνεχίζοντας προς τα βόρεια συναντάμε τα δύο δημοτικά κάμπινγκ, το πρώτο ελεύθερο μέσα σε οργιώδη φυσική βλάστηση και το δεύτερο, οργανωμένο, σύγχρονο με όλες τις ανέσεις για τους κατασκηνωτές.

Η Καμαριώτισσα
Είναι το κυριότερο λιμάνι του νησιού, σημείο προσέγγισης των πλοίων από την Καβάλα και τη Σύμη. Απέχει 6 περίπου χιλιόμετρα. Από την Καμαριώτισσα ο επισκέπτης θα περιδιαβεί για να γνωρίσει τον αρχαίο πολιτισμό της, και να χαρεί την άγρια φυσική ομορφιά της. Διαθέτει μεγάλα ξενοδοχεία, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Στις παραλίες
Παχιά Άμμος: Είναι ίσως η ομορφότερη παραλία του νησιού, με μια τεράστια αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Προσεγγίζεται μέσω ενός χωματόδρομου που ξεκινά από το χωριό Λάκκωμα.
Βάτος: Πανέμορφη παραλία με αμμουδιά, περιστοιχισμένη από ψηλούς βράχους με σπηλιές. Ανατολικότερα βρίσκεται ο ονομαστός καταρράκτης Κρεμαστός. Τα κρυστάλλινα νερά του πέφτουν από ψηλά κατευθείαν μέσα στη θάλασσα.
Κήπος: Όμορφη παραλία με βράχια, στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Προσεγγίζεται με καραβάκι από τα Θερμά ή την Καμαριώτισσα.

Γευστική περιήγηση
Στα καφενεία και τις ταβέρνες θα παραγγείλουμε παραδοσιακά γλυκά όπως πραούστι, καόσι και καρυδάκι, φίνο μέλι και φρέσκο τυρί φέτα. Δεν θα παραλείψουμε όμως να δοκιμάσουμε και το ονομαστό κατσικάκι της Σαμοθράκης και ψωμί ψημένο σε παραδοσιακό φούρνο, σε στρογγυλές ή τετράγωνες λαμαρίνες.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Σαμοθράκης: 25510-41218
Περιφερειακό Ιατρείο Σαμοθράκης: 25510- 41217
Αγροτικό Ιατρείο Σαμοθράκης: 25510-41376
ΟΤΕ: 25510- 41212
Ταχυδρομείο: 25510-41244
Αστυνομία: 25510- 41303
Λιμεναρχείο: 25510- 41305
ΚΤΕΛ: 25510- 41505

 

Της Στέλλας Μασλαρινού
samothraki
 
 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο