duck_evros_1

Η εποχή των υδροβίων έφτασε επιτέλους

Σαρσέλια και πρασινοκέφαλα είχαν την τιμητική τους

Για εμάς το Δέλτα του Έβρου είναι ένα πανέμορφο κομμάτι της γης, ένας ευλογημένος τόπος, στον οποίο μεγαλώσαμε, ανδρωθήκαμε, εκπαιδευτήκαμε, μάθαμε τα υδρόβια.
Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου άνοιξε και το κυνήγι των υδροβίων το οποίο με ανυπομονησία περίμεναν  οι λάτρες των αγριόπαπιων. Στην περιοχή μας το κυνήγι των υδροβίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το  Αινήσιο του Δέλτα.  Για εμάς το Δέλτα του Έβρου είναι ένα πανέμορφο κομμάτι της γης, ένας ευλογημένος τόπος, στο οποίο μεγαλώσαμε, ανδρωθήκαμε, εκπαιδευτήκαμε, μάθαμε τα υδρόβια.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί μα πάρα πολλοί το επισκέφθηκαν κατά την πρώτη ημέρα έναρξης του κυνηγιού της αγριόπαπιας. Βέβαια οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έχουμε όλοι μας χαραγμένοι στο μυαλό μας με το κυνήγι των υδροβίων. Βροχή , κρύος αέρας, χιόνι, λάσπη , παγωνιά απουσιάζουν duck_evros_2παντελώς. Επικρατεί η ζέστη που πλέον είναι υποφερτή, η απογευματινή ψύχρα και τα γεμάτα δροσιά πρωινά. Η λάσπη έχει αντικατασταθεί από τη σκόνη, και λόγω αναβροχιάς το μεγαλύτερο μέρος του Δέλτα είναι ξερό και άνυδρο. Οι λίγες βροχές στις αρχές του μήνα Σεπτέμβρη δεν κατάφεραν να γεμίσουν ικανοποιητικά τα κανάλια που δεν τροφοδοτούνται με νερό από τον Έβρο ποταμό. Και μην ξεχάσω να αναφέρω τα κουνούπια. Τα πολλά μας και αξιαγάπητα κουνούπια  που φροντίζουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή να ανανεώνουμε το μενού τους.

Σε αυτό, το δύσκολο και γεμάτο παραξενιές περιβάλλον, που αλλάζει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, με ταχύτητες που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε ούτε εμείς που ζούμε εδώ, οι κυνηγοί των υδροβίων έριξαν τις πρώτες του βολές και ευχήθηκαν μια καλή κυνηγετική χρονιά υδροβίων. Τα μέρη που κατάφεραν να κρατήσουν νεράκι και είχαν τη λιγότερη δυνατή όχληση αποτέλεσαν τα μέρη όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη κινητικότητα των λατρεμένων αγριόπαπιων. 
Τα παπιά που κυρίως θηρεύτηκαν ήταν σαρσέλια και μικρά πρασινοκέφαλα χρονιάρικα. Τα μεγάλα δεν εμφανίστηκαν σε πολλά σημεία, προτίμησαν τα τούρκικα εδάφη και όσα θηρεύτηκαν δεν είχαν το αναμενόμενο βάρος πολύ λογικό για την εποχή αυτή.  Όλοι πάντως  έφυγαν ευχαριστημένοι άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αλλά και πολύ προβληματισμένοι.

duck_evros_3Ευχαριστημένοι διότι ο  αριθμός των πουλιών που θηρεύτηκαν φέτος ίσως να ήταν  λίγο μεγαλύτερος από την προηγούμενη χρονιά και αυτό  κατάφερε να αυξήσει τη διάθεση, το κέφι, τη χαρά που προσφέρει μια τέτοια κυνηγετική εξόρμηση σε έναν γεμάτο ομορφιά υδροβιότοπο. Οι καλύβες γέμισαν ζωή και το Δέλτα μας πήρε ζωή. Βέβαια όλο το χρόνο υπάρχει κίνηση αφού γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες και στρατός  φροντίζουν για αυτό και το προστατεύουν αλλά αυτές τις ημέρες γίνεται κοσμοσυρροή.

