Υπνόσακος

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ
Αν στην εξόρμησή μας στη φύση η σκηνή θεωρείται το σπίτι μας, τότε ο υπνόσακος είναι το κρεβάτι μαζί με τα σκεπάσματα. Ζωτικής σημασίας το κομμάτι αυτό του εξοπλισμού, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του.

Του Γιώργου Μαστοράκη

Φυσικά και στο θέμα υπνόσακος οι επιλογές είναι πολλές, όπως πολλοί είναι και οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας πριν βάλουμε το χέρι στην τσέπη.

Επιλέγοντας το κατάλληλο μοντέλο
Αρχικά επιλέγουμε ένα μοντέλο βάσει της μέσης θερμοκρασίας περιβάλλοντος που συναντάτε συνήθως στις εξορμήσεις σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό επειδή οι καλοκαιρινές εξορμήσεις δεν έχουν σχέση θερμοκρασιακά με τις χειμερινές, τότε θα πρέπει να επιλέξετε δύο προϊόντα κατάλληλα για κάθε εποχή. Θυμηθείτε ότι κάθε υπνόσακος έχει από τον κατασκευαστή του τη χαμηλότερη (extreme) και μια μέση θερμοκρασία (comfort). Πέρα από αυτές τις θερμοκρασίες, η χρήση του συγκεκριμένου υπνόσακου είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ (όσον αφορά τη θερμοκρασία).

Με φερμουάρ ή με κορδόνι;
Με φερμουάρ πετυχαίνουμε εύκολη είσοδο και έξοδο καθώς το άνοιγμα ρυθμίζεται κατά βούληση. Χωρίς φερμουάρ τα πράγματα δυσκολεύουν κυρίως κατά την έξοδο, ιδιαίτερα αν αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα. Χωρίς φερμουάρ μειώνεται η όποια απώλεια θερμότητας, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία έχει βρει λύσεις για να διορθώσει αυτό το μειονέκτημα και στα «σακούλια» με φερμουάρ, τοποθετώντας ύφασμα κατά μήκος του φερμουάρ (εσωτερικά για να μην ακουμπάει το μέταλλο στο δέρμα αλλά και εξωτερικά για την απώλεια θερμότητας).

Εσωτερική επένδυση
Η επένδυση του υπνόσακου πρέπει να είναι σε όλο το μήκος και πλάτος του σάκου. Ως επένδυση εννοούμε το ύφασμα (κυρίως βαμβακερό) με το οποίο είναι επενδυμένο το εσωτερικό του σάκου για λόγους υγιεινής (αλλεργίες, αίσθηση), αλλά και πρακτικότητας (πλύσιμο κ.λπ.). Πολλές φορές, βέβαια, χρησιμοποιούνται και ανεξάρτητοι βαμβακεροί σάκοι–«σεντόνια» στα οποία μπαίνουμε πριν μπούμε στον υπνόσακο.

Σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του υπνόσακου πρέπει να περιλαμβάνει πρόβλεψη για την κάλυψη του κεφαλιού (μούμια), ειδικά στα χειμερινά μοντέλα. Για το κάτω μέρος (πόδια) θα πρέπει να υπάρχει ελευθερία κινήσεων αλλά και ελάχιστη απώλεια θερμότητας (δεν ξεχνάμε ότι το σώμα χάνει θερμότητα από τα άκρα του), γι’ αυτό προτιμάμε τους σάκους με τετράγωνη σχεδίαση και επικαλυπτόμενη ραφή και όχι αυτούς που έχουν σχήμα ουράς ψαριού.

Το υλικό
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θερμομόνωση του σάκου είναι φυσικά (κυρίως πούπουλα χήνας) τα οποία είναι πιο ελαφρά και εύκολα στο μάζεμα. Είναι ακριβότερα από τα συνθετικά (υαλοβάμβακας) τα οποία ναι μεν είναι βαρύτερα, πιο δύσχρηστα, αλλά και πιο ανθεκτικά, ενώ δεν φοβούνται το νερό (κάτι πολύ βασικό στην ύπαιθρο). Η επιλογή δική σας…

Αν τρυπήσει ή λερωθεί;
Στη φύση είμαστε και θα λερωθεί ο υπνόσακος και μπορεί από μια απροσεξία να τρυπήσει οπότε κινδυνεύει να χάσει την εσωτερική επένδυσή του. Γι’ αυτό φερθείτε του με στοργή και φροντίδα, μην το σέρνετε κάτω και κυρίως προσοχή στις εστίες φωτιάς (ειδικά στα τσιγάρα). Πριν τον ανοίξετε για χρήση, στρώστε ένα ειδικό στρωματάκι (βοηθάει και στη θερμομόνωση) από κάτω, ενώ καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και ένα εσωτερικό βαμβακερό κάλυμμα (βλέπε ανωτέρω) και για να μην βρομίζει αλλά και για να κρατάει το θερμό αέρα γύρω από το σώμα.
Σε περίπτωση σχισίματος, καλύψτε πρόχειρα την τρύπα με μια αυτοκόλλητη ταινία (ακόμα και μονωτική στην ανάγκη) μέχρι να το ράψετε με μπάλωμα του ίδιου υφάσματος (οι ποιοτικοί υπνόσακοι έχουν κιτ επισκευής).

Χρήσιμα αξεσουάρ
Τα λένε κάριματ (εμείς τα λέμε στρωματάκια) και μπορεί να είναι από διάφορα υλικά (πολυπροπυλένιο, αφρολέξ, πλαστικό κ.λπ.) ή και φτιαγμένα με διάφορες τεχνικές (σάντουιτς, φουσκωτά κ.λπ.), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμα και τα φουσκωτά στρώματα θαλάσσης (ειδικά αν δεν έχουμε πρόβλημα χώρου και μεταφοράς).
Εντυπωσιακές στην όψη αλλά και στη χρήση, οι κουβέρτες αλουμινίου είναι το απόλυτο high tech αξεσουάρ το οποίο περισσότερο θα χρησιμοποιηθεί στη δύσκολη ώρα (είτε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είτε ανάγκη για κάλυψη από τον ήλιο). Πανάλαφρη, ελάχιστου όγκου (χωράει και στην τσέπη!), αντιανεμική και θερμομονωτική 100%, καλό είναι να την έχετε στο σακίδιο ακόμα και σε ημερήσιες εκδρομές.
Καλή ξεκούραση…

 

Για την επιλογή υπνόσακου εμπιστευτείτε το www.e-about.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top