Το φαινόμενο Λα Νίνια θα ρίξει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως

Τους επόμενους μήνες εκτιμάται πως θα μπει τέλος στο σερί παγκόσμιων ρεκόρ θερμοκρασίας, όπως επεσήμανε μιλώντας στο CNN Greece ο επικεφαλής κλιματολογίας της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, Ζιλιέν Νικολά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπάρχει πιθανότητα 60% να επιστρέψει το φαινόμενο Λα Νίνια από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και 70% πιθανότητα να επιστρέψει από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.

Τι σημαίνει αυτό για τις κλιματικές συνθήκες που αναμένονται;

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό. Αν και αυτό τείνει να έχει μια προσωρινή επίδραση στις τιμές της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ακριβείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια περίοδος που επικρατεί η Λα Νίνια, είναι δύσκολο να προβλεφθούν και ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση και την διάρκεια της.
 

Αισιοδοξία… μέχρι πότε;

Όμως, η αισιόδοξη αυτή πρόγνωση, όπως διευκρινίζει ο Ζιλιέν Νικολά, δεν θα σημάνει και το τέλος της συνολικότερης τάσης υπερθέρμανσης του κλίματος. Ακόμη, λοιπόν, και αν δεν “σπάσουν” κάθε ρεκόρ, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό να παραμείνουν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

«Όσο οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου -που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη- συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών, το κλίμα θα συνεχίσει να θερμαίνεται» όπως αναφέρει.

Επισημαίνει, δε, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων κλιματικών φαινομένων και των καταστροφικών συνεπειών τους, δεν είναι μια κατάσταση που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, όταν αρχίσαμε να βλέπουμε το ένα ρεκόρ θερμοκρασιών να καταρρίπτεται μετά το άλλο. Αντιθέτως, παρατηρούνται επί σειρά ετών.

Μέχρι το 2033 μπορεί να έχουμε υπερβεί το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου

Ερωτώμενος κατά πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου ο κ. Νικολά σημειώνει πως ο ρυθμός με τον οποίο θερμαίνεται το κλίμα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις του κλιματικού μοντέλου.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023, ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά θέρμανσης 2,5 έως 2,9°C με βάση τις τρέχουσες εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών.

Μικρό «παράθυρο ευκαιρίας» εάν δράσουμε τώρα

«Επομένως, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι το όριο των 1,5°C θα ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον, εξακολουθεί να υπάρχει ένα εξαιρετικά στενό παράθυρο ευκαιρίας να επιστρέψουμε κάτω από αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του αιώνα. Αλλά αυτό απαιτεί άμεση δράση και ισχυρή βούληση για τη μείωση των εκπομπών».

«Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην υπερθέρμανση είναι η συσσώρευση συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Εάν ο στόχος μας είναι να «νικήσουμε» τις δυσοίωνες προβλέψεις, είναι περισσότερο επείγον από ποτέ να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές» ξεκαθαρίζει.

Στη βάση αυτή, όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, «είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε μέτρα για την προσαρμογή των κοινωνιών και των οικονομιών μας σε ένα θερμότερο κλίμα και σε επιβαρυμένους κλιματικούς κινδύνους».

Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολά τονίζει πως «η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της συνιστούν μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι κοινωνίες μας».

Παρόλα αυτά, οι πρωτοφανείς δεξιότητες και γνώσεις παρακολούθησης του κλίματος και της δημιουργίας ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, είναι πεδίον δόξης λαμπρό για να αναλάβουμε δράση. Έτσι, όπως σημειώνει «όσα κάνουμε τώρα θα έχουν συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές».

 

 

www.cnn.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top