fire_attica_papariga

Επιτέλους μια φωνή πάνω στη στάχτη της Αττικής

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεμπρόστιασε τους οικολόγους της… ετικέτας!

Τόσο καιρό τα φώναζαν οι κυνηγοί, αλλά …οι περισσότεροι σφύριζαν αδιάφορα! Τώρα, με αφορμή τους πολιτικούς διαξιφισμούς πάνω στο κουφάρι της καμένης Αττικής, ήρθε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και είπε τα πράγματα έξω απ’ τα δόντια για τους οικολόγους της …ετικέτας.

Μιλώντας για γνωστές οικολογικές οργανώσεις, η κ. Παπαρήγα ήταν καταπέλτης. Στην ουσία, μιλώντας με παραδείγματα, κατέδειξε το παιχνίδι που παίζεται στο όνομα της φύσης και του περιβάλλοντος από τα διάφορα …ταμεία!
« Το να δηλώνεις οικολόγος και οπαδός της προστασίας του περιβάλλοντος σήμερα δεν φθάνει», είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:”Την ίδια ώρα όμως εμφανίζονται ξαφνικά και διάφορες οικολογικές οργανώσεις που αποκαλούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ενδιαφέρονται για ένα και μόνο ζήτημα να υποκαταστήσουν την λαϊκή οργάνωση και επαγρύπνηση, να παρεμποδίσουν ένα κίνημα ριζοσπαστικό που θα βάζει το νυστέρι στο κόκαλο.
Τέτοιες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται αδρά από κρατικά ταμεία και από πολυεθνικές εταιρίες , που στα όργανά τους πρωτοστατούν στελέχη πολυεθνικών και τραπεζών όχι μόνο δεν παρέχουν εγγυήσεις προστασίας και πρόληψης, αλλά συνιστούν άμεσο κίνδυνο.

Ορισμένα παραδείγματα:

Ταμεία κεφαλαιοκρατών πατρονάρουν το λεγόμενο κοινωφελές ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ-WWF με διάρθρωση σε όλα τα κράτη και την Ελλάδα.
Έχει ανακηρυχθεί ντε φάκτο σε επιστημονικό σύμβουλο και εξελίσσεται σε αφεντικό γύρω από τους ορεινούς όγκους στο όνομα της διάσωσης τους. Στην Ελλάδα στηρίζεται από το ίδρυμα Λάτση, Μποδοσάκη κλπ
Τον Μάη του 2008 υπογράφθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και WWF για θέματα «αειφορικής διαχείρισης» διατήρησης και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών. Ξεκοκαλίζοντας κοινοτικά πακέτα προωθούν την ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση της γης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πράσινη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ”.

Οι προτάσεις

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές η κ. Παπαρήγα πρότεινε:

α. Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

β. Άμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.

γ. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.

δ. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

ε. Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.

στ. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων, που έχουν ανάγκη, στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

ζ. Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο τομέα της υγείας, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.

Επίσης πρότεινε:

– Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Να συμπεριληφθούν ακτές, γενικότερα παραλίες, ελεύθεροι χώροι. .

– Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη. Από το Σέσι ως την Νέα Μάκρη υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης, αλλαγής χρήσης η αλλοίωσης της χρήσης των ακτών. Πρόκειται για παραλίες που ακόμα έχουν μείνει ελεύθερες για τα λαϊκά στρώματα.

– Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, ο 998 της ΝΔ του ’79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε χορτολιβαδικά, καθώς και του ΠΑΣΟΚ το 1987, που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε βοσκοτόπια.

– Να καταργηθεί ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και που τον εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.

– Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητες τη συγκρότηση συντονιστικών οργάνων, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την ενίσχυση της υποδομής πυρόσβεσης και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυροσβεστών.

– Να αντιμετωπισθούν ζητήματα λαϊκής κατοικίας, αποχέτευσης, ύδρευσης, αντιμετώπισης του μολυσμένου νερού που κυρίως οφείλεται στις βιομηχανίες και τα λήμματα τους. Με δημόσιες επενδύσεις και φορείς κατασκευής, σε αντίθεση με την πολιτική των ΣΔΙΤ.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μιλτιάδης
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top