Προβληματισμένοι, διότι στα πλαίσια της τουριστικής αξιοποίησης που κόπτονται μερικοί να μας πλασάρουν είναι εύκολο να αναλογιστεί ο κάθε κυνηγός την απώλεια που θα μας προκαλέσουν αυτοί που βαπτίζονται οικολόγοι και τάζουν πράσινα μονοπάτια, παρατηρητήρια και επενδύσεις και αντί να μαζεύουν τα σκουπίδια που μας στέλνουν συνέχεια οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα από το ΕΣΠΑ. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς).
Μάταια προσπαθούν να πείσουν τους ντόπιους οι διάφοροι κρατικοί φορείς, ότι οι οικολόγοι ενδιαφέρονται περισσότερο από τους ίδιους για τη λατρεμένη γη τους. Αν ο ορισμός του οικολόγου είναι: «αυτός που αγαπά και νοιάζεται για το περιβάλλον»,  τέτοιοι είμαστε όλοι οι κάτοικοι του Δέλτα, απαντούν, αλλά και οι κυνηγοί επισκέπτες. Έχουμε, δεν θέλουμε. Οι κυνηγοί των υδροβίων ζουν μέσα στη φύση,  ζουν για τη φύση και δεν μπορούν  να ζήσουν χωρίς αυτή γιατί αποτελούν  ένα αναπόσπαστο κομμάτι της.

Αγανακτούν διότι άνθρωποι που δεν ξέρουν να μαζέψουν ραδίκια, που δεν μπορούν να διαλέξουν τα μανιτάρια, που δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την πάπια από τον κύκνο, να κόψουν ένα φρούτο χωρίς να σπάσουν το κλαδί, που φοβούνται την αράχνη, τη σαύρα, τον γυμνοσάλιαγκα, δηλώνουν οικολόγοι. Οι παραπάνω κρίνουν τους κυνηγούς, τον τρόπο που θέλουν να εκμεταλλεύονται των ελεύθερο χρόνο τους χωρίς να ξέρουν την προσφορά του στο οικοσύστημα.
Για κάποιον που θέλει να το επισκεφθεί και να κυνηγήσει υδρόβια πρέπει να κατανοήσει τι γίνεται εδώ, γνωρίζοντας τους duck_evros_4κινδύνους που επιφυλάσσει. Είναι  πολύ όμορφο και απίστευτα συναρπαστικό το κυνήγι των υδροβίων αλλά συνάμα και επικίνδυνο. Ο επισκέπτης του πρέπει να ξέρει ότι αυτό που σήμερα είναι βαθύ αύριο μπορεί να είναι ρηχό, αυτό που χτες ήταν νερό σήμερα είναι βούρκος, αυτό που πάντα ήταν πέρασμα σε ελάχιστο χρόνο γίνεται αδιέξοδο.

Ο εξοπλισμός πλέον έχει εξελιχτεί και οι κατασκευαστές των εταιρειών που ασχολούνται με αυτόν μας έχουν εξοπλίσει κατά τέτοιον τρόπο που πλέον είναι αδύνατο να κρυώσουμε, να ζεσταθούμε, να μεταβούμε σε οποιοδήποτε σημείο με την μεγαλύτερη δυνατή ευκολία αποφεύγοντας κόπωση και κίνδυνο. Αρκεί να είμαστε ενημερωμένοι και κυρίως εξοπλισμένοι.

Για το πού μπορεί να κυνηγήσει ο κάθε επισκέπτης είναι εύκολο να γίνει κατανοητό αφού πινακίδες έχουν τοποθετηθεί παντού και από το δασαρχείο αλλά και από τη δική μας την θηροφυλακή που η παρουσία της είναι καθημερινή με όλα τα μέσα. Αλλά δεν είναι και δύσκολο να μάθει κανείς  διότι μετά από μια επίσκεψη στον Κυνηγετικό Σύλλογο της Αλεξανδρούπολης ή των Φερών θα είναι  σε θέση να κινείται άνετα χωρίς καμία δυσκολία σε αυτό. Μην ξεχνάτε και το σύλλογο το Αινήσιο του Δέλτα, που μέλη του είμαστε όλοι οι ντόπιοι κυνηγοί και ψαράδες και όχι  μόνο.

Ο σύλλογος είναι πάντα πρόθυμος να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία στους επισκέπτες φίλους κυνηγούς στο Δέλτα του Έβρου.  Με εξοπλισμό τη διάθεση, την αγάπη για το θήραμα και τον τόπο που το φιλοξενεί μια ακόμη κυνηγετική περίοδος μας υποδέχθηκε. Ελπίζω να μην καταφέρει κανείς και με κανένα τρόπο να περιορίσει την επιτρεπόμενη γη άσκησης θήρας στον τόπο μου αλλά και κανείς μην προσπαθήσει με αθέμιτους τρόπους να καταστρέψει αυτό που τόσα χρόνια με αγάπη και φροντίδα διατηρούμε. Διότι υδροβιότοπος χωρίς πουλιά δεν υφίσταται, ας προσέξουμε εμείς οι κυνηγοί όπως κάνουμε τόσα χρόνια αυτό για το οποίο τόσο αγαπάμε το θήραμα και ας μην επιτρέψουμε σε κανένα οικολόγο να βρει πάτημα ή λόγο για να αποδείξει το αντίθετο.

Του Ανδρέα Κουϊνέλη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top