Υποψήφια βουλευτής στο νομό Φθιώτιδας & μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Τόνια Αντωνίου είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια βουλευτής στο νομό Φθιώτιδας. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 2004 και επανεξελέγη το 2007. Στη βουλή έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών, Απόδημου Ελληνισμού, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής & Εμπορίου και Οικονομίας & Οικονομικών. Τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχει σταθερά στα κορυφαία κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ (Εκτελεστικό Γραφείο: 1999-2004 και Πολιτικό Συμβούλιο: 2006-2009), ενώ στη δεκαετία του 90 ανέπτυξε πολύχρονη δραστηριότητα στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που εξελέγη επικεφαλής μιας πολιτικής οργάνωσης νεολαίας (1996).
«Κ&Φ»: Εάν στις 4 Οκτωβρίου γίνετε κυβέρνηση, ποια μέτρα θα λάβετε για τη δημοσιονομική εξυγίανση και πότε;
Με δεδομένο το σημερινό δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας μας, θα χρειαστεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξυγίανσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. ένα νέο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας για μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Και επειδή το ερώτημα είναι συνήθως «που θα βρείτε τα χρήματα;», η απάντησή μας είναι ότι θα τα βρούμε με το δραστικό περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών του κράτους, με τη θέσπιση διάφανων και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες του δημοσίου, με την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών και με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα παίρνει από τους πολλούς για να δίνει στους λίγους, όπως γινόταν τα τελευταία πέντε χρόνια, με την καθιέρωση ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης και πάνω απ’ όλα με την ανάπτυξη που θα επανέλθει σε θετικό έδαφος, με την πολιτική που θα ακολουθήσουμε.
«Κ&Φ»: Πώς θα ενισχύσετε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα;
Κλειδί για να επανέλθει η ανάπτυξη είναι η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που μειώνεται συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια και ο επανασχεδιασμός και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ που δεν έχει λειτουργήσει 2,5 χρόνια μετά την έναρξή του, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η επένδυση στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, στα οποία σήμερα είμαστε ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάτω από χώρες του τρίτου κόσμου. Εμείς δεν πρόκειται να συνεχίσουμε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας, αλλά αντίθετα θα επιδιώξουμε το δημόσιο επανέλεγχο κρίσιμων εργαλείων ανάπτυξης, όπως ο ΟΤΕ και τη στήριξη άλλων, όπως η ΛΑΡΚΟ, που βουλιάζουν από τα σκάνδαλα των γαλάζιων golden boys.
«Κ&Φ»: Εκτός από τα μέτρα που ο λαός ονομάζει «σφίξιμο στο ζωνάρι», πώς θα ανακουφίσετε την αγορά που πλήττεται από την κρίση;
Δεν πρόκειται να υπάρξει κι άλλο «σφίξιμο στο ζωνάρι». Αυτό είναι το πρόγραμμα του κ. Καραμανλή και όχι το δικό μας. Εμείς πιστεύουμε ότι η αγορά θα ανακουφιστεί, αφενός με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που έχουμε εδώ και μήνες προτείνει και αφετέρου με τη βελτίωση της αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών. Και όταν μιλάμε για ενίσχυση αγοραστικής ικανότητας αναφερόμαστε σε αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, σε μέτρα προστασίας των καταναλωτών που είναι σήμερα υπερχρεωμένοι στις τράπεζες και φυσικά σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
«Κ&Φ»: Ποια είναι η σχέση σας με το φυσικό περιβάλλον;
Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και έχω μεγαλώσει μέσα στη φύση. Όμως αγανακτώ όταν βλέπω να καταστρέφεται συστηματικά το περιβάλλον στο νομό μου τα τελευταία χρόνια. Πέντε χρόνια τώρα καταγγέλλουμε τη ρύπανση του Σπερχειού και του Μαλιακού, την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή λόγω των έργων του αυτοκινητόδρομου και του σιδηροδρόμου, που γίνονταν με καταπάτηση της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά τα αρμόδια Υπουργεία μάς απαντούσαν ότι όλα βαίνουν καλώς. Τώρα που βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η πράσινη ανάπτυξη για την οποία μιλάμε, δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά όρος ζωής.
«Κ&Φ»: Ποιες είναι οι απόψεις σας για την κυνηγετική δραστηριότητα;
Έχω πολλούς φίλους και συμπατριώτες κυνηγούς και γνωρίζω από κοντά ότι το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που ωφελεί τον άνθρωπο, σωματικά και ψυχικά, χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον, όταν γίνεται με τρόπο που σέβεται τους νόμους της πολιτείας και τις ανάγκες της φύσης. Το κυριότερο που προσφέρει το κυνήγι είναι ότι αναπτύσσει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και για το λόγο αυτό, αντίθετα από ότι νομίζουν ορισμένοι, οι κυνηγοί έχουν έντονα ανεπτυγμένη την οικολογική συνείδηση και είναι πρωταγωνιστές στη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου, από διάφορους κινδύνους, αλλά και από τη λαθροθηρία, που πλήττει και το περιβάλλον και τη νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα.