Τι κρύβεται πίσω από την απομάκρυνση των λύκων στην Πάρνηθα

Τον τρόπο με τον οποίο θα «συλληφθεί» ένας πληθυσμός λύκων στην Πάρνηθα, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για μια «πρωτοφανή απόφαση».

Τι κρύβεται όμως πίσω από την απόφαση αυτή;

Όπως διευκρινίζει, όμως, στο CNN Greece o δασολόγος- περιβαλλοντολόγος και προϊστάμενος του Τμήματος Άγριας Ζωής και Θήρας στη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Μπόκαρης «ο λύκος είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην μείωση του πληθυσμού των ελαφιών».

Οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί με το πέρασμα των χρόνων στην περιοχή που αποτελεί «πνεύμονα πρασίνου» για την Αττική, είναι ακόμη ένας παράγοντας, εξηγεί ο ίδιος, όπως επίσης και η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και η λαθροθηρία που ακόμη «ακμάζει» σε όλη την Ελλάδα.

Η εισαγγελική εντολή δόθηκε κατόπιν ερευνών σχετικά με την αλληλεπίδραση της άγριας πανίδας στην Πάρνηθα, σημειώνει ο κ. Μπόκαρης και είναι έργο των δασικών υπηρεσιών, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και των αρμόδιων φορέων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την απομάκρυνση των λύκων στη Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πού και με ποια κριτήρια θα μετακινηθεί αυτός ο πληθυσμός.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο επικεφαλής του Τμήματος Άγριας Ζωής του ΥΠΕΝ, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν «τα μέσα σύλληψης, οι ομάδες που θα εργαστούν για την εφαρμογή αυτού του έργου και η διασφάλιση των όρων ευζωίας των άγριων ζώων».

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση των λύκων, ο κ. Μπόκαρης αναφέρει πως «θα πρέπει να γίνει ο εγκλωβισμός τους με ειδικές παγίδες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα τραυματιστούν. Θα ακολουθήσει η αναισθητοποίησή τους και μεταφορά τους με κολάρο».

Ο αριθμός των λύκων που σχεδιάζεται να «συλληφθούν» ανέρχεται σε περίπου 40, «δύο ή τρεις αγέλες».

«Ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας είναι ζωτικός χώρος για το άγριο είδος» τονίζει ο ίδιος, ωστόσο «μπορεί να φιλοξενήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό λύκων».

Εφόσον πρόκειται για μια εισαγγελική εντολή, ξεκαθαρίζει πως «είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε, αλλά είμαστε και υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα εχέγγυα με τα οποία θα υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση, με σεβασμό προς το άγριο ζώο».

 

Τους προβληματισμούς του για την απόφαση αυτή και κυρίως για τον τόπο εφαρμογής της εκφράζει στο CNN Greece, o Σπύρος Ψαρούδας, ιδρυτικό μέλος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ».

«Ο πληθυσμός των κόκκινων ελαφιών αυξομειώνεται συνεχώς και η επιβίωση του είδους αποτελεί ένα ζήτημα που έχουμε θίξει και εμείς από τον Μάρτιο του 2024».

Το κόκκινο ελάφι συναντάται κυρίως στην Πάρνηθα, εξηγεί ο ίδιος, καθώς και στη Ροδόπη «ωστόσο ορισμένα ζώα έρχονται από τη Βουλγαρία».

Πρόκειται για έναν ευάλωτο πληθυσμό και «η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς ή η επάνοδος ενός κορυφαίου θηρευτή – όπως ο λύκος – μας υποχρεώνουν να παρακολουθούμε προσεκτικά τη σχέση τους».

Η οικολογική ισορροπία όμως, συμπληρώνει ο κ. Ψαρούδας, δεν είναι απλή. Τα ελάφια, στην προκειμένη περίπτωση «ελέγχουν τη βλάστηση, ωστόσο, μετά τις πυρκαγιές του 2007 για παράδειγμα, τα ελάφια που διαβιούσαν στην περιοχή δεν επέτρεπαν την αναγέννηση του δάσους. Η ισορροπία επήλθε όταν επέστρεψε ο λύκος».

Πέραν της απομάκρυνσης ενός είδους υπάρχουν και άλλοι τρόποι ενίσχυσης του πληθυσμού ενός απειλούμενου είδους, αυμπληξρωνει ο κ. Ψαρούδας «Μπορούν να δημιουργηθούν νέοι πυρήνες ελαφιών και σε άλλες περιοχές. Χρειάζονται επεμβάσεις ενισχυτικές του πληθυσμού τους και η εξέταση της δυναμικής τους με το εκάστοτε οικοσύστημα. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, πως «η μαζική μετακίνηση των λύκων είναι ένα μέτρο το οποίο δεν θα έπρεπε να το συζητούσαμε καν».

 

 

ΠΗΓΗ

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2.00k
error: Content is protected !!
Κύλιση στην κορυφή