Τροπική Κυλλήνη

Της Ήρας Σινιγάλια

 

Γνωστή ως πορθμείο για τα φέρι μποτ προς Ζάκυνθο ή Κεφαλονιά, η ευρύτερη περιοχή της Κυλλήνης έχει το δικό της ενδιαφέρον για εξερευνήσεις.

Σπουδαίο λιμάνι στην περίοδο της Αχαϊκής Συμπολιτείας με στιβαρές οχυρώσεις και τείχη η περιοχή αναδείχτηκε κατά την Φραγκοκρατία με το όνομα Γλαρέντζα και ιδιαίτερα τον 13ο αιώνα οπότε τέθηκε υπό την ηγεμονία του Γοδεφρίδου Βιλλαρδουίνου. Στην περίοδο του Αγώνα από το λιμάνι της Γλαρέντζας έφευγαν οι κυνηγημένοι επαναστάτες για τα βενετοκρατούμενα Ιόνια νησιά. Το ακρωτήρι Χελωνάτα ή Κυλλήνη περικλείει μια ζώνη με ατέλειωτες παραλίες, ενδοχώρα με πυκνή βλάστηση που διακόπτεται από καλλιέργειες και οικισμούς.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ:
Η περιοχή συνδυάζει τη θάλασσα με τη φύση ενώ παράλληλα η πρόσβαση είναι εύκολη και γρήγορη (304 χλμ. από Αθήνα, 80 από Πάτρα). Ψηφίζετε θάλασσα; Απέραντες αμμώδεις παραλίες απλώνονται ενώπιόν σας με ρηχές θάλασσες και ενίοτε αρκετό αέρα. Θέλετε φύση; Λίγο πιο πάνω ξεκινούν δάση πεύκου ανακατεμένα με αρμυρίκια ενώ η διαδρομή από το πορθμείο έως το πάλαι ποτέ κάμπινγκ του ΕΟΤ είναι όντως μαγευτική. Την παλέτα συμπληρώνουν τα συμπαθή χωριά Κάστρο -η θέα φτάνει έως τη Ζάκυνθο τις καλές μέρες- και το ζωηρό Αρκούδι με παραλία και μπαράκι.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:
Απολαύστε το μπάνιο σας σε κάποια από τις παραλίες της περιοχής. Στο Αρκούδι προχωρήστε όλο αριστερά για περισσότερη ησυχία, ενώ στη Γλύφα συνδυάζετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή με φρέσκο ψάρι στην παρακείμενη ταβέρνα. Στα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής (Grecotel Mandola Rosa, Grecotel Olympia Oasis, Grecotel Olympia Riviera Thalasso και Robinson Club) μπορείτε να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ. Επιβάλλεται όμως και μια επίσκεψη στο άψογα διατηρημένο κάστρο Χλεμούτσι, ένα από τα πιο πανοραμικά της Ελλάδας. Χτίστηκε μεταξύ 1220-22 και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα φραγκικής οχύρωσης. Στο δρόμο προς την Ανδραβίδα συναντάτε το σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Βλαχέραινας, κρυμμένο σε μια μικρή κοιλάδα. Αξίζει επίσης να πεζοπορήσετε από την παραλία έως το χωριό Κάστρο ώστε να απολαύσετε περισσότερο τα ιαματικά λασπόλουτρά στην περιοχή Λίντζι που χτίστηκαν από Γάλλους. Υπάρχει και η πιο πολυτελής λύση εντός των ξενοδοχείων της Grecotel με ατμόλουτρα και πισίνες κινησιοθεραπείας. Επιβάλλεται ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη για να γνωρίσετε άμεσα την απαράμιλλη ομορφιά του φαραγγιού που διασχίζει.

ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ:
η δαντελωτή παραλία στο φάρο της Καυκαλίθρας. Για να πάτε, θα διασχίσετε πεζή και βουτώντας στο νερό για να βρεθείτε στην ήσυχη αμμουδιά. Κολυμπήστε μέχρι το νησάκι του φάρου στο οποίο υπάρχουν τα  ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Στην έξοδο της παραλίας ένα παλαιό υδραγωγείο θα σας δροσίζει με νερό.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ:
Οι τράτες που φεύγουν στο πέλαγος φέρνουν φρέσκο ψάρι, οπότε κατευθυνθείτε είτε στη Γλύφα, στο Γλάρο, είτε στο Σου-Μου στο λιμάνι της Κυλλήνης. Διεθνή προσεγμένη κουζίνα θα βρείτε στο εστιατόριο του Οlympia Golden Beach. Αναζητήστε την ξεχωριστή ταβέρνα της Κλάρας στο χωριό Μαχός, για ζουμερά ψητά και νόστιμα πρώτα, όλα σπιτικά.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο