Βόλτα στις Πηγές του ποταμού Αχέροντα

 Οι Πηγές του ποταμού Αχέροντα- ένα στενό σημείο βράχων με ορμητικά νερά- παγωμένα ακόμη και το καλοκαίρι- βρίσκονται στη Γλυκή, ένα χωριό 20 χιλιόμετρα από την παραλιακή Αμμουδιά μεταξύ Πρέβεζας και Πάργας. Από Πρέβεζα 60 χλμ. από  Ηγουμενίτσα  40 χλμ. και από  Ιωάννινα 140 χλμ.

Προορισμός family -friendly με πολλές δραστηριότητες για παιδιά. Από βαρκάδα με πλαστική βάρκα στα ρηχά νερά και πεζοπορία, μέχρι βόλτα με άλογο στο ποτάμι. Τους  καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο θα συναντήσετε μεγάλη τουριστική κίνηση με επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια.

Από τις Πηγές ο ποταμός Αχέροντας κυλά ήρεμος διασχίζοντας την κοιλάδα με τα καλαμποκοχώραφα και εκβάλλει στο Ιόνιο σε μία ρηχή αμμουδερή παραλία, την Αμμουδιά, στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Πρεβέζης.

Στις εκβολές του η βλάστηση θυμίζει ζούγκλα και στην Αμμουδιά- που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε παραλιακό θέρετρο της περιοχής- πλοιάρια κάνουν τουριστικές διαδρομές στο εσωτερικού του ποταμού.

Οσο γαλήνιος όμως ο Αχέροντας «ενώνεται» με τα νερά του Ιονίου, τόσο άγριος και σκοτεινός είναι πιο ψηλά, πέρα από τις πηγές του στο φαράγγι προς τα Όρη του Σουλίου.

Η μαγεία του Αχέροντα, που δικαιολογεί και το μύθο του για την είσοδο στον Κάτω Κόσμο, βρίσκεται στις Πηγές του. Δεν θα έχετε όμως ολοκληρωμένη εικόνα, αν δεν δείτε από ψηλά τον ποταμό και αν δεν επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου, στο χωριό Μεσοπόταμο, 8χλμ.

Πεζοπορία προς τη Σκάλα Τζαβέλαινας

Στις Πηγές του Αχέροντα το φαράγγι κλείνει. Η διέλευση μέσω του ποταμού θέλει καλό κολύμπι σε γλυκό νερό, όμως η δύσκολη και επικίνδυνη πρόσβαση αποτρέπει το εγχείρημα. Οι ντόπιοι δεν συστήνουν τη συνέχιση της διαδρομής μέσω του ποταμού.
Αντίθετα προτείνουν το μονοπάτι πάνω από τις Πηγές απ΄ όπου διακρίνεται όλη η ομορφιά του φαραγγιού από ψηλά. Πρόκειται για το εντυπωσιακό μονοπάτι που οδηγεί στα Ορη του Σουλίου και τη Σκάλα Τζαβέλαινας.

Φαγητό με συνδαιτυμόνα μία αλεπού! 

Στις Πηγές Αχέροντα θα δείτε μεγάλο πάρκινγκ, ταβέρνες, μπαράκια. Προτιμήσαμε την απέναντι όχθη με την λιγότερη κίνηση και την ήσυχη ταβέρνα «Το Πέτρινο» (τηλ. 26660 41921). Μοναδικό ντόπιο κατσικάκι και μαγειρευτά της κυρίας Ευδοκίας, σαλατικά από το μποστάνι δίπλα. Το καλοκαίρι σε καταπράσινο κήπο κάτω από τα πλατάνια, πλάι στο ποτάμι, και το  χειμώνα στη θαλπωρή της ξυλόσομπας.

Οι ιδιοκτήτες του «Πέτρινου» -άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτό τον άγριο τόπο, έκαναν οικογένεια, παιδιά κι εγγόνια- είναι εκτός από φυσιολάτρες και φιλόζωοι. Μας μίλησαν με ενθουσιασμό για μία αλεπουδίτσα που έκανε νυχτερινές εμφανίσεις στον κήπο τους τελευταία. Περνούσε κάθε βράδυ για μεζέ!  Το πήραμε για αστείο. Μέχρι που εμφανίστηκε το παμπόνηρο το ζωντανό με τη φουντωτή ουρά! Και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή.

Διαμονή: Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Γλυκή και στα γύρω χωριά. Στις Πηγές υπάρχουν και εγκαταστάσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων Το ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του Αχέροντα επίσημα απαγορεύεται.

Η κοιλάδα του Αχέροντα προφέρεται για ποδήλατο. Είναι εντελώς επίπεδη με αγροτικούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους που διασχίζουν εύφορα καλαμποκοχώραφα και συνδέουν τα χωριά. Τα απογεύματα όλα τα ποτιστικά είναι σε λειτουργία και ο ήλιος κάνει τρελά παιχνίδια με το νερό.

  • Ποδήλατο στα καλαμποκοχώραφα: Με αφετηρία τη γέφυρα στη Γλυκή ποδηλατούμε στον ασφαλτόδρομο παράλληλα με το ποτάμι. Κινούμαστε δυτικά προς τα χωριά Ποταμιά και Κυψέλη. Προορισμός ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου στο Μεσοπόταμο.   Η διαδρομή είναι χαλαρή και ξεκούραστη. Μπορείτε να ποδηλατήσετε με ασφάλεια ακόμη και με τα παιδιά σας.

Πάντως, στις όχθες του Αχέροντα, λίγα μέτρα από εκεί που σταματά η συμβατική τουριστική εξυπηρέτηση και αρχίζει η αχόρταγη αναζήτηση του μη συμβατικού περιηγητή στις ομορφιές του τοπίου, είναι απογοήτευση να πέφτεις πάνω σε μπάζα και πλαστικά μπουκάλια. Προσοχή, λοιπόν, στα λάστιχα του ποδηλάτου σας…

  • Αν βρεθείτε στην περιοχή το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Αύγουστο αξίζει να προσέξετε το κολάζ από τις αφίσες για τα πανηγύρια. Αν και οι κατσίκες της περιοχής, που σίγουρα θα συναντήσετε στο δρόμο σας, φαίνεται πως μάλλον προτιμούν πιο… hard core μουσικές καταστάσεις. Γιατί ξεσκίζουν μετά μανίας στο πέρασμά τους τις αφίσες και δεν αφήνουν τίποτα!

 

 

www.greek-crossroads.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο