η μάυρη τρύπα των ΜΚΟ

πακτωλός χρημάτων έχει ξοδευτεί σε μελέτες και προγράμματα ορισμένων περιβαλλοντικών ΜΚΟ χωρίς να έχουν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας

Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…» Σύμφωνα με το σχόλιο του Ηταυρου, οι Οικολόγοι Πράσινοι της Φθιώτιδας έβγαλαν πρόσφατα μία απολογητική ανακοίνωση και διαψεύδουν κάθε κατηγορία σχετικά με «το αμόλυμα αγρίων ζώων από τους οικολόγους στη φύση». Εμείς τους πιστεύουμε, αλλά καλό θα ήταν να διαβάζουν και τις ανακοινώσεις των υπολοίπων οικολογικών οργανώσεων πριν προχωρήσουν σε δηλώσεις αυτού του τύπου. Ο δε Αρκτούρος αναμένει χρηματοδότηση 35.000 € από το Πράσινο Ταμείο (παρόλο που αιτήθηκε 70.000 €) για την αποκατάσταση, ειδική ανατροφή και επανένταξη μικρών ορφανών αρκούδων στο ελληνικό φυσικό περιβάλλον. Σίγουρα δεν μας ενδιαφέρει το ποσό της χρηματοδότησης, καλό θα ήταν να ενημέρωναν πόσα άτομα επανεντάχθηκαν έως τώρα και σε ποιες περιοχές.

Κατά τα φαινόμενα ο ‘χορός’ των καλοπληρωμένων μελετών καλά κρατεί. Διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, κάνουν λόγο για πακτωλό χρημάτων που έχει ξοδευτεί σε μελέτες και προγράμματα ορισμένων περιβαλλοντικών ΜΚΟ χωρίς να έχουν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Η «βιομηχανία» των αμφιλεγόμενων περιβαλλοντικών μελετών που έχει στηθεί και ανθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παράγει νομοθετήματα ανεφάρμοστα και ουδόλως αποδοτικά για τη φύση. «Παράγουμε πολύ αέρα, αλλά δεν προστατεύουμε καθόλου το περιβάλλον», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το δίκτυο των κυνηγών ‘ΩΡΙΩΝ’ http://www.orion.net.gr, «κάποιες ΜΚΟ απολαμβάνουν καθεστώς ασυλίας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των υπέρογκων ποσών από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια για την εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων αμφιβόλου ποιότητος και αποτελεσματικότητας στο βαθμό που δεν δημοσιεύονται τα αποτελέσματά τους. Εκτός αυτού, με τη συνδρομή της τέως Υπουργού ΠΕΚΑ, έχουν καταλάβει πλήθος νευραλγικών θέσεων σε κάθε θεσμική επιτροπή που σχετίζεται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και την κατανομή των σχετικών κονδυλίων ενώ έτυχαν προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης σε όλα τα νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ που ψηφίστηκαν μέχρι τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011».

 

 

Τί κάνουν οι κυνηγοί

Από την άλλη πλευρά, οι νόμιμοι Έλληνες κυνηγοί με τον τρόπο που έχουν οργανωθεί σε 230 Συλλόγους, επτά Ομοσπονδίες και τη Συνομοσπονδία, αποτελούν πολύτιμη εφεδρεία και σταθερό συνεργάτη της Δασικής Υπηρεσίας εδώ και πολλά χρόνια. Οι κυνηγετικές οργανώσεις απασχολούν σε μόνιμη βάση περισσότερους από 350 θηροφύλακες, 50 ειδικούς επιστήμονες και 400 διοικητικούς υπαλλήλους, χωρίς να επιβαρύνουν έστω και με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επειδή η χώρα μαστίζεται από οικονομική κρίση, θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε συμπληρωματικά το γεγονός πως ο ετήσιος τζίρος γύρω από την άσκηση της δραστηριότητας της θήρας ξεπερνά τα 2 δις ευρώ ετησίως. Την ίδια στιγμή οι Κυνηγετικές Οργανώσεις διαχειρίζονται λιγότερα από 15 εκ. ευρώ ετησίως, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας που είναι πλέον ιδιαίτερα πολύτιμες για τη χώρα μας. Μάλιστα, οι παραπάνω θέσεις εργασίας σχετίζονται άμεσα και ανταποδοτικά με το αντικείμενο που τις δημιουργεί, τη θήρα.

 

 

Οργιο εκατομμυρίων

Αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής πως η αναίτια, σε βαθμό εμπάθειας, προσπάθεια απαξίωσης των Κυνηγετικών Οργανώσεων στην Ελλάδα από τις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, θα στερήσει πλήθος θέσεων εργασίας από την ήδη επιβαρυμένη κοινωνία.
Όργιο εκατομμυρίων με σφραγίδα ΜΚΟ, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου, 2011 στο ενημερωτικό site: www.zougla.gr. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «όργιο σπατάλης, σκοτεινών επιχορηγήσεων και αδιαφανούς διαχείρισης μεγάλων χρηματικών ποσών, στον τομέα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) διαπιστώνει πόρισμα-καταπέλτης της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, σε έναν τομέα που η χρηματοδότησή του έχει στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ». Το ζήτημα απασχολεί ήδη την Εισαγγελία και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που διενεργούν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι νομικές πτυχές της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Στον «θολό, αχαρτογράφητο και νεφελώδη», αυτόν τομέα, όπως φαίνεται από το Σχέδιο Πορίσματος, τα υπουργεία επιχορηγούσαν εκατοντάδες ΜΚΟ, χωρίς κάποιος να γνωρίζει με ποιες διαδικασίες γίνεται η χρηματοδότηση, με ποια κριτήρια επιλέγονται οι οργανώσεις και αν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που κατανέμονται τα χρήματα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top