Ο Βενέτικος, ένας ποταμός-αξιοθέατο στα Γρεβενά, συνθέτει στο πέρασμά του σκηνικό επιβλητικό και απόκοσμο.
Το νερό του σμιλεύει εδώ και αιώνες τις γκρίζες βραχώδεις όχθες του και το τοπίο μοιάζει να είναι συνέχεια των επιβλητικών βράχων στα Μετέωρα.
Το ποτάμι δίνει μία πρώτη, ειδυλλιακή, εικόνα του στον διερχόμενο ταξιδιώτη από τον κεντρικό οδικό άξονα Καλαμπάκας – Γρεβενών, στη γέφυρα κοντά στο Ελευθεροχώρι Γρεβενών (νότια της πόλης των Γρεβενών).
Κάθετα λεία βράχια ορθώνονται στο πιο στενό πέρασμα του ποταμού, όπου βρίσκεται σήμερα η τσιμεντένια γέφυρα. Ο ποταμός Βενέτικος προβάλλει μυστηριώδης.
Τα νερά του δείχνουν ακίνητα, καθώς χάνονται στο βάθος, σε μία στροφή, για να συναντηθούν ορμητικά με τα νερά του μεγάλου ποταμού Αλιάκμονα παρακάτω.
Ο ποταμός Βενέτικος αξίζει ένα stop-over!
Εδώ είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε τρεις περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Θεσσαλία την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία. Το πέρασμα ονομάζεται «Πύλες του Βενέτικου» και ενώνει τη δυτική Μακεδονία με τα πεδινά της Θεσσαλίας και τα ορεινά της Ηπείρου.
Στη θέση που βρίσκεται σήμερα η τσιμεντένια γέφυρα, υπήρχε ένα παλιό, πέτρινο, μονότοξο γεφύρι- ένα από τα πολλά στην περιοχή των Γρεβενών. Δεν υπάρχει πια, καταστράφηκε το1947.
Οι ντόπιοι το θυμούνται με την ονομασία «Γεφύρι του Μεγαλέξαντρου». Και οι δύο αντικριστοί, επίπεδοι στην κορυφή τους, βράχοι που ξεπροβάλλουν στις βραχώδεις όχθες του Βενέτικου λέγονται «το πάτημα του Βουκεφάλα».
Ο θρύλος λέει ότι σε εκείνο το σημείο στάθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, καβάλα στον Βουκεφάλα, και πέρασε το ποτάμι απέναντι με ένα άλμα του αλόγου του. Έτσι αποτυπώθηκε στους επίπεδους βράχους, κατά τη λαϊκή παράδοση, το ίχνος από τις οπλές του Βουκεφάλα.
Ο κεντρικός δρόμος συνεχίζει μετά τις “Πύλες του Βενέτικου” ή τη γέφυρα Ελευθεροχωρίου Γρεβενών, δεξιά προς τον κόμβο στην Εγνατία Οδό.
Εταιρείες εναλλακτικής μορφής τουρισμού διοργανώνουν καγιάκ και ράφτινγκ στον Βενέτικο ποταμό.