coturnix_1

Στα ορτυκοτόπια της έναρξης

Τέλη Ιουνίου και για τους περισσότερους κυνηγούς η μελαγχολία που συνήθως συνοδεύει το κλείσιμο της κυνηγετικής περιόδου αρχίζει σιγά-σιγά να μετατρέπεται σε προσμονή για την καινούργια που πλησιάζει.

Για τους πιο τυχερούς που διαθέτουν τον ανάλογο χρόνο αλλά και το ανάλογο αντίτιμο, η κυνηγετική περίοδος θα αρχίσει τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, συνήθως σε κάποια γειτονική χώρα που η ανάλογη νομοθεσία το επιτρέπει, ενώ για τους υπόλοιπους η 20η Αυγούστου είναι η πολυπόθητη μέρα συνάντησης με θήραμα και φίλους, στους ίδιους σχεδόν πάντοτε τόπους.

Ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς

Οι κακές στιγμές της χρονιάς που πέρασε έχουν ήδη ξεχαστεί και οι καλές αποτελούν το επίκεντρο των συζητήσεων στις κυνηγετικές παρέες, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η γνωστή μακρόχρονη περίοδος της προετοιμασίας και του σχεδιασμού για το αντάμωμα του Αυγούστου που πλησιάζει.
Για τους πιο τυχερούς που έχουν στην κατοχή τους κάποιον κυνηγετικό σκύλο και ιδιαίτερα ένα πρωτόβγαλτο κουτάβι, η περίοδος της αναμονής είναι σίγουρα πιο ευχάριστη και πιο δραστήρια, καθώς τα εκπαιδευτικά όχι απλώς γεμίζουν τα κενά
αλλά κρατούν “ζωντανή” την επαφή με το θήραμα και τον κυνηγότοπο, ενώ για τους υπόλοιπους, ο χρόνος αναλώνεται με την προετοιμασία του εξοπλισμού και την αναζήτηση καινούργιων προϊόντων που θα κάνουν πιο εύκολη την εξόρμηση στις δύσκολες συνθήκες της έναρξης. Σε όλη την περίοδο της προετοιμασίας, το κύριο θέμα των συζητήσεων δεν είναι άλλο από τον πρώτο προορισμό.

Ευχάριστα διλήμματα

Περιοχές που στο παρελθόν μάς έχουν στοιχίσει ατελείωτα χιλιόμετρα και συνήθως μας έχουν προσφέρει ελάχιστα θηράματα και μπόλικη ταλαιπωρία, έχουν αρχίσει να ξαναφαντάζουν ελκυστικές, ενισχύοντας το μόνιμο σχεδόν δίλημμα της εποχής.
Την επιλογή κάποιου μακρινού “μαγικού” ορτυκότοπου στη Θράκη και κάποιου σίγουρου καρτεριού για τρυγόνια σε λιόσπορα στη Μακεδονία ή κάποιων καθημερινών μικρών εξορμήσεων στα κοντινά παραδοσιακά κυνηγοτόπια, που συνήθως μαζεύουν και τον περισσότερο κόσμο, αλλά σχεδόν πάντα επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις είτε σε όσους γνωρίζουν τις “πονηρές” ημερομηνίες είτε σε εκείνους που απλά θα σταθούν τυχεροί.

Τρυγόνια και ορτύκια

coturnix_2Η πιο αβέβαιη ίσως αναζήτηση είναι αυτή του τρυγονιού, που παρά τη διόπτευση της περιοχής όπου θα κυνηγήσουμε και τον εκ των προτέρων εντοπισμό των πουλιών, μια ξαφνική αλλαγή του καιρού είναι ικανή για να τα μετακινήσει και μάλιστα σε πολύ
μεγάλες αποστάσεις.
Τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα για όσους επιλέξουν τα ορτύκια γιατί εκτός από τον ικανό αριθμό των ντόπιων πουλιών, τα ορτύκια είναι αρκετά πιο συνεπή στις μετακινήσεις τους και συνήθως δεν αφήνουν παραπονεμένο αυτόν που θα τα αναζητήσει συστηματικά.
Και επειδή τα χιλιόμετρα δεν μας τρομάζουν και οι αποτυχίες δεν μας πτοούν, οι πρώτες περιοχές που έρχονται στο μυαλό είναι και οι πιο μακρινές, άλλωστε το ταξίδι έχει κι αυτό την ομορφιά του και από μόνο του μπορεί να μας γεμίσει με εικόνες μέχρι την επόμενη χρόνια.

