Τα χωροκατακτητικά έντομα που έφτασαν στην Κένυα στις αρχές της νέας χιλιετίας πιθανότατα μέσω διεθνούς ναυτιλίας και τουρισμού, έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με τους ερευνητές μια «οικολογική αλυσιδωτή αντίδραση».
«Τσουνάμι» επιπτώσεων
Τα μεγαλοκέφαλα μυρμήγκια (Pheidole megacephala) σκοτώνουν τα ντόπια μυρμήγκια ακακίας, τα οποία προστατεύουν τα δέντρα από τους ελέφαντες και άλλα φυτοφάγα ζώα στην Κένυα -μια από τις λίγες χώρες της Αφρικής που διαθέτει σημαντικό πληθυσμό λιονταριών.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου στο περιοδικό Science, καταδεικνύει πως τα λιοντάρια είναι λιγότερο πιθανό να σκοτώσουν ζέβρες σε περιοχές χωρίς κάλυψη. Μεταξύ 2003 – 2020, σύμφωνα με την έρευνα, σκότωσαν 25% λιγότερες ζέβρες.
«Όταν έχεις χωροκατακτητικά είδη, αυτά μπορούν να επηρεάσουν με περίεργους και απρόβλεπτους τρόπους, τρόπους υποβόσκοντες, αλλά πολύ σοβαρούς, και άλλα είδη που φαινομενικά δεν σχετίζονται με αυτά» σημειώνει ο Τζέικομπ Γκοχίν, καθηγητής ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Γουαιόμινγκ και συν-επικεαφλής της έρευνας.
Καθώς τα μυρμήγκια με τα μεγάλα κεφάλια εξακολουθούν να εξαπλώνονται στην περιοχή, οι ερευνητές δεν αποκλείουν πως μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει η Κορίνα Ριγίνος, μία εκ των ερευνητρίων της μελέτης, οι απειλούμενοι με εξαφάνιση μαύροι ρινόκεροι που τρέφονται με τα φύλλα της ακακίας, ενδέχεται να χάσουν την πηγή τροφής τους.