«Η συμβολή των οργανώσεων και των εθελοντών/τριών στη Δασοπροστασία και Δασοπυρόσβεση. Το παράδειγμα της Βόρειας Πίνδου» ήταν το θέμα του Σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009 και ώρα 17.00, στο 10ο όροφο του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.
Ενός εκ των πορισμάτων ήταν ότι οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι η μόνη απειλή για τα ορεινά δάση της χώρας μας: είναι όμως σίγουρα από τις πιο άμεσες. Οι αιτίες πολλές και βαθιές: από την ερήμωση της υπαίθρου και την αλλαγή των παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων, ως τον τουρισμό και την άναρχη δόμηση, τις χωματερές και την ανεπάρκεια υποδομών πυρόσβεσης, τη ξηρασία και την αλλαγή του κλίματος.
Η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι η πρόληψη. Εκτός από τη δημιουργία υποδομών και τις μακροπρόθεσμες πολιτικές αναζωογόνησης της υπαίθρου, η πρόληψη αφορά άμεσα στην καλύτερη δυνατή επίβλεψη των δασικών εκτάσεων με σκοπό την αποτροπή ή το έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση των μικρών εστιών προτού εξελιχθούν σε μεγάλα μέτωπα.
Μέσα από αυτή τη συζήτηση η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», καλεί εθελοντές και εθελόντριες να αφιερώσουν λίγες ημέρες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε περιπολίες στα δάση της Βάλια Κάλντα ή του Γράμμου, όπου και φέτος η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» θα πραγματοποιήσει προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας.
Με συνεννόηση και συντονισμό με τις τοπικές αρχές, με ευθύνη και επίβλεψη από ειδικούς συνεργάτες της οργάνωσης, με την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό, οι εθελοντές θα οργανωθούν σε ομάδες δασοπροστασίας που θα εποπτεύουν ευαίσθητες δασικές εκτάσεις μέσα από περιπολίες με κατάλληλα οχήματα.
Οι εθελοντές και οι εθελόντριες με την αφορμή της συμμετοχής τους θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικές από τις σημαντικότερες –και ομορφότερες ορεινές περιοχές και να αποκτήσουν μια άτυπη, αλλά ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Στην υλοποίηση του αντίστοιχου προγράμματος, το περσινό καλοκαίρι, συμμετείχαν 38 εθελοντές και εθελόντριες όλων των ηλικιών από όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις αφορούσαν στην εποπτεία των περιοχών ευθύνης από πυροφυλάκια και θέσεις θέας, καθώς και περιπολίες στο βουνό. Μέσα από την εκπαίδευση των εθελοντών και την κατάλληλη στήριξη του έργου τους, εντοπίστηκαν και παρακολουθήθηκαν 19 περιστατικά και η οργάνωση συμμετείχε στην κατάσβεση πέντε εστιών φωτιάς.