Αρχίζει το ταξίδι

Πρώτος προορισμός, λοιπόν, η Βόρεια Ελλάδα.
Τρεις είναι οι κύριοι άξονες μετακίνησης των τρυγονιών και των ορτυκιών στη Βόρεια Ελλάδα, ο Έβρος, ο Στρυμόνας και ο Αξιός, με αποτέλεσμα οι περιοχές σε βάθος 10-15 χιλιομέτρων κατά μήκος των ποταμών, να συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο αριθμό για όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν, αλλά και για όσους έχουν την τύχη να ζουν κοντά σε αυτές τις περιοχές.

ΕΒΡΟΣ

Για πολλούς κυνηγούς, ο νομός Έβρου είναι συνυφασμένος με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.
Ο μεγάλος αριθμός των ορτυκιών και κυρίως των τρυγονιών που επισκέπτονται από πολύ νωρίς το νομό, λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους κυνηγούς από κάθε γωνιά της χώρας.
Ορμένιο, Δικαία, Νεοχώρι, Λάβαρα, Φυλακτό και η ευρύτερη περιοχή των Φερών είναι σημεία που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε αν πάρετε τη μεγάλη απόφαση και αψηφήσετε τη χιλιομετρική απόσταση και βρεθείτε στον πιο απομακρυσμένο
νομό της χώρας.

ΣΕΡΡΕΣ

Εξίσου ελκυστικός φαντάζει και ο νομός Σερρών συνδεδεμένος με ιστορίες για τα μεγάλα μπασίματα του παρελθόντος, με τις καλλιέργειες γύρω από τον Στρυμόνα να προσελκύουν σχεδόν κάθε χρονιά σημαντικό αριθμό τρυγονιών, αλλά και πολλά
ορτύκια, όταν ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες.
Οι καλλιέργειες γύρω από τη Μαυροράχη, τη Δορκάδα, την Ξυλόπολη, το Λαχανά, την Ευαγγελίστρια, το Καλόκαστρο, αλλά και την Τριάδα και το Ζευγολατιό, είναι οι περιοχές που καλό θα ήταν να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας.

ΚΙΛΚΙΣ

Αρκετά τρυγόνια υπόσχεται και η παραμεθόρια ζώνη του νομού Κιλκίς, με την Αγία Παρασκευή, την Ειδομένη, τις Μουριές αλλά και το Δροσάτο με το Ελευθεροχώρι, κατηφορίζοντας κατά μήκος του Αξιού.

ΚΟΖΑΝΗ

coturnix_3Λιγότερα χιλιόμετρα και αρκετά ορτύκια είναι ο λόγος που αξίζει να επισκεφτείτε τον κάμπο της Πτολεμαΐδας, με τα Κόμνηνα, το Δροσερό, το Καρυοχώρι και την Ολυμπιάδα να αποτελούν τις πρώτες επιλογές, ενώ για όσους έχουν την υπομονή να περιμένουν μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη που ανοίγουν οι ζώνες διάβασης, μια επίσκεψη στον κάμπο του Καρπερού και της Δεσκάτης στο νομό Γρεβενών, είναι πολύ πιθανό να σας αποζημιώσει με αρκετά ορτύκια και σίγουρα με πολύ λιγότερο κόσμο.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Επιλέγοντας για πρώτο προορισμό το νομό Καρδίτσας, στο μέσο περίπου της απόστασης από όπου και να ξεκινήσετε, θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα ορτυκοτόπια και καρτέρια τρυγονιών στη Θεσσαλία.
Η περιοχή του Λεονταρίου, η Μητρόπολη και η Χάρμα είναι τα πρώτα μέρη που θα αναζητήσετε τα τρυγόνια, ενώ η Αγία Τριάδα και το Μακρυχώρι θα πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη επιλογή σε όσους αναζητήσουν τα ορτύκια της έναρξης.
Όποια κι αν είναι η επιλογή σας για την πρώτη εξόρμηση, και ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, το σίγουρο είναι μόνο ένα, πάλι του χρόνου τέτοια εποχή όσες υποσχέσεις κι αν δώσετε στους άλλους και στον εαυτό σας, οι ίδιες περιοχές θα γυρίζουν πάλι στο μυαλό σας, γιατί σίγουρα η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι η ίδια η εξόρμηση και πολύ λιγότερο η κάρπωση.

Του Ανδρέα Καραγιάννη